Ceo Ajaksov tim čestita Tadiću (© Reuters)
Ceo Ajaksov tim čestita Tadiću (© Reuters)

Dušan Tadić kralj Amsterdama, Unaj Emeri vladar Lige Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.03.21. | 20:53

Više nego zaslužene pobede Ajaksa i Viljareala – 3:0 na „Johan Krojf areni“, 2:0 u Kijevu

Unaj Emeri je gospodar Lige Evrope. Mogu da mu ospore kako se nije snašao na najvišem nivou fudbala, na klupama Pari Sen Žermena i Arsenala ništa veliko nije napravio, ali zato je u B produkciji kontinentalnog takmičenja tata. Triput je osvajao pehar sa Seviljom (i to uzastopno), jednom stigao do finala (sa Tobdžijama), a posle gostovanja u Kijevu ima dokaz da vlada ovim UEFA čedom. Španski stručnjak je upisao 101. utakmicu u Ligi Evrope i po tome je rekorder, a da mu dostignuće bude vrednije postarali su se izabranici savladavši Dinamo u prvom susretu osmine finala 2:0.

Iako je Žuta podmornica u Ukrajinu stigla posle serije od osam mečeva bez pobede na terenima La Lige, na Istoku je delovala superiporno. Čak i ako nije bila prepoznatljiva, čak i ako zataje njene udarne igle. Jer, ka narednoj rundi pogurali su je štoperi. Nije baš svojstveno Pau Toresu i Raulu Albiolu da tresu mreže, međutim, na Olimpijskom stadionu su proširili repertoar i pošto su odbili sve nalete domaćina – najbolju priliku imao Viktor Cigankov – potpisali su presudu timu Mirčee Lučeskog.

Izabrane vesti

Prvo je Tores sačekao dodavanje Đerarda Morenataj momak igra u sjajnoj formi, jer je za devet golova i tri asistencije najprodutkivniji fudbaler Viljareala u 2021. godini – i uklizao za inicijalno vođstvo, da bi Albiol početkom drugog dela iz gužve poentirao i tako proslavio jubilej. Ovo je bivšem igraču Hetafea, Valensije, Reala i Napolija bila 100. utakmica u Evropi, a od Španaca u 21. veku više su skupili samo Serhio Ramos (137), Đerard Pike (123) i Karsles Pujol (120).

Kakvo dostignuće. I kakva kontrola utakmice Unaja Emerija. Ovu stanicu je, izgleda, već prošao. Može da se spremna za narednu.

Viljareal bi za sedam dana trebalo da ima lak posao kod kuće, makar kao Ajaks u Bernu, jer je u direktnom duelu pokazao da je za klasu, možda i dve, kvalitetniji od Jang Bojsa. Najbolji tim Holandije slavio je pobedu, uz utisak da zapis na semaforu ne odgovara zbivanjima na terenu.

Na kraju „tek“ 3:0, iako je po prilikama – a neke od njih su bili pravi ziceri – trebalo da bude duplo više. Kad bi se zbrojale sve šanse, pravo je čudo kako ekipa Erika ten Haga nije do vrha napunila mrežu Švajcaraca. Podatak da je samo u prvom poluvremenu imala 70 odsto loptu u nogama – taj statistički segment tek za nijansu je opao u nastavku – svedoči o dominaciji. Iz ogromnog poseda ređale su se prilike (Entoni triput, Gravanberh, Neres, Alvarez), sjajno je branio golman Favri, ali nije baš ni on svemoguć.

Izdržao je nekako Jang Bojs dve trećine susreta, a onda se raspao. Maltene, izvršio samoubistvo. Prvi gol pao je tako što je Dušan Tadić odigrao dupli pas sa Devijem Klasenom, ali je vezisti Ajaksa na kopačku spustio štoper Jang Bojsa Luštenberger, pa je povratniku iz Verdera zakucao fudbal pod prečku. Ako je Luštenberger oduzeo asistenciju kapitenu Ajaksa, onda osam minuta pre kraja nije gol. Posle još jedne očajne intervencije odbrane gostiju, srpski ideolog igre zatresao je mrežu, postigao 19. gol u sezoni, ukupno 73. za Ajaks u svim takmičenjima i trasirao put ka slavlju koje je u nadoknadi ubedljivim učinio mladi rezervista Brobi.

Za status kralja Amsterdama i miran put u Bern narednog četvrtka.

LIGA EVROPE, OSMINA FINALA

Ajaks – Jang Bojs 3:0 (0:0)

/Klasen 62, Tadić 82, Brobi 90+2/

Dinamo Kijev – Viljareal 0:2 (0:1)

/Pau Tores 30, Albiol 52/


tagovi

Dušan TadićUnaj EmeriLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara