Stadion Belgrana (©AFP)
Stadion Belgrana (©AFP)

Doskorašnji drugoligaš Belgrano odličan u argentinskoj Primeri

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.06.23. | 23:02

Tim koji se bori za plasman u Kopa Sudamerikanu u noći između ponedeljka i utorka od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu dočekuje Banfild, u poslednjem meču 21. kola šampionata

Belgrano, koji je prošle sezone došao u argentinsku Primeru iz druge lige, vodi iznenađujuće dobru kampanju u povratničkoj sezoni i sada se bori za plasman u Kopa Sudamerikanu. Kao drugi tas na vagi imamo njegovog narednog protivnika, ekipu Banfilda, čija je glavna briga u ovom trenutku takmičenja da izbori opstanak u elitnom rangu argentinskog fudbala. Poslednji rezultati ovih timova veoma su slični, ali su njihove trenutne pozicije na tabeli potpuno suprotne. Upravo ova dva tima noćas sa početkom od 01:00 po srednjevropskom vremenu na stadionu Hihante de Alberdi u Kordobi, igraju poslednji meč 21. kola.

Trenutno se Belgrano nalazi na desetom mestu sa 31 osvojenim bodom, samo jednim manje od Argentinos Juniorsa i Godoja Kruza, koji se nalaze u zoni plasmana za međunarodna takmičenja. Njihov dosadašnji učinak glasi: Devet pobeda, sedam poraza i četiri remija. Međutim, sa veoma niskimom ofanzivnom efikasnošću, tek 17 postignutih i isto toliko primljenih golova. Belgrano tako ima najlošiji ofanzivni učinak od svih timova u gornjem delu polovine tabele, ali i ne tako lošu odbranu. Očekivano, da bi ostali u prvoj ligi, igraju pragmatičnije utakmice, odlučujući se za jaku odbranu, i to se pokazalo kao dobra strategija.

Izabrane vesti

U poslednjoj utakmici poraženi su od Defense i Hustisije, u gostima 2:0. Nikolas Fernandez doveo je jastrebove iz Florensio Varele u prednost posle samo 19 minuta. Posle prvog gola, Belgrano je krenuo u napad po izjednačenje, ali nije uspeo. S druge strane, domaći tim je na kraju duplirao prednost golom Huana Miritelja. Ipak, igrajući kod kuće, ekipa Giljerma Fareje ima pet pobeda, tri remija i samo jedan poraz u dosadašnjem toku šampionata, ali sa samo devet postignutih i četiri primljenih golova.

Za razliku od narednog protivnika, Banfild prolazi kroz težak period u argentinskoj ligi. U predhodnih 20. kola, El Taladro je uspeo da zabeleži samo četiri pobede, uz šest poraza i čak deset nerešenih ishoda, uz gol-razliku 13:26. Sve to je dovoljno samo za pretposlednju poziciju na tabeli sa samo 18 osvojenih bodova.

01.00: (2,45) Belgrano (3,10) Banfild (3,15)

Tim iz južnog dela Buenos Ajresa ima samo jedan bod prednost u odnosu na Arsenal iz Sarandija koji se nalazi na dnu tabele, a ako ne ostvari pozitivan učinak u ovom meču, mogao bi da završi u zoni ispadanja na objedinjenoj tabeli. Pored toga, timu Hulija Falčionija ne ide u prilog statistika, koja govori da Banfild ima najgori ofanzivni učinak u ligi i da će na ovom gostovanju biti proaktivan protiv Belgrana.

Poslednja njihova utakmica u prvenstvu Argentine bila je protiv River Plejta, kod kuće, kada su poraženi sa 4:1. Tokom 90 minuta, El Taladro je imao devet šuteva ka golu protivnika, od toga sa samo dva su išla direktno u okvir, od kojih je onaj upućen sa penala od strane Miltona Himeneza, završio u mreži Milionera. Bila je to jedina svetla tačka na meču, u kom su pored katastrofalne defanzive, imali tek 34 odsto vremena kontrolu nad loptom.

Tim već ima dug niz negativnih rezultata, sa pet poraza u poslednjih šest utakmica u nacionalnom prvenstvu. Ipak, nedavnom pobedom od 3:0 u prvoj fazi Kupa Argentine, kada se suočio sa Argentinom iz Merla, na stadionu "Dijego Armando Maradona", čini se da su izabranici Hulija Falčionija povratili delić samopouzdanja pred ovaj duel.

Belgrano ne prolazi kroz najbolji trenutak u šampionatu, ali će i kao takav uz podršku svojih navijača pokušati da se vrati na pobednički kolosek. Sa druge strane, Banfild je u izuzetno lošoj fazi i dolazi iz niza negativnihm, a u prilog mu ne ide i to što igra u gostima, gde je od početka ove sezone zabeležio tek jednu pobedu, i to upravo u Kordobi protiv Belgranovog najvećeg rivala i trenutno drugoplasiranog tima na tabeli, Taljeresa.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

ARGENTINA 1 - 21. KOLO

Četvrtak

Estudijantes - San Lorenco 1:1 (1:0)

/Askasibar 21 - Bareiro 58/

Sentral Kordoba - Himnasija LP 0:0

Tigre - Velez Sarsfild 2:1 (0:0)

/Molinas 62, Brizuela 88ag - Kabrera 64/

Rasing - Taljeres 1:1 (1:0)

/Moreno 21 - Alvarez 85/

Petak

River Plejt - Instituto 3:1 (1:1)

/De la Kruz 34, Fernandez 50, Beltran 84 - Rodrigez 1/

Godoj Kruz - Boka Juniors 4:0 (2:0)

/Rodrigez 17, Lopez 39, Aljende 59, Konečni 65/

Urakan - Njuels 1:1 (1:1)

/Macanti 45 - Rekalde 23/

Subota

Argentinos Juniors - Defensa i Hustisija 3:1 (1:0)

/Gonzalez 20, Avalos 54, 71 - Miritelo 90/

Union Santa Fe - Independijente 3:0 (1:0)

/Domina 25, Zenon 51, Maćuka 77/

Nedelja

Lanus – Taljeres 2:1 (0:1)

/Dijas 68, Lema 71 – Valjohes 2/

Arsenal Sarandi – Platense 0:2 (0:1)

/Markić 45+1, Baldasara 87/

Rosario Sentral – Kolon Santa Fe 1:1 (0:0)

/Veli 56pen – Meza 49/

Ponedeljak

Sarmijento – Atletiko Tukuman 4:1 (3:0)

/Kiroga 18, 83, Melano 22, Dijaz 39 – Koronel 57/

Utorak

01.00: (2,45) Belgrano (3,10) Banfild (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BelgranoArgentina 1Banfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara