FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Dostavljao šampinjone s taštom, video-igricama krenuo ka svetskoj tituli i Čolu, sad je kraj

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.24. | 13:44

Bivšeg defanzivca Porta i Atletika, a sada Notingem Foresta povreda naterala na povlačenje

Čuli smo pregršt priča u kojima su majke, očevi, babe, dede, sestre verovale u svoje sinove, unuke ili braću, ali je spominjanje tašte u ovom kontekstu pravi raritet. Brazilski defanzivac Felipe objavio je da će na kraju sezone završiti karijeru u 35. godini zbog hroničnih problema s povredama, a malo je poznato kakav je neverovatan splet okolnosti uticao da Felipe dosegne do vrhunske karijere. Najveće zasluge duguje pomenutoj tašti i video-igricama.

Nije Felipe do svoje 21. godine ni sanjao da će uopšte postati profesionalni fudbaler. Rođen na periferiji Sao Paula igrao je za mladi tim lokalnog amaterskog kluba i nikako nije uspevao da upiše debi. Paralelno je vižljasti momak radio na lokalnoj pijaci zajedno s taštom.

Izabrane vesti

"Kada sam imao 20 godina, još nisam uspevao da zaigram za prvi tim amaterskog Unijaa i rešio sam da batalim fudbal. Prubudio sam se jednog dana u 03.40 noću i oko sedam ujutru uobičajeno otišao na pijacu sa svojom taštom da dostavim šampinjone, šitake i još neke vrste pečuraka. Odjednom mi je dozlogrdilo i saopštio sam joj da želim da prestanem da igram i da želim da me registruje na posao za stalno. Odvratila me je od te ideje i rekla da sačekamo još malo", prisećao se Felipe u intervju za Globo Esporte.

Video igrice imale su ključnu ulogu u Felipeovom životnom zaokretu, mada ne na onaj način na koji bi se to očekivalo. Ne, nije neki dokoni skaut video Felipeove ocene u FIFI ili PES-u, daleko od toga. Osim što je dostavljao pečurke, distribuirao je i diskove sa video igricama. Neke od takvih prosledio je u tadašnjeg drugoligaša Bragantino, gde se u razgovoru s igračima predstavio kao njihov kolega. Oni su uspeli da Felipeu izdejstvuju jedan trening s njima, a trener Marselo Veiga bio je oduševljen. Posle nekoliko treninga postao je punovopravni član prvog tima i ostalo je naravno istorija...

(1,75) Brajton (3,80) Notingem Forest (5,20)

Posle fantastične godine u Bragantinu odmah se preselio u Korintijans i u prvoj godini igranja na elitnom nivou osvojio titulu na Svetskom klupskom prvenstvu, do danas poslednju za bilo koji klub izvan Evrope. Sve moguće pehare pokupio je za četiri godine provedene u Timau, a onda je u transferu vrednom 8.000.000 evra prešao u Porto leta 2016. Vrhunac karijere dostigao je 2019. godine odlaskom kod posebno pažljivog u odabiru defanzivaca - Čola Simeonea. Platio je Atletiko 20.000.000 evra Portu 2019, a paralelno je odigrao i dve utakmice za seniorsku reprezentaciju Brazila, a onda sa Jorgandžijama osvojio Primeru 2021. godine.

U januaru prošle godine stigao je u Notingem Forest, ali su ga za sve vreme boravka u Engleskoj povrede strašno mučile. Vratio se na teren u februaru posle polugodišnjeg oporavka, ali je uvideo da nema snage za više od 45 minuta premijerligaškog tempa, pa je rešio da po završetku sezone okonča svoje neverovatne putešestvije.

Kakva karijera, od dostavljača šampinjona do svetskog šampiona, a onda i španskog.


tagovi

FelipeNotingem ForestDijego Simeone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara