Erling Haland (Reuters)
Erling Haland (Reuters)

Dobrodošli u Halandovu Premijer ligu: Gvardiola vikao, tražio savršenstvo i umalo ponizio Kompanija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.08.23. | 23:02

Šampion otvorio novu sezonu sa tri lopte u mreži Barnlija, Građane brine povreda De Brujnea

Nije sa Erlingom Halandom Pep Gvardiola samo dobio čoveka koji mu je nedostajao za osvajanje Lige šampiona. Sa Erlingom Halandom Građani su se dočepali oružja za masovno uništenje. Dva šampiona otvorila su novu sezonu u engleskoj eliti. Barnli je ugostio Siti kao osvajač Čempionšipa, Siti na Turf Mur stigao kao šampion Premijer lige, ali šou je već u uvodnim minutima meča, a i u čitavom prvom delu ukrala norveška gol mašina. Sa dva pogotka Haland je nacrtao pobedu i skicu Sitijeve igre u drugom delu, a usput poželeo svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu dobrodošlicu u svoju Premijer ligu - 0:3.

Pokorio ju je prošle sezone rekordom od 36 ligaških golova, a večeras na Turf Muru pokazao da će se teror nastaviti. Jer pokazao je Norvežanin da nije samo čovek koji trese mreže, već i lider na terenu kada lidera nema. A kapiten Kevin De Brujne je već sredinom prvog dela morao da skine traku i odšeta sa terena zbog povrede koja je zabrinula navijače Sitija. Pozitivno je jedino to što je Belgijanac izašao iz igre na nogama. Mnogo puta poslednjih godina Građani su umeli debelo da se muče bez De Brujneove sigurnosti i ideja u igri, ali ovoga puta bilo je drugačije.

Izabrane vesti

Posle Halandovog vodećeg gola iz srca šesnaesterca već u četvrtom minutu, te De Brujeove povrede i Kovačićevog ulaska i debija za novi klub, bilo je nesigurnih pasova i perioda promaje u Sitijevoj odbrani od nekoliko minuta. Prozore je zatvorio Haland i majstorskim golom pod prečku utišao napade domaćina. Uprkos ogromnom doprinosu, Gvardiola je urlao na Halanda na poluvremenu. Samo perfekcionisa poput Pepa zna šta mu je zasmetalo. U drugom delu Španac je umrtvio igru i nije dozvolio Barnliju da pošteno zapreti. A Haland je radio sve. Spuštao lopte, gradio se, dobijao duele, nesebično slao rivale u pozicije za udarac.

Spustio je loptu Pep do 75. minuta kada je Rodri zatresao mrežu, a nakon tog pogotka mogao je Siti komotno do petarde, a Gvardiola da ponizi svog nekadašnjeg igrača, a danas suparnika Vensana Kompanija. Njegov Barnli je u prvom delu pokazao hrabrost da napadne Građane, a Luka Koleošo i Zeki Amduni da bi mogli da budu odlična pojačanja. Baš ispred Amdunija je malo pre isteka pola sata igre majstorski intervenisao Rodri sprečivši da se špic domaćina nađe oči u oči sa Edersonom.

Pronašao je Gvardiola način da na teren od starta meča pošalje Halanda i Hulijana Alvareza i da taj duo kvalitetno funkcioniše. Argentinac je bio asistent kod drugog gola Norvežanina, Haland u drugom poluvremenu vratio kreiranjem gol šanse koju popularni Pauk nije unovčio. Stigao je španski stručnjak i da pruži Jošku Gvardiolu priliku za debi (od 80. minuta), a Mateo Kovačić dobio ju je silom prilika nakon što se De Brujne povredio. Kao da je hrvatski vezista bio zatečen ranim ulaskom na teren, te su prvi kontakti sa loptom bili vrlo problematični. Sa nekoliko netačnih dodavanja u svojoj trećini terena pomogao je igračima Barnlija da do 36. minuta i drugog Sitijevog gola budu u posedu nadomak šesnaesterca.

Utisak da je Siti izvojevao laganu pobedu sa pola snage, a da će Barnli i pored uloženih 70.000.000 evra ovog leta morati da počasti kompanija još nekolicinom pojačanja. Možda ćemo realniju sliku Barlnijeve snage dobiti 27. avgusta kada mu u sklopu 3. kola (odložen duel sa Lutonom u drugom) na noge dolazi Aston Vila.

Što se Sitija tiče, tim je već bio kompletan. Jesu ga u potencijalu oslabili odlasci Ilkaja Gundogana i Rijada Mareza, ali Gvardiola pred sobom ima toliko opcija. Gvardiol i Kovačić su mu samo još više dali na dubini, a čeka se dolazak Marezove zamene, najverovatnije Žeremija Dokua.

PREMIJER LIGA, PRVO KOLO

Petak

Barnli - Mančester Siti 0:3 (0:2)

/Haland 4, 36, Rodri 75/

Subota

13.30: (1,20) Arsenal (7,75) Notingem Forest (16,0)

16.00: (2,85) Bornmut (3,35) Vest Hem (2,65)

16.00: (2,85) Brajton (5,10) Luton (9,50)

16.00: (2,35) Everton (3,45) Fulam (3,20)

16.00: (3,15) Šefild junajted (3,25) Kristal Palas (2,50)

18.30: (1,80) Njukasl (3,70) Aston Vila (5,00)

Nedelja

15.00: (2,95) Brentford (3,50) Totenhem (2,50)

17.00: (2,95) Čelsi (3,50) Liverpul (2,50)

Ponedeljak

21.00: (1,35) Mančester junajted (5,50) Vulverhempton (10,0)



tagovi

Erling HalandKevin de BrujneMančester SitiBarnliPep GvardiolaVensan Kompani

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara