Rafael Dudamel, trener Vonderersa (Foto: Reuters)
Rafael Dudamel, trener Vonderersa (Foto: Reuters)

Dudamel i Vonderersi vrebaju prve bodove u sezoni

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.05.21. | 23:38

Čile: Vonderersi i Universidad u borbi za vredan plen

Poslednji meč šestog kola čileanske Primera divizije između Santjago Vonderersa i Universidad de Čilea (02.30), nosi epitet derbi susreta, ne toliko zbog trenutnih pozicija na kojima se nalaze ove dve ekipe u šampionatu, već zbog nekih pređašnjih ostvarenja i slavnih dana.

Čuvene Univerzitetske sove, ili Los Azulosi, kako ih popularno oslovljavaju stanovnici najizduženije zemlje na južnoameričkom kontinentu, drugi su najtrofejniji klub u državi sa 18 titula nacionalnog šampona. Sa druge strane zeleni Panzersi iz Valparaisa, grada sa obale Pacifika, imali tu čast da postanu jedan od tek šest klubova koji su uspeli da pehar namenjen fudbalskom prvaku Čilea izmeste van prestonice, podvig koji su napravili u četiri navrata, a poslednji od jih bio je pre ravno dve decenije.

Izabrane vesti

Iako nemamo često prilike da ova dva kluba viđamo na pozicijama koje trenutno zauzimaju, ipak njihov duel ima prefiks derbija u ovom kolu, iz razloga njihovog ogromnog istorijskog značaja za fudbal u Čileu, kao i za veliki broj navijača oba tabora, koji spadaju među najborjnije u državi. Formalno gledano, ovo je završni susret šestog kola, ali za ove dve ekipe to će biti peti meč od starta nove sezone, jer je kao i minule sezone, ponovo počela da se pojavljuje razlika u odigranim mečevima, što zbog pandemije korona virusa, što zbog međunarodnih obaveza pojedinih klubova kojima fudbalski savez izlazi u susret, odlagajući duele do daljnjeg.

Tim koji predvodi nekadašnji legendarni golman venecuelanske reprezentacije, Rafael Dudamel predhodnog vikenda poražen je minimalnim rezultatom u nacionalnom Superklasiku od Kolo-Koloa, što zaniči da u noćašnji obračun ulazi sa 13. pozicije na tabeli. Azulosi nisu na najbolji način započeli sezonu, gde posle četiri odigrana kola imaju tek pet osvojenih bodova, sakupljenih iz dva remija i samo jedne pobede protiv ekipe Union Espanjole. Zbog pogoršane epidemijološke situacija u prestonici Čilea, Universidad je svoje mečeve morao da izmesti u Rankagvu, grad udaljen oko 50 kilometara južno od Santjaga, na stadion El Tenijetne, inače dom kluba O'Higins.

Pobeda i nova tri boda preko su potrebna Azulosima. Iz tog razloga, venecuelanski stručnjak je tokom nedelje radio na uspostavljanju nove formacije za svoj tim, jer dosadaša, u postavci 4-3-3 nije dala željene rezultate, čime će se vratiti na tradicionalnu 4-4-2. Najviše pogođen ovom promenom biće Simon Kontreras čija pozicija ne postoji u novom poretku. Međutim, ova taktička modifikacija za Dudamela, otvorila je jedno novo pitanje, ko je treba rešiti u što skorijem roku, a to je, ko će biti četvrti vezni igrač? Tu poziciju trebalo bi da zauzme Marijo Sandoval, inače igrač koji je uglavnom bio prva izmena na dosadašnjim susretima ili Pablo Arangiz , koji se predhodnog vikenda vratio u sastav posle dvonedeljne pauze zbog povrede. U napadu bi trebalo da se nađu, iskusni Argentinac Hoakim Larivej (36), između ostalih i nekadašnji član Kaljarija, Rajo Valjekana, Selte iz Viga i paragvajskog velikana Sero Portenja, odakle je i stigao među Universiterose, a društvo će mu praviti Anhelo Hose Enrikez koji je dosada nastupao na poziciji krilnog napadača.

Gostujuća ekipa Santjago Vonderersa trenutno beleži najlošije rezultate od svih učesnika Primere, gde se posle četiri odigrana kola ubedljivo nalazi na začelju tabele bez ijednog osvojenog boda. Panzerse iz Valparaisa sa klupe predvodi Ronald Fuentes, dobro poznato lice i nekadašnji član upravo Universidada, sa kojim je osvojao brojne trofeje tokom igračke karijere. Iako su Vondersi u sva četiri dosadašnja meča doživeli poraze, ne može se reći da su u potpunosti bili nadigrani od strane protivničkih ekipa, jer čak tri od četiri poraza zabeležena su rezultatom 2:1. I pored loših rezultata Fuentes ne odustaje od svoje formacije sa tri igrača u ofanzivnoj liniji, pa će se tako i na noćašnjem gostovanju u napadau, sa vrlo verovatnim rotacijama tokom igre na pozicijama najisturenijeg i krilnih napadača, naći Urugvajac Gabrijel Kabrera, Aldriks Hara i mladi Vilijam Hama (20), sa otvorenom mogućnošću da bude zamenjen sa Aleksisom Valensijom (20), još jednim produktom omladinske škole Vonderersa.

Na poslednjih deset susreta ovih ekipa nije zabeležen nerešen ishod, a broj pobeda ravnomerno je raspoređen sa po pet na obe strane. Poslednji put kada su Azulosi i Vonderersi podeleili podove, bilo je to na susretu odigranom u septembru 2013 godine, a njihov okršaj bez golova nije zabeležen još od 2001 godine. O velikom broju golova, kada se susretnu ova dva sastava, govori i činjenica da je na poslednjih deset okršaja ukupno postignuto 33 gola.

Piše: Đorđe Radonjić

ČILE 1 - 6. KOLO

Utorak

02.30: (1,65) Universidad (3,60) Vonderers (5,10)



tagovi

ČileČile 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara