Slavlje Belingema i Reala (Reuters)
Slavlje Belingema i Reala (Reuters)

Dok je Real harao Evropom, nisu mogli iz Cvajte: Union umalo preživeo Bernabeu, ali od Džuda ponovo čuda

Vreme čitanja: 4min | sre. 20.09.23. | 20:49

Debitant u Ligi šampiona odolevao 93 minuta na Santijago Bernabeuu, a onda je Belingem ponovo navukao Supermenov plašt

Ima tačno deset godina otkako je Real Madrid sa Karlom Ančelotijem na čelu krenuo u pohod na čuvenu La Decimu, desetu titulu prvaka Evrope. Te 2014. Karleto je prekinuo evropsku sušu Kraljevskog kluba dugu 12 godina, od tada pa do danas, madridski gigant osvojio je još tri Ušata pehara sa Zinedinom Zidanom na kormilu, pa još jedan sa Ančelotijem.

Tačno pre deset godina, oko dve i po hiljade kilometara dalje (toliko otprilike ima od Madrida do Berlina), jedan mali nemački klub što nikada nije bio državni šampion, počeo je jedan od brojnih, neuspešnih pohoda ka plasmanu u Bundesligu. Dok je Real Madrid sejao strah Starim kontinentom, Union je iznova i iznova sanjao najviši rang nemačkog fudbala i iz sezone u sezonu, budio se u hladnom znoju surove realnosti koja je vrištala - "Nije ti mesto u eliti".

Izabrane vesti

I nije bilo, sve dok 2018. Urs Fišer nije preuzeo uzde, udahnuo Gvozdenima crtu direktnog fudbala i već u prvoj sezoni im doneo Bundesligu napravivši od njih klub koji raste, klub kadar da odoli Bajernu, da pobeđuje Dortmund i Lajpcig, klub kadar da zaigra u Ligi šampiona, prvi put u istoriji dugoj 117 godina! A taj klub je na veličanstvenom debiju u evropskoj eliti, na jednom od najčuvenijih evropskih stadiona, u jednom od najfudbalskijih gradove ne samo starog kontinenta, uspeo da preznoji najtrofejnijei evropski klub i da mu umalo zagorča premijeru Lige šampiona i prvi put posle tri godine ga ostavi bez gola u grupnoj fazi. Ali ponovo je plašt Supermena bio na ramenima Belingema. Od Džuda ponovo čuda. Gol u četvrtom minutu nadoknade i tugu oko 5.000 navijača Uniona koji su se večeras obreli na Bernabeuu - 1:0.

Dok Belingem postiže golove Real izgleda neće previše patiti zbog nedostatka špica top klase, mada je jasno da mu jedan takav i te kako nedostaje. Engleski reprezentativac je od starta sezone stavio Blankose pod skute, iz kola u kolo im donosi bodove u Primeri i otkako je sezona počela 20-godišnjak ima već šest pogodaka, a nije bio strelac jedino protiv Real Sosijedada. Večeras je uz malo sreće, iste one koja nije bila saveznik domaćina tokom većeg dela drugog poluvremena, posle udarca Valverdea i odbitka, dobio zicer za novo junaštvo.

Poslužićemo se izlizanom frazom da sreća prati hrabre. Unionu se večeras nisu vezale noge u uvodnim minutima meča. Pokušavao je gost iz Nemačke koliko-toliko da igra fudbal u prvom poluvremenu u kojem je i Real bilo napadački poprilično jalov. Mantra sa srećom i hrabrošću izbledela je u drugom delu. Doduše sreće je ostalo, jer stativa je u dva navrata čuvala Union posle udaraca Rodriga iz 51. i Hoselua i 63. minuta. Gotovo čitav drugi deo utakmice protekao je u Realovim surovim naletima i Unionovom čuvanju žive glave.

Debitovao je Leonardo Bonući za bundesligaša i brojnim intervencijama pokazao koliko će njegovo iskustvo biti dragoceno novom timu. Odradio je Italijan veliki posao zajedno sa ostatkom štoperskog trija koji su činili i Diogo Leite odnosno Danilo Doeki, a blizu zvanja junaka bio je i golman Frederik Ronov. Šest odbrana među kojima i ona ključna kada je Hoselu pogodio stativu. Danac je prethodno zakačio loptu. Ipak, u dubokoj nadoknadi nije se ništa pitao.

REAL MADRID - UNION BERLIN 1:0 (0:0)

/Belingem 90+4/

Madrid

Stadion: Santjago Bernabeu

Sudija: Espen Eskos (Norveška)

Žuti kartoni: Čuameni (Real Madrid),Tusar (Union)

REAL MADRID (4-3-1-2): Kepa - Vaskez, Ridiger, Naćo (73. Garsija), Alaba - Modrić (81. Dijaz), Čuameni (66. Valverde), Kamavinga (66. Kros) - Belingem - Rodrigo, Hoselu.

UNION BERLIN (3-5-2): Ronov - Doeki, Bonući (80. Jekel), Leite - Juranović, Tusar (83. Kemlejn), Kral, Lajduni (66. Aronson), Gosens - Beker (80. Fofana), Berens (66. Foland).

Lopte su u završnih dvadesetak minuta konstantno zujale kroz i po šesnaestercu Uniona koji je postao druga kuća Antonija Ridigera. Pretio je i robusni štoper, a najbolju šansu za Real u završnici meča propustio je Hoselu. Sve je odradio u maniru vrhunskih špiceva, uspeo sa čuvarom tik do sebe da uhvati polu-volej, Ronov je već bio savladan, ali putanja lopte nedovoljno precizna za slavlje Reala.

Pokušavao je Ančeloti da na klupi nađe X faktor, ubaciovao Fedea Valverdea i Tonija Krosa sredinom drugog dela, nedugo zatim i Frana Garsiju, pa Braima Dijaza pred završnih petnaestak minuta, ali koncentracija nije napuštala Fišerove pulene. Sve do poslednjih stotinak sekundi.

Teorija verovatnoće kaže da je Union teško mogao da napusti Bernabeu mirne mreže budući da je Real uputio čak 30 udaraca i da ga je u drugom poluvremenu meč ličio na scenu kada zmija davi žabu.

Feštu su pravili navijači Uniona nekoliko sati pre meča na jednom od najpoznatijih madridskih trgova Puerta del Sol i delovalo je da će se žurka po madridskim ulicama nastaviti. Ali ipak je to Kraljevski klub, najveći koji je ikada igrao Ligu šampiona i iz njegovog dvorišta retko ko izlazi nasmejan na evropskoj pozornici. Pa tako je, uostalom i najavio La Decimu... Onim spasonosnim golom Serhija Ramosa u nadoknadi protiv Atletika.

GRUPNA FAZA - 1. KOLO

GRUPA C

Sreda

Real Madrid - Union Berlin 1:0 (0:0)

/Belingem 90+4/

Braga - Napoli (u toku)



tagovi

Union BerlinReal MadridDžud BelingemLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara