©Reuters
©Reuters

Dortmund više ne igra lepo za oko, ali pobeđuje sve redom! Ipak, Poterov Čelsi se u noći Lige šampiona pretvara u opaku zver

Vreme čitanja: 6min | sre. 15.02.23. | 11:28

Čeka nas potpuno nepredvidiv okršaj na Vestfalenu. Benfika bi trebalo da potvrdi kvalitet na Jan Brejdelu protiv posrnulog Briža

Borusija Dortmund je od početka godine promenila filozofiju igre. Ljubiteljima fudbala su bili navikli na otvoren fudbal Milionera, nepredvidive mečeve i pogubne preokrete, ali toga više nema. Borusija je počela da igra na rezultat, što je ubilo lepotu igre, ali je vratilo rezultate pa je sastav Edina Terzića ostvario svih šest pobeda u 2023. godini. Dokaz za apsolutnu transformaciju igre predstavljao je meč sa Verderom prošlog vikenda, istom ekipom koja je u prvom delu sezone na Vestfalenu do 89. minuta gubila sa 0:2, a onda postigla tri gola i priredila veliku senzaciju. Na Vizeru je viđena potpuno drugačija priča, Dortmund je prvo zatvorio puteve ka svom golu, a onda strpljivo sačekao svoje prilike u drugom poluvremenu i slavio sa rutinskih 2:0.

E sad, Bundesliga je jedna stvar, a Liga šampiona sasvim druga, pa deluje potpuno nepredvidivo kako će izgledati odnos snaga između Borusije i Čelsija na Vestfalenu ove večeri (21.00, TV Arena Premium 2).

Izabrane vesti

Ono što je jasno jeste da od Plavaca ne možete i ne smete da se plašite. Ekipa u koju je uloženo skoro 630.000.000 evra još uvek nije pohvatala konce igre, pa je od početka godine ostvarila samo jednu pobedu na osam utakmica i to teškom mukom protiv Kristal Palasa na svom terenu. Međutim, navijače Plavaca je obradovala partija Žoaa Feliksa proteklog vikenda protiv Vest Hema (1:1), što je svakako bio nagoveštaj nekih boljih dana na Stamofrd Bridžu.

Iako je proteklih meseci suočen sa žestokim kritikama, Grem Poter ima priliku da ispiše istoriju ostvrskog fudbala i postane prvi engleski trener koji je vezao pet pobeda u Ligi šampiona. Dakle, ovaj tim ima posebnu motivaciju u elitnom takmičenju i to je nešto što ne treba zanemarivati onda kada je večerašnji meč u pitanju. Međutim, Čelsi je u lošoj formi, ima samo dve pobede na poslednjih 13 utakmica, ispao je iz oba domaća kupa, a od mesta koje naredne sezone vode u Ligi šampiona udaljen je 10 bodova.

21.00: (2,60) Dortmund (3,35) Čelsi (2,90)

Tamošnji mediji pišu da Liga šampiona neće određivati njegovu budućnost na klupi Plavaca, mada sačekajmo rezultat večerašnje utakmice.

"Bilo bi čudno da nisam uzbuđen jer je ovo nokaut faza Lige šampiona, vrhunac igre. Ovo će biti odličan test, protiv fantastičnog tima i ispred 80.000 navijača. Divna prilika, svi se radujemo utakmici. Kad god formiramo novu grupu igrača potrebno je vreme da se razumemo i shvatimo šta nas pokreće", rekao je Poter.

SEBASTIJAN ALE U LIGI ŠAMPIONA POSLE 337 DANA

Večerašnji meč biće specifičan za Dortmund i zbog toga što će Sebastijan Ale posle 337 dana zaigrati u Ligi šampiona nakon borbe sa rakom testisa. Bivši golgeter Ajaksa se vratio početkom godine, a njegov povratak u startnu postavu ubrzala je povreda Jusufe Mukoka.

Ale je počeo da se vraća u ritam, a nedavno je zabeležio gol i asistenciju, što nagoveštava da bi mogao da se vrati u veliku formu iz perioda kada je bio u dresu Kopljanika. Alea u elitnom takmičenju nije bilo 337 dana, tačnije od okršaja Ajaksa i Benfike u maru prošle godine.

"To je bio deo slagalice koji nam je nažalost dugo nedostajao. Pravi Sebastijan Ale obogaćuje ovaj tim, ne samo u pogledu svog igračkog profila, već i u smislu svoje ličnosti. Zato smo ga sa češžnom čekali. Svi smo srećni, a i on zbog toga što se vratio. Liga šampiona je njegova pozornica", rekao je sportski direktor Dortmunda Sebastijan Kel.

----------------

DŽUD BELINGEM DAJE GOL ČELSIJU - 6,00

KAI HAVERC TRESE MREŽU DORTMUNDA - 4,50

GONSALO GUEDES POSTIŽE POGODAK KLUB BRIŽU - 3,50

Kompletna ponuda OVDE.

---------------

Toma Menije se takođe opravio od povrede i spreman je da se bori sa Julijanom Rajersonom na poziciji desnog beka. Karim Adejemi je ponovo dostupan šefu struke Edinu Terziću nakon što je odradio suspenziju Bundesligi protiv Verdera. Džud Belingem je takođe spreman da predvodi vezni red Milionera na ovom meču.

Kada je Čelsi u pitanju zbog povreda nema Kantea, Pulišića, Broje i Mendija, dok su pod upitnikom uoči dolaska u Nemačku bili Vesli Fofana, Meteo Kovačić, Denis Zakarija, Rahim Sterling i Kalidu Kulibali.

BORUSIJA DORTMUND - ČELSI (21.00, Arena Premium 2)

Stadion: Vestfalen

Kapacitet: 81.365

Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

DORTMUND: Kobel - Rajerson, Zule, Šloterbek, Gereiro - Belingem, Džan - Adejemi, Rojs, Brant - Ale.

ČELSI: Kepa - Džejms, Tijago Silva, Čaloba, Kukurelja - Loftus Čik, Fernandez - Maunt, Žoao Feliks, Mudrik - Haverc.

BRIŽ NIKOGA KOD KUĆE NIJE POBEDIO OD OKTOBRA, PA KAKO ĆE BENFIKU?

Briž nije mogao da izabere teži trenutak za prvi meč osmine finala Lige šampiona protiv Benfike (21.00, TV Arena Premium 3) od aktuelnog. Ekipa Skota Parkera kod kuće nije pobedila od 29. oktobra prošle godine ili ti na poslednjih sedam mečeva u svim takmičenjima.

Briž ima čak 20 bodova manje od Genka u belgijskom prvenstvu, pa se to sve ozbiljno kosi sa onim što je ovaj tim ove sezone uspeo u elitnom takmičenju, a to je da u grupnoj fazi takmičenja bude ispred Bajer Leverkuzena i Atletiko Madrida.

Sa druge strane, Benfika nije imala nikakve oscilacije i mnogi je s razlogm smatraju potencijalnim iznenađenjem u završnici takmičanje Lige šampiona. Sastav Rodžera Šmita je siguran lider i portugalskog prvenstva, a grupnu fazu LŠ okončala je bez poraza u konkurenciji klubova kao što su Pari Sen Žermen i Juventus. Dakle, veliko je pitanje da li bi i odlazak do same završnice uopšte predstavljao iznenađenje kada je u pitanju ovaj izuzetan tim.

"Iskustvo mi govori da se ono što radite u jednom ne prenosi u druga takmičenja. Siguran sam da su u Brižu veoma motivisani. Imalui su tešku grupu sa Portom, pobedili su Atletiko Madrid i Leverkuzen, timove odličnog kvaliteta. Zaslužuju da budu ovde, individualni kvlaitet je evidentan. Ne mislim da ulaze na teren razmišljajući o aktuelnom trenutku u kom se nalaze. Siguran sam da će obe ekipe biti u svom najboljem izdanju", rekao je Rodžer Šmit u uvertiri meča.

21.00: (4,50) Klub Briž (3,60) Benfika (1,90)

Bjukenan, Skov Olsen i Feran Hutgla pod upitnikom su zbog lakših povreda, dok se očekuje da će kapiten Hans Vanaken biti potpuno spreman da komanduje veznim redom. Sa druge strane, Benfika pored dobre forme ima i odlično stanje u igračkom kadru, pa Šmit praktično ima idealnu situaciju pred sobom.

Neke od dilema odličnog stratega jesu to da li će se u špicu napada naći Gonsalo Ramos ili Gonsalo Guedeš, odnosno da li će prednost u veznom redu dobiti Rafa Silva ili David Neres. Ali s obzirom na kvalitet igrača, to su slatke muke za sjajnog Nemca.

KLUB BRIŽ - BENFIKA (21.00, Arena Premium 3)

Stadion: Jan Brejdel

Kapacitet: 29.042

Sudija: Davide Masa (Italija)

KLUB BRIŽ: Minjole - Mata, Hendri, Mehele, Majer - Rits, Onjedika, Vanaken - Bjukanan, Jaremčuk, Lang.

BENFIKA: Vlahodimos - Bah, Antonio Silva, Otamendi, Grimaldo - Čikinjo, Florentino - Žoao Mario, Neres, Aursnes - Gonsalo Guedeš

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

21.00: (4,50) Klub Briž (3,60) Benfika (1,90)

21.00: (2,60) Dortmund (3,35) Čelsi (2,90)

Utorak (21. februar)

21.00: (3,05) Ajntraht Frankfurt (3,35) Napoli (2,35)

21.00: (2,25) Liverpul (3,40) Real Madrid (3,20)

Sreda (22. februar)

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (4,40)

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,60) Mančester Siti (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Edin TerzićSkot ParkerRodžer ŠmitLiga šampionaČelsiBorusija DortmundBenfikaKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara