Gol Haverca (© Reuters)
Gol Haverca (© Reuters)

Drama na Enfildu: Havercova genijalnost, Džejmsova glupost, Salahova presuda, ali je Čelsi zadovoljniji (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.08.21. | 20:33

U prvom velikom derbiju Premijer lige Plavci odoleli Liverpulu – 1:1

Ono u Mančesteru nije bio derbi. Kako da bude kad se Arsenal raspada. Ovo na Enfildu je bila Premijer liga u punom sjaju. Tempo kao da je finale Lige šampiona, šanse na obe strane dovoljno da arče hartiju novinarskih beležnica, vođstvo prvaka Evrope golom čoveka koji je pogodio u Portu, drama zbog isključenja Risa Džejmsa i pravednih 1:1 pošto je Mohamed Salah sa bele tačke doneo Liverpulu remi protiv Čelsija u poslednjem susretu subotnjeg programa trećeg kola engleskog prvenstva.

Oba tima imaju za čim da žale i smatraju da su zaslužila više. Crveni, jer su izdanjem, posebno u drugom poluvremenu, kad su imali brojčanu prednosti, propustili šansu da dotuku velikog rivala. Gosti sa Stamford bridža što nisu iskoristili neku od ubitačnih kontri tokom prvog dela do čije su završnice bili ako ne bolji, onda makar ravnopravni.

Izabrane vesti

Svakom po bod, a navijačima užitak i nagoveštaj da bismo ove sezone mogli da gledamo trku za titulu kakvu nismo u prethodne dve, kad su Liverpul i Siti maltene pre nove godine mogli da slave naslov.

Kakav je bio u početnih 180 minuta, kad je rutinski savladao Kristal Palas i Arsenal, takav se sastav Tomasa Tuhela predstavio na jednom od najvrelijih gostovanja na Ostrvu. Delovao je organizovano, sigurno, ambiciozno i izuzetno u tranciziji. Mejson Maunt i Kai Haverc su prodorima po boku pravili velike probleme odbrani Liverpula, Romelu Lukaku je omogućio nastavak napada, Čelsi je pretio na razne načine i sredinom prvog dela zasluženo poveo. Centaršut Risa Džejmsa iz kornera dočekao je Haverc, iz pomalo neprirodnog položaja pokušao glavom i za način kako je savladao Alisona zaslužio aplauz, jer bi malo kome palo na pamet – u ovom slučaju teme – da brazilskog golmana matira tako što će u visokom luku poslati loptu u dalji ugao.

Bio je to peti Havercov gol pod komandom Tomasa Tuhela i pokazatelj da su Plavci sprmeni za velika dela. Samo što nisu sami na terenu. Pita se i Liverpul. Posebno na Enfildu. Bila je velika šansa za Hendersona, paza Manea, dosta puta probao je domaćin ubacivanjem Trenta Aleksandra Arnolda i nije ga gol hteo sve do duboke nadoknade prvog dela.

A onda je Ris Džejms skrivio jedanaesterac, tako što je posle velike gužve (prethodno Fabinjo uzdrmao prečku) rukom sprečio Manea da odbitak ubaci u mrežu. Sve što je uradio dotad palo je u vodu, engleski reprezentativac je iskljičen opravdano, a tim Jirgena Klopa dobio šansu da sa penala povede. Kad ih izvodi Mohamed Salah veće su šanse da Norič osvoji Premijer ligu nego da Egipćanin zataji – 1:1.

Još su Čelsijevi fudbaleri pogubili živce u toj situaciji, žuti karton zaradio je golman Mendi zbog napucavanja Hendersona, Tuhel je objašnjavao sudijima kako nije bio jedanaesterac, fudbaleri dva tima su se zavadili, ličilo je na pravi rat i sa velikim ushićenjem se čekao nastavak.

U njemu je dominirao Liverpul u posedu što je i očekivano s obzirom na prednost igrača više, ali sve što je u napadu uradio ticalo se udaraca sa distance Van Dajka, Fabinja i Hendersona. Čelsi je u tom delu zapretio samo jednom preko Lukakua, Belgijanac opet nije dao gol na Enfildu (samo jednom na devet gostovanja), međutim, na kraju je odradio veliki posao u odbrani i nije čudo što je okupio igrače na centru kad je sudija Entoni Tejlor označio kraj.

Ovaj bod Čelsiju više znači.

PREMIJER LIGA - 3. KOLO

Subota

Mančester Siti - Arsenal 5:0 (3:0)

/Gundogan 7, Tores 12 i 84, Žezus 43, Rodri 52/

Aston Vila – Brentford 1:1 (1:1)

/Buendia 13 – Toni 7/

Brajton – Everton 0:2 (0:1)

/Grej 41, Kalvert-Luin 57p/

Njukasl – Sautempton 2:2 (0:0)

/Vilson 55, Sent Maksiman 91 – Eljunusi 74, Vord-Praus 96p/

Norič - Lester 1:2 (1:1)

/Puki 44p – Vardi 8, Olbrajton 77/

Vest Hem – Kristal Palas 2:2 (1:0)

/Fornals 39, Antonio 68 – Galaher 58, 70/

Liverpul – Čelsi 1:1 (1:1)

/Salah 45+5 pen – Haverc 22/

Nedelja

15.00: (2,90) Barnli (3,35) Lids (2,45)

15.00: (1,50) Totenhem (4,10) Votford (7,00)

17.30: (4,40) Vulverhempton (3,50) Mančester Junajted (1,85)

*** kvote su podložne promenama




tagovi

Kai HavercMohamed SalahRis Džejms

Obaveštavaj me

Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara