(Reuters)
(Reuters)

Država ulazi da zavede red u Premijer ligi: Ubijanje zlatne koke ili obuzdavanje pomahnitale aždaje

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.02.23. | 18:07

Vlada Velike Britanije objavila plan nove regulative u engleskom fudbalu

“Superliga u fudbalu već postoji i ime joj je Premijer liga Engleske”, rekao je nedavno Milanov legendarni funkcioner i današnji Moncin potpredsednik Adrijano Galijani.

I samo potvrdio očiglednu realnost. Engleski klubovi su u zimskom prelaznom roku na transfere potrošili 920.000.000 evra odnosno 79 odsto celog zimskog troška “liga petice”. Ako Premijer liga troši četiri puta više nego Serija A, Primera, Bundesliga i Liga 1 zajedno, jasno je da postala svet za sebe. Ali i da su se stvari otele kontroli…

Izabrane vesti

Zbog toga se u priču umešala vlada Velike Britanije i zvanično objavila izveštaj na osnovu urađenih istraživanja kako bi se uvele nove kontrole poslovanja engleskih klubova. Premijer Riši Sunak je obelodanio dokument koji sadrži neke ključne tačke kojima bi se bolje regulisala situacija u engleskom fudbalu. Britanska Vlada bi preko novog, nezavisnog regulatora testirala podobnost novih vlasnika klubova, nadgledala održivo upravljanje timovima, upravljala i regulisala priliv novca u fudbal, ali i sprečila klubove da se pridruže odmetnutim ligama kao što je naprimer moguća Superliga na kojoj insistiraju Real Madrid, Barselona i Juventus.

Vlada je potvrdila da će postupati prema preporuci iz revizije fudbala koju su vodili navijači 2021. godine.

Ključne preporuke navijača o upravljanju fudbalom su:

- Stvaranje nezavisnog regulatora.

- Blokiranje engleskih klubova da se priključe odvojenim takmičenjima, poput Superlige.

- Sprečavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u mnogim klubovima u Engleskoj.

- Uvođenje strožeg testa vlasnika i direktora za zaštitu klubova i navijača

- Veća zastupljenost navijača, dajući navijačima moć da spreče vlasnike da menjaju ime kluba, grb i tradicionalne boje kluba

- Briga za pravednu raspodelu novca niz celu englesku fudbalsku piramidu iz Premijer lige.

Vlada Velike Britanije je na ovome radila od 2021. godine i pokušaja stvaranja Superlige kada je naručena revizija koju su vodili predstavnici navijača.

Još jedna bitna svrha ovog tela će biti nadgledanje sistema licenciranja kako bi se osiguralo da se klubovi vode održivo, nakon kolapsa niželigaša Burija i Meklsfilda poslednjih godina. Regulator će takođe da sprovede test vlasnika i direktora, s fokusom na sposobnost i ispravnost novih vlasnika.

Regulator će se takođe pobrinuti da navijači imaju veću reč u vođenju svojih klubova, dajući im pravo glasa ako vlasnici pokušaju da promene aspekte klupskog nasleđa. Klubovi će morati i da traže odobrenje regulatora za bilo kakvu prodaju ili premeštanje stadiona.

Regulator će takođe moći da se uključi i nametne arbitražu ako Premijer liga, EFL Liga (druga, treća i četvrta liga Engleske) i Fudbalski savez ne budu u stanju da postignu novo rešenje o finansijskoj podršci fudbalu na na nižim nivoima. Plan je da 25 posto svih udruženih prihoda od emitovanja iz Prmeijer lige ide niželigašima. Među preporukama navijača su i sledeće tačke o kojima će se takođe razmatrati.

- Planovi jednakosti, raznolikosti i inkluzije trebali bi biti obavezni za sve klubove.

- Ključne stavke klupskog nasleđa trebalo bi da budu zaštićene 'zlatnom deonicom' za navijače.

- Ženski fudbal treba tretirati ravnopravno i imati vlastitu recenziju.

- Zainteresovane strane treba da rade na povećanju zaštite dobrobiti igrača koji napuštaju fudbal.

Vlada je uverena da će ovlašćenja regulatora biti izbalansirana na takav način da neće umanjiti konkurentnost i snagu Premijer lige. U ovoj fazi nije jasno da li će biti bilo kakvog elementa poštovanja ljudskih prava u testu vlasnika i direktora. Povod su Saudijci na čelu Njukasla i katarska ponuda za Mančester Junajted.

Oglasila se i sama Premijer liga:

“Objavljivanje ovog dokumenta je značajan trenutak za engleski fudbal. Premijer liga i njeni klubovi sada će pažljivo razmotriti vladin plan da Engleska postane prva velika nacija koja će fudbal učiniti industrijom koju regulišu vlasti.

U potpunosti prepoznajemo da je strastvena podrška miliona fudbalskih navijača fundamentalna za naše takmičenje. Cenimo posvećenost vlade da zaštiti kontinuirani uspeh Premijer lige. Od vitalnog je značaja da regulativa ne nanese štetu igri koju navijači vole da gledaju u najdubljoj profesionalnoj piramidi na svetu, ili njenu sposobnost da privuče investicije i poveća interesovanje za našu igru.

Sada ćemo konstruktivno raditi sa učesnicima kako bismo osigurali da predloženi vladin regulator ne dovede do bilo kakvih neželjenih posledica koje bi mogle uticati na poziciju Premijer lige kao najgledanije fudbalske lige na svetu ili da smanje njenu konkurentnost”. 

Međutim, nova inicijativa je odmah naišla i na negativne reakcije u klubovima. Prvi se oglasio jedan od Vest Hemovih valsnika Dejvid Saliven.

“Vlada je užasna u upravljanju svime. Pogledajte u kakvom nam je neredu zemlja. Plaćamo najveće poreze ikad za najgoru uslugu od najgore vlade koju sam video u životu. Regulator će imati ogromnu administraciju koje će fudbal morati da plaća. To će biti totalno bacanje novca. Kladim se da će svake godine da raste i košta sve više. Premijer liga je najbolje vođena i najuspešnija liga na svetu. Ona daje više nižim ligama nego bilo koja druga elitna liga na svetu. Zašto nesposobna vlada misli da će poboljšati stvari? U svakoj oblasti u koju je ova vlast uključena, pružila je lošiju uslugu. Vlada to radi zbog PR-a. Oni misle da će to biti PR pobeda da se vidi da podržavaju obične fudbalske navijače i manje klubove, ali im to neće doneti nijedan dodatni glas. Verujem u slobodno tržište, a ne u mešanje vlade”, poručio je Saliven

Loše mišljenje ima i generalni direktor Aston Vile, Kristijan Parslou.

“Ne znam zašto ubijamo zlatnu koku koja nisu zlatna jaja”.


tagovi

Evropska SuperligaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara