Fudbaleri Argentine slave prolaz u finale (©Reuters)
Fudbaleri Argentine slave prolaz u finale (©Reuters)

Dosadna Argentina u finalu - malo fudbala i mnogo sreće, Martinez pravio čuda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.07.21. | 05:41

Kolumbija ima za čim da žali! Tri odbrane golmana Gaučosa u penal ruletu i nekoliko vrhunskih intervencija za 90 minuta, Lautaro dao gol za vođstvo i onda poslednji penal za prolaz

Četiri puta Argentina je igrala finala Kopa Amerika u ovom veku i sva četiri puta morala je da se zadovolji vicešampionskim statusom. Triput su Gaučosi tih godina pretrpeli poraz u penal ruletu. Čile je slavio 2015. i 2016. godine u mečevima bez golova, dok je Brazil 2004. to uradio posle onih spektakularnih 2:2 kada se svet okrenuo naopačke za jedne, pa za druge posle golova Delgada u 87. i Adrijana u 93. minutu. I taj četvrti put, tačnije 2007. je Brazil bio bolji, ali je Selesao tada s rutinskih 3:0 preslišao Gaučose i ostavio ih bez trofeja.

Četrnaest godina kasnije, Brazil i Argentina ponovo će se naći oči u oči! Ovog puta na brazilskoj Marakani u Riju, južnoamerički fudbalski Klasiko odlučiće pobednika 46. izdanja Kopa Amerika. Ako su svih tih prethodnih godina penal serije odnosile Argentini najveću radost, sada su joj dale nadu da može do trofeja u zemlji najljućeg protivnika.

Izabrane vesti

Argentina je dosadna, Argentina nije lepa za oko, ali kakav-takav rezultat je opet došao. Posle 1:1 nakon 90 minuta odmah se pristupilo penalima gde su dvojica Martineza bili u centru pažnje. Budu li Gauoči osvojili Kopa Amerika biće to dobrim delom i zbog bravura Emilijana Martineza na golu jer ono što je radio bila je čista magija! Ne samo što je spasavao saigrače u ovom polufinalu, već to radi ceo turnir i potvrđuje zašto je toliko cenjen s ove strane Atlantika. Samo u penal trileru odbranio je sva tri udarca Kafeterosa i naterao ih da pognute glave napuste stadion u Braziliji. Prvo Davinsonu Sančezu u drugoj, pa Jeriju Mini u trećoj i na kraju Edvinu Kardoni u petoj seriji, posle čega su mu saigrači dotrčali u zagrljaj!

Dok je Emilijano spuštao roletnu na svom golu, Lautaro Martinez pobrinuo se za to da ljubitelji fudbala širom sveta vide nešto konkretno na terenu dok se još igralo. Napadač Intera probio je barijeru Kolumbije i već u 7. minutu primio strašno dodavanje od Lionela Mesija za 1:0! Pored gola za vođstvo, Lautaro je bio strelac i penala u četvrtoj seriji, posle kojeg je njegov prezimenjak na golu overio plasman Argentine u finale koje se dugo čekalo!

Uz Lautara precizni sa bele tačke bili su Mesi i Paredes dok je De Paul promašio, dok su kod Kolumbije Huan Kvadrado i Migel Borha uspeli da stignu do mete. Gol koji je doveo do penala postigao je Luis Dijaz u drugom poluvremenu. Strašan gol, čime je sebe nagradio za odličnu utakmicu gde je konstantno bio sveprisutan na terenu i neko ko je svojom energijom ulivao dodatno samopouzdanje Kafeterosima.

Očekivano, utakmica je sama po sebi bila tvrda, neizvesna, napeta, ali i dosadna. Argentina ne igra ni približno atraktivan ili bar napadački fudbal srazmerno realnom kvalitetu. Od Kolumbije se negde očekivalo da će igrati zatvorenije, ali ne i od Gaučosa. Ekipa Lionela Skalonija je posle postignutog gola igrala suviše stegnuto, defanzivno, kao da je bila u konstantnom grču. To je došlo kao poziv za Kolumbijce da krenu napred i zato su umalo stigli do izjednačenja mnogo pre nego što je to uradio Dijaz.

Dosta izbalansiran meč od prvog do poslednjeg minuta, iako je realni kvalitet daleko na strani Argentine. Jednostavno, premalo fudbala od ekipe s takvim zvezdama, mnogo više sreće! Ako je neko zaslužio prolaz dalje, onda je to bila Kolumbiija. Taj rano primljeni gol je izbacio Kafeterose iz balansa, ali su uspeli da se pridignu i uzvrate udarac. Uneli su balans u utakmicu i zaista bili više nego ravnopravan rival. Martinez je pre jedanaesteraca skinuo zicer Kvadradu, pa šut Bariosu i udarac glavom Mine. Bio je kao hobotnica sa stotinu pipaka, nije dao da Kolumbija povede ili pobedi.

Anesteziranoj Argentini posle gola Dijaza novi život je udahnuo Anhel di Marija. Albiseleste su konačno proigrale, pokazale nešto od svog raskošnog talenta i s njim na terenu je David Ospina morao ozbiljno da se pomuči, ali je na kraju zaustavio pokušaje Mesija i Lautara. Mesija večeras lopta nije slušala jer je u završnici uspeo da pogodi samo stativu, pre nego što se otišlo do udaraca sa jedanaest metara. I tamo je Martinez zablistao, čime je dao Mesiju i društvu šansu da konačno stignu do kontinentalnog pehara. Samo, biće to pakleno težak posao, jer se igra u grotlu najvećeg neprijatelja...



tagovi

fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija KolumbijeKopa AmerikaLionel MesiLautaro MartinezEmilijano Martinez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara