Zidanova era je počela sa Sitijem, a Siti joj sada sluti kraju! Konačno je i VAR prećutao Gvardioli… (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.02.20. | 22:58

Građani nose veliki kapital pred revanš na svom terenu

Era Zidanovog Reala u Ligi šampiona je suštinski počela sa Mančester Sitijem pre četriti godine. Pre toga je izbacio Romu i Volfzburg u nokaut fazi, ali to je bilo očekivano i lako. Tek je Pelegrinijev Siti u polufinalu Lige šampiona 2016. godine bio ozbiljna prepreka u vidu pravog izazivača za trofej. U jednom od najdosadnijih polufinala ikada, Zidan je tada taktički ‘ubio’ Pelegrinija i tako je krenula trogodišnja dominacija elitnim takmičenjem… Nikad niko ga nije eliminisao u Ligi šampiona.

Do sada?

Izabrane vesti

Nikad niko posle prvih 90 minuta nije bio tako blizu da izbaci Zidanov Real kao ovaj Gvardiolin Siti. Posle prvog meča osmine finala, engleski šampion nosi u Englesku kapital od 2:1 i veliki je favorit da u revanšu na Ostrvu postane prvi tim koji je eliminisao Zidana kao trenera Reala iz Lige šampiona.

Mančester Siti je bio bolji, imao više šansi, konačno je imao sreće i sa suđenjem i na kraju je zasluženim preokretom savladao Kraljevski klub. Malo toga je Real pokazao večeras, nije iskoristio ni sreću koja ga je pogledala i na kraju je surovo i pravedno kažnjen.

Zidan se večeras odlučio za oprezniju varijantu sa Valverdeom u vezi pre Tonija Krosa, a Isko i Vinisijus Žunior su bili podrška Benzemi sa krila. Čekao je grešku… Na drugoj strani, Gvardiola je prilično iznenadio izostavljanem Aguera iz prve postave, pa i izostancima Fernandinja i Davida Silve. Nedovoljno spremni Sterling je takođe počeo sa klupe.  


REAL MADRID – MANČESTER SITI 1:2 (0:0)
/Isko 60 – Žezus 78, De Brujne 83 penal/

Stadion: Santjago Bernabeu. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Crveni karton: Serhio Ramos (85)

REAL MADRID (4-3-3): Kurtoa - Karvahal, Ramos, Varan, Mendi - Kasemiro, Modrić (od 84. Vaskez), Valverde – Isko (od 84. Jović), Vinisijus (od 75. Bejl), Benzema.

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Voker, Laport (od 33. Fernandinjo), Otamendi, Mendi - Gindogan, Rodri, De Brujne - Marez, Bernando Silva (od 73. Sterling), Žesus.


Siti je u uvodnim minutima igrao visoki presing i otežao Realu prenos lopte iz poslednje trećine terena. Kazemiro i Valverde su se loše snalazili sa tim presingom, Rodri je igrao flastera nad Modrićem i Realu je ostalo jedino da proba preko bokova gde su se visoko ubacivali Karvahal i Ferlan Mendi. Ali ni Siti nije uspeo da ukrade neku važnu loptu i da dočeka grešku. A nije mu bilo lako ni da razvije svoju igru iz poslednje linije jer je i Real pritiskao na sličan način.

Tek posle dvadesetak minuta igre je viđeno prvo veliko uzbuđenje. Prošao je De Brujneov pas iza leđa odbrani Reala, protrčao je Gabrijel Žezus, namestio se, plasirao u suprotan ugao, ali je Kurtoa sjajno intervenisao.

Ali se desetak minuta kasnije na suprotnom golu istakao i Ederson. Benzema je sjajno nadskočio Otamendija, još bolje gađao, ali je Brazilac vrhunskom odbranom spasao gol. Bila je to i jedina ozbiljna šansa Reala u prvom poluvremenu. Siti je do kraja imao još dve. Jedno solidnu, posle šuta De Brujnea, a drugu sjajnu posle kornera na isteku poluvremena kada su pogrešili Kurtoa i Ramos, Gabrijel Žezus šutirao, a Kazemiro izbio loptu sa gol linije. Da stvari po Gvardiolu budu gore, osim što nije naplatio bolje šanse, izgubio je Laporta zbog povrede pa je Fernandinjo morao na štopera.

Bio je Siti opasniji i na početku drugog poluvremena, Marez je slomio Mendija i imao šansu, ali je Kurtoa opet spasao Real. Osim nekih protrčavanja Vinisijusa, Real je delovao bezopasno. Ali je čekao i lovio Siti…

I uspeo posle sat vremena igre! Niz grešaka engleskog tima je servirao Realu kontru koju je čekao. Pogrešili su Rodri, Otamendi, na kraju i Voker, a brzina Vinisijusa Žuniora je došla do izražaja. Pokupio je loptu koju je presekao Modrić i stvorio se za sekund pred golom Građana, a onda hladnokrvno sevirao na tacni zicer za Iska koji nije promašio. 

Izgledalo je da je Real po ko zna koji put uhvatio protivnika na krivoj nozi i nokautirao ga. Makar za minimalnu prednost pred revanš. Dvadesetak minuta pre kraja, Gvardiola je podigao Sterlinga sa klupe. Nije imao drugog izbora. Uveo ga je umesto slabog Bernarda Silve, a posle pet minuta na terenu, Sterling je prebacio težište igre na levu stranu. Otvorio je prostor za De Brujnea koji je centrirao. a Gabrijel Žezus je nadskočio Ramosa i napokon pogodio.

E, sada… Brazilac se definitivno poslužio rukama prilikom skoka, ali je sudija Orsato bio ubeđen da je sve čisto i nije hteo ni da gleda VAR. Blagog kontakta je bilo, ali konačno je malo i VAR sjahao sa leđa Pepu Gvardioli. Previše puta do sada ga je skupo koštao…

Izjednačenje je dalo krila gostima da stisnu do kraja i uzmu ceo plen. Da naplate to što su večeras igrali bolje. Uspeli su. Karvahal je neoprezno startovao i zakačio Sterlinga. Opet je kontakt bio blaži, ali i ovoga puta je Orsato bio ubeđen u svoju odluku i pokazao na belu tačku. De Brujne je sa kreča pogodio za 2:1 i status igrača utakmice.

Katastrofalan finiš utakmice za Real i svoju očajnu utakmicu je ukrasio Ramos 26. crvenim kartonom  u karijeri kada je srušio Gabrijela Žezusa u stopostotnoj šansi. Kapiten neće moći da pomogne Realu u nemogućoj misiji u revanšu. Zidan je na pragu prve eliminacije u Ligi šampiona, a Gvardiolin Siti je stavio do znanja da su sve karte bačene na Ligu šampiona. S obzirom na pretnje UEFA i kaznu neigranja, možda je ovo 'sad ili nikad' za Mančester Siti. 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara