Entoni Gordon, Frenk Lampard, Markus Rašford i Aleks Teljes (©Reuters)
Entoni Gordon, Frenk Lampard, Markus Rašford i Aleks Teljes (©Reuters)

Došlo vreme da se davljenici spasavaju protiv Junajteda: Everton srušio indisponirane Đavole (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.04.22. | 15:25

Jalova inicijativa ekipe Ralfa Rangnika u uvodnim i završnim minutima utakmice, požrtvovane Karamele zasluženo došle do tri velika boda

Od odlaska Ser Aleksa Fergusona nisu navijači Mančester junajteda imali puno razloga za zadovoljstvo. Menjali su se treneri, ali standardima koje je postavio legendarni Škot niko nije uspeo ni da priđe. Utisak je da klub sa Old Traforda, pritom jedan od najbogatijih na svetu, iz sezone u sezonu uspeva da pronađe nove načine da razočara svoje pristalice. Danas je ozbiljno uzdrmao poziciju u borbi za Ligu šampiona, porazom od tima koji ga je dočekao sa samo sedam pobeda na 29 odigranih mečeva i timom koji se bori za goli život u Premijer ligi. Everton je slavio pred svojim navijačima, bio daleko borbeniji, motivisaniji, te je zasluženo došao do tri velika boda, koje su mnogi još pre utakmice pripisali Junajtedu - 1:0.

Posle osmog poraza u sezoni Junajted je sedmi na tabeli sa 51 bodom. Tri manje od Arsenala i Totenhema, ali uz utakmicu više od Sparsa, dve od Tobdžija. Everton je konačno pobegao na bezbednu udaljenost od opasne zone. Prvi je iznad crte, ima meč više od Barnlija, ali i suficit od četiri boda. Frenk Lampard može nakratko da odahne.

Izabrane vesti

Za tim u koji je uloženo više stotina miliona evra, nedopustivo izdanje. Četa Ralfa Rangnika je objektivno daleko kvalitetnija, ali je tek na momente igrala fudbal i borila se. Imao je Junajted više od igre na startu susreta, ali je totalno klonuo posle primljenog gola i probudio se tek u zavšrnici. Fudbaleri Evertona, svesni da bi trijumfom napravili veliki korak ka opstanku, bacaili su se za svaku loptu, ostavili i poslednju kap znoja kako bi sačuvali minimalnu prednost. Branili su se svim silama i na kraju odbranili. Rio Ferdinand je u analizi utakmice otkrio da su fudbaleri domaće ekipe pretrčali 10 kilometara više od rivala. To dovoljno govori.

Kada se pogleda statistika, stiče se utisak da Junajteda nije imao sreće. Može se to reći za pojedine trenutke, ali kako se u sportu često kaže - sreću treba zaslužiti. Fudbaleri Junajteda se večeras nisu baš postarali da ih Fortuna pogleda. Previše grešaka, traljavosti, loših odluka... Nedostajalo je discipline i požrtvovanosti Đavolima, pojedini igrači su s vremena na vreme delovali kao da im je svejedno... Potrebna je ovom timu ozbiljna generalka, a sudeći prema pisanju engleske štampe, prvi kandidat da se sprovede je šef struke Ajaksa Erik ten Hag.

Screenshot - rezultati.comScreenshot - rezultati.com

S druge strane, utisak je da je Everton došao na meč sa stavom da pruži svoj maksimum i da vidi za šta je to dovoljno. Na momente je ozbiljno pretio, ali se punih 90 minuta vrlo dobro branio. Istakao se i Džordan Pikford sa četiri intervencije, par muta je Majkl Kin u poslednji čas otklanjao opasnost.

Igrao se deveti minut kada je Markus Rašford pripretio domaćinu, tukao iz dobre pozicije posle odbitka, ali je Pikford sjajno odbranio njegov pokušaj. Istakao se još jednom "panterskom" intervencijom samo tri minuta kasnije i ponovo posle pokušaja Rašforda, ovoga puta glavom.

Posle dve propuštene šanse razočarani Junajted je pao, Everton je uspeo da uspostavi balans i posle prve izglednije prilike stigao do prednosti. Dobra kontra, ali su se gosti na vreme vratili. Na kraju je loptu na ivici kaznenog prostora prihvatio Entoni Gordon, snažno je šutirao, lopta je pogodila Harija Megvajera, promenila smer i prevarila Davida De Heu.

Junajted je još više potonuo, a onda je De Hea morao da vadi kestenje iz vatre. Opalio je Rišarlison sa ivice kaznenog prostora, lopta je čak pogodila jednog od defanzivaca gostiju, dobila čudnu putanju, ali je Španac krajnjim naporom uspeo da je spreči da završi u mreži.

Usledio je novi peh za Rangnika, morao je da pošalje Freda van terena zbog povrede, a u igru Pola Pogbu. Nije bilo izglednijih prilika u nastavku, pa je usledio preko potreban odmor za goste.

Rezervista Pogba je posle samo šest minuta igre u drugom delu i skupa tek nešto više od 10 minuta na terenu zaradio žuti karton. Utisak je da je mislima odavno daleko od Old Traforda.

U drugom delu su Đavoli dugo palili motore, a kada su ih upalili nedostajalo im je koncentracije u završnici. U 77. minutu je Gordon pao u kaznenom prostoru rivala i zaledio sve pristalice Junajteda, ali se sudija Džonatan Mos nije oglasio, a nije mu ni iz VAR sobe sugerisano da pogleda snimak. Odanuli su gosti.

Vreme je odmicalo, a Junajted nije uspevao da iskreira pravu priliku. Pretio je ali je i odbrana Evertona fenomenalno reagovala u par navrata. Tek u trećem minutu nadoknade, poslednja šansa da Mančester izvuče išta, Ronaldo šutira po sredini, a Pikford još jednom sjajno interveniše. Nije bilo dovoljno vremena da se napravi nova prilika, domaćin je odbranio prednost i izvojevao ogromnu pobedu.

PREMIJER LIGA – 32. KOLO

Petak

Njukasl - Vulverhempton 1:0 (0:0)

/Vud 72/

Subota

Everton - Mančester junajted 1:0 (1:0)

/Gordon 27/

16.00: (1,70) Arsenal (3,80) Brajton (5,70)

16.00: (3,90) Sautempton (3,50) Čelsi (2,05)

16.00: (2,85) Votford (3,35) Lids (2,65)

18.30: (3,50) Aston Vila (3,50) Totenhem (2,20)

Nedelja

15.00: (3,00) Brentford (3,20) Vest Hem (2,60)

15.00: (2,40) Lester (3,35) Kristal Palas (3,20)

15.00: (3,05) Norič (3,05) Barnli (2,65)

17.30: (2,15) Mančester Siti (3,50) Liverpul (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Entoni GordonMarkus RašfordMančester JunajtedEvertonRalf RangnikFrenk LampardNemanja Matić

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara