©Reuters
©Reuters

Dragao, kuća strave i užasa za Benfiku! Ponosni Porto ponizio šampiona i ostavio Sporting na vrhu

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 23:26

Ekipa Serža Konseisaa savladala najvećeg rivala sa fantastičnih 5:0

Dragao je večeras bio Benfikina kuća strave i užasa. Porto je u svojoj najboljoj utakmici ove sezone i Galenovom meču karijere ponizio najvećeg rivala na svom terenu i učinio veliku uslugu Sportingu, koji je ostao na prvom mestu Primeire zahvaljujući današnjem slavlju nad Farenseom - 5:0 (2:0).

Fantastični Galeno je postigao dva gola, nakon dve katastrofalne greške gostujuće odbrane u prvom poluvremenu, a onda bio asistent kod gola Vendela u 55. minutu utakmice. Tačku na blistavu partiju ekipe Serža Konseisaa stavilu su Pepe i rezervista Dani Namaso u završnici meča

Izabrane vesti

Ekipa Rodžera Šmita bila je potpuno potučena u svim segmentima igre i nemoćna u nameri da uključi u ravnopravnu bitku na terenu. Vrhunac nemoći gostujućeg tima predstavljalo je isključenje Otamendija u 61. minutu. Argentinac je u očaju zaradio drugi žuti karton zbog zakasnelog starta na sredini terena i tako ostavio ekipu na cedilu u poslednjih pola sata igre.

Zmajevi su ljutog rivala ubili fantastičnim ritmom tokom čitave utakmice. Galeno je bio lukav, kod oba gola je predvideo propuste odbrane rivala i surov ih kažnjavao. Prvo u 20. minutu posle kornera Fransiska Konseisaa, a potom i u 44. minutu, kada je na spuštenu loptu Evanilsona sa vrha peterca poslao u mrežu indisponiranog Anatolija Trubina.

Galeno je pogađao metu, ali je Fransisko Konseisao bio taj koji je driblinzima, brzim promenama pravca i upotrebljivim loptama remetio postavku poslednje linije Benfike. Na kraju nije bio strelac, ali je bio jedan od najzaslužnijih za ovakav odnos snaga na terenu.

Orlovi iz Lisabona su samo jednom ozbiljnije pripretili i to pri rezultatu 0:1 u 34. minutu kada je Rafa Silva gađao sa ivice peterca, ali je Dijogo Kosta uspeo da pošalje loptu u korner. I to je bilo sve od gostiju. U trenuku kada je isključen Otamendi sastav Rodžera Šmita je imao ukupno tri udarca ka golu protivnika, a samo je taj Rafe Silve išao u okvir.

Do kraja meča, brojčano inferirni gosti nisu više nijednom bili ni blizu da ugroze protivničku mrežu. Ni igrači Porta nisu previše kidisali ka protivničkoj mreži, ali su čekali svoju priliku da nokautiraju protivnika. U tome su uspeli u dva navrata. Prvo posle kontranapada u 75. minutu kada je pogodak postigao Pepe, a potom i u prvom minutu nadoknade kada je Dani Namaso krunisao asistenciju Horhea Sančeza.

Porto ovako ubedljiv protiv ljutog rivala nije bio još od novembra 2010. godine, kada je moćni sastav predvođen Falkaom, Mutinjom i Hulkom, slavio na svom terenu sa fenomenalnih 5:0. Ta ekipa je osvojila prvenstvo, Kup Portugalije i Ligu Evrope, ova najverovatnije neće biti u mogućnosti da pojuri najvažniji trofej u portugalskom fudbalu, ali će joj ovo slavlje svakako obeležiti sezonu.

Zmajevi možda jesu igrali za Sporting, ali daleko od toga da odustaju od borbe za titulu i plasmana u Ligu šampiona naredne sezone. Ono što je daleko važnije za Konseisaa jeste to što je ekipa dostigla vrhunac forme u najvažnijem delu sezone, onda kada se vode najvažnije bitke u prvenstvu, Ligi šampiona i Kupu Portugalije.

PRIMEIRA - 24. KOLO

Petak

Šaves - Arouka 1:5 (1:2)

/Guco 16 - Gonzales 35, Muhika 40, 49, Žasdon 47, Sila 53/

Subota

Moreirense - Rio Ave 0:0

Estoril - Gimarais 1:3 (0:3)

/Markes 69pen - Mendes 8, Silva 22, Nelson 42/

Braga - Estrela 3:0 (0:0)

/Banza 57pen, Bruma 84, Fernandes 90/

Nedelja

Kasa Pia - Žil Visente 0:0

Portimonense - Vizela 0:0

Sporting - Farense 3:2 (2:1)

/Bragansa 11, Đokereš 29, Gonsalves 53 - Belumi 32, Ze Luis 50/

Porto - Benfika 5:0 (2:0)

/Galeno 20, 44, Vendel 55, 75, Dani Namaso 90/

Ponedeljak

21.15: (2,00) Famalikao (3,45) Boavista (3,80)



tagovi

Seržo KonseisaoRodžer Šmit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara