Aleksandar Dragović (Reuters)
Aleksandar Dragović (Reuters)

Dragoviću, ne brini zbog dolaska u Srbiju

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.06.21. | 18:44

Dolazak u slabu ligu ga neće koštati mesta u reprezentaciji, poručio selektor

I dok Crvena zvezda diže evropski rejting poslednjih godina, prvenstvo u kojem igra i dalje ima loš imidž u evropskim fudbalskim krugovima. Srpska Superliga je jedno od slabijih takmičenja što iz godine u godinu pokazuju i rezultati klubova kada izađu na evropsku scenu ako izuzmemo večite rivale.

Često to potenciraju i austrijski mediji kada se bave Aleksandrom Dragovićem  i njegovim transferom u Crvenu zvezdu koji im je i dalje čudan. Već nekoliko puta je austrijski štoper srpskog proekla morao da se ’pravda’ tamošnjim novinarima što je u 30. godini karijere izabrao da igra fudbal u Srbiji. Austrijancima nije baš logično da neko bira klub srcem...

Izabrane vesti

Slično pitanje je sinoć posle meča sa Italijom u osmini finala EP dobio i austrijski selektor Franko Foda. Austrijski novinari su nemačkog stručnjaka pitali da li će selidba u slabo srpsko prvenstvo ugroziti Dragovićev status u reprezentaciji.

„On me je još pre evropskog prvenstva obavestio o tom transferu. Igraće tamo i međunarodna takmičenja pa njegov reprezentativni status neće biti problem ako bude igrao dobro. A do sada je uvek igrao dobro i bio na nivou“, odgovorio je austrijski selektor Franko Foda.

Dragović je za reprezentaciju Austrije debitovao 2009. u meču protiv Srbije na Marakani i od tada je nezamenjiv u poslednjoj liniji reprezentacije. Sakupio je 94. nastupa u dresu sa državnim grbom i trenutno se ispred njega nalaze samo legende iz 90-ih Andreas Hercog sa 103 i Toni Polster sa 96 utakmica u reprezentaciji. Za očekivati je da Dragović u narednih godinu ili dve prestigne i njih dvojicu i da postane apsolutni rekorder u reprezentaciji.

Kako trenutno igra i u kakvoj je formi, deluje da će još dugo biti stub austrijske odrbane. U sinoćnjem meču protiv Italije je bio jedan od najboljih na terenu. Imao je 78 tačnih od 87 odigranih pasova, dobio je devet od 11 duela u vazduhu, imao dva blokirana šuta, dva dobijena duela na zemlji, dve presečene lopte, a protivnik ga nijednom nije prošao driblingom. Uz Martina Hinteregera i Marsela Zabicera je od strane austrijskih izveštača dobio ocenu 1 što je po tamošnjem sistemu ocenjivanja najbolja ocena koju igrač može da dobije.

Za navijače, upravu i stručni štab Crvene zvezde su Dragovićeve partije na EP bile melem za oči jer je utisak da je srpski šampion dobio igrača vrhunske klase ispod realne vrednosti jer bi iskusnom štoperu skoro sigurno skočila cena posle prvenstva i imao bi atraktivnije i bogatije ponude.


tagovi

EURO 2020EURO 2021Aleksandar Dragovićreprezentacija Austrije

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara