Fudbaleri Hala (©Reuters)
Fudbaleri Hala (©Reuters)

Donedavno u Premijer ligi, sada na pragu ispadanja iz Čempionšipa

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.07.20. | 15:15

Sećanja od pre tri godine naviru...

Donedavno premijerligaši, sada strepe za mesto u Čempionšipu. U takvoj su situaciji su Hal i Midlsbro, klubovi koji se večeras sastaju u malom “finalu”, prvom od sedam, koliko je timovima ostalo do kraja prvenstva (18.00).

Midlsbro je u prvoj deciniji bio redovan učesnik Premijer lige. Međutim, na prelazu u ovu se “zaglavio” u blatu Čempionšipa iz kojeg se od 2009. izvukao samo jednom. U poslednje vreme Boro je znao da dobro zaradi na prodaji svojih igrača. Adama Traore, Ben Gibson, Patrik Bamford, Martin Brajtvajt, Marten de Ron, Džordan Rouds, Gaston Ramirez doneli su klubu otpilike 80.000.000 evra, ali taj novac nije pametno uložen u međuvremenu. Nisu u upravi štedeli, međutim, sve je otišlo na prosečne “čempionšip” igrače, i u klubu su odlučili da ove godine zavrnu slavinu, zvučnih pojačanja nije bilo, što se na kraju odrazilo na rezultate. Midlsbro je na 20. mestu sa dva boda više od prvog iznad crte, a odbrana, koja je sa Tonijem Pjulisom prethodne sezone bila zaštitni znak ekipe, ove godine se raspala. Ekipa je na dosadašnjih 39 utakmica primila 50 golova, dok je prošle godine za čitavu sezonu poklekla 41 put, okončavši prvenstvo na sedmom mestu.

Izabrane vesti

Na startu prvenstva tim je preuzeo Džonatan Vudgejt, bivši fudbaler Midlsbroa, i odmah su kola krenula nizbro. U početku se neiskusni Englez koliko-toliko držao, ali je od početka januara nanizao 12 mečeva bez trijumfa, zbog čega se klub nezaustavljivo zaleteo ka opasnoj zoni. Takvi rezultati koštali su Vudgejta klupe pre desetak dana, da bi tim ubrzo preuzeo iskusni Nil Vornok, iskusni Englez koga bi svako voleo na svojoj strani u ovakvoj situaciji. Pokazao je to 71-godišnji stručnjak pobedom na debiju protiv Stouka, čime je Midlsbro izvukao iz zone ispadanja.

Nil Vornok (©Reuters)Nil Vornok (©Reuters)

Hal je u identičnoj situaciji. Već tri godine, otkako je klub ispao, ulaganja u tim gotovo da nije bilo. Kada na to dodamo odlaske Harija Megvajera, Andija Robertsona, Sema Klukasa, Abela Ernandeza, Kamila Grosickog i zimus daleko najboljeg fudbalera ekipe Džeroda Bovena jasno je kako su Tigrovima vremenom otupele kandže.

Hal je do januara bio bezbedan, ali je tada krenuo nagli pad i ekipa već 13 utakmica u prvenstvu ne zna za pobedu, osvojivši u tom periodu samo tri boda. Osetio se očigledno Bovenov odlazak.

Pre tri godine, takođe u finišu sezone, ovi timovi vodili su identičnu borbu i u Premijer ligi. Tada je Hal slavio sa 4:2, ali se ni jedni ni drugi nisu spasli. Posle toga, Tigrovi više nisu slavili u međusobnim duelima. Pet mečeva su od tada odigrale dve ekipe, a Midlsbro je slavio tri puta, dok su se preostala dva meča završila remijem.

Bio bi veliki šok, ali nije nerealno da obe ekipe “podele” sudbinu i ovog puta. U borbi je sedam timova, a poslednjeplasirani Luton je na samo dva boda od Hala, odnosno četiri od Midlsbroa. Sve je otvoreno do samog kraja. 

ČEMPIONŠIP - 40. KOLO

Utorak

Luds - Luton 1:1 (0:0)

/Dalas 63 - Kornik 50/

Vigan - Sotuk 3:0 (1:0)

/Batlend 40ag, Nejsmit 65, 68/

KPR - Fulam 1:2 (1:1)

/Hagil 1 - Arter 21, Kristi 75/

Barnsli - Blekburn 2:0 (0:0)

/Čaplin 58, Braun 76/

Kardif - Čarlton 0:0

Reding - Brentford 0:3 (0:1)

/Mbeumo 23, Da Silva 64, Valensija 90/

Milvol - Svonsi 1:1 (1:0)

/Benet 21 - Bjalkovski 66ag/

Sreda

Preston – Derbi 0:1 (0:1)

/Runi 18/

Birmingem – Hadersild 0:3 (0:1)

/Ehirn-Grent 10p, Kembel 51, Kačunga 72/

Notingem Forest – Bristol 1:0 (0:0)

/Silva 62/

Šefild Venzdej – VBA 0:3 (0:1)

/Ostin 37p, Pereira 58, 85/

Četvrtak

18.00 (3,25) Hal (3,20) Midlzbro (2,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ČempionšipHal sitiMidlzbro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara