Žoze Murinjo i Maurisio Poketino
Žoze Murinjo i Maurisio Poketino

Dva glavna pitanja u Evropi: Gde će Poketino? I ko će kod Murinja?

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.11.19. | 14:10

Pominje se i Nemanja Matić

Jesmo možda malo dosadni, ali ove jeseni teško da je bilo većeg tektonskog poremećaja od rokade na Totenhemovoj klupi. I dok svi čekamo da vidimo kako će se Žoze Murinjo snaći u sasvim drugačijem klubu od svih koje je do sada vodio jasno je da će za konačan odgovor biti potrebno vreme. Mnogo brže ćemo saznati odgovore na dva hitnija i trenutno najzanimljivija pitanja u evropskom fudbalu: ko će od igrača odmah u januaru kod Murinja u Totehem? I gde će Maurisio Poketino, koji posle fenomenalnog utiska za ovih pet godina u Londonu nikad nije imao bolji ugled, nastranu poslednja posrtanja.

Međutim, kad se govori o ugledu ne možemo da zaobiđemo ni okolnosti. Da je Poketino otišao prošlog leta verovatno bi završio u Realu. Sad kad je tu Zinedin Zidan, iako ne tako ubedljiv kao u prvom mandatu na stadionu “Santjago Bernabeu”, teško je očekivati da će Kraljevski klub oterati trenera koji mu je doneo tri titule prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Šta onda ostaje? Pre svih: Bajern iz Minhena! Posle smene Nika Kovača čini se da je bavarski gigant idealna sredina za Poketina. Sportski direktor Hasan Salihamidžić tome se nadao i pre no što je Argentinac oteran iz Londona. A Hansi Flik je samo privremeno rešenje na Bajernovoj klupi. Čini se, situacija u kojoj i klub i trener mogu samo da dobiju. Bajern stručnjaka koji se savršeno uklapa u klupsku filozofiju. Poketino klub sa kojim može da osvaja. Jedini problem je što ne govori nemački jezik, a na Alijanc arena to je bitna Stavka. Ali i to se da rešiti.

Na ostrvu se pak kao naredna Poketinova destinacija pominje Arsenal, ali čini nam se da je to više želja navijača nezadovoljnih radom Unaja Emerija pod čijim vođstvom nisu ni konkurentni za titulu. I nema sumnje da bi sa Poketinom Tobdžije dobile. Kao što nema ni sumnje da bi to bio korak unazad za njega samog. A kao što rekosmo, nikad neće biti u boljoj situaciji pri izboru kluba i verovatno želi korak napred.

Tu dolazimo i do treće opcije. Mnogo zanimljivije, mada ipak malo nerealnije od one sa Bajernom. Nije naime tajna da Ernesto Valverde nije ubedio dobar deo javnosti da je kalibar za Barselonu. Ali nije baš ni potpuni promašaj pa da ga teraju sa stadiona Kamp Nou. Pride, svojevremeno je Poketino rekao da zbog toga što je vodio Espanjol i Totenhem nikada ne bi radio u Barseloni i Arsenalu, ali da se ne lažemo: ako dođe ponuda koja ne može da se odbije predomisliće se i on, kao i Žoze Murinjo nakon što je rekao da posle Čelsija sigurno neće na klupu Pevaca.

A kad smo već kod Murinja, ko bi njemu mogao da priskoči u pomoć? Trenutno su u fokusu tri imena, a najzvučnije je svakako ono Zlatana Ibrahimovića, koji mu je već bio od velike koristi u Mančester junajtedu, a trenutno traži klub. I jedan i drugi su likovi koji garantuju trofeje odmah s tim da je veliko pitanje da li je Pevcima baš Ibrahimović najpotrebniji kad na mestu golgetera već imaju Harija Kejna? Pre će biti da su im potrebna osveženja na drugim pozicijama.

U veznom redu recimo. Totenhem je još letos pokušavao da dovede Sportingovog kapitena Bruna Fernandeša – razmišljao je i Mančester junajted, ali samo ako ode Pol Pogba – ali kako je Kristijan Eriksen ostao u klubu od toga se odustalo. Sada bi ipak Murinjo mogao da ubrza ceo posao i dolazak Fernandeša, pitanje je da li odmah u januaru, jer ipak bi on koštao oko 70.000.000 evra, sada već deluje kao realna priča.

Treće potencijalno pojačanje je nama u Srbiji najaznimljivije, mada nije baš u skladu sa Totenhemovom poslovnom politikom. Naravno, reč je o Nemanji Matiću, koji je kod Olea Gunara Solksjera izgubio mesto u startnih 11 Mančester junajteda u koji ga je baš Murinjo i doveo. Sarađivali su i ranije u Čelsiju, veoma su bliski i ako Murinju bude bila potrebna produžena ruka na terenu možda ni ovo nije nemoguće, iako bi kod Poketina bilo van svakog razmatranja.

Inače, u Engleskoj spekulišu i da bi od Murinjovog dolaska u London mogli da profitiraju pre svih Erik Dajer, Tobi Aldervajreld i Deni Rouz, jer je Portugalac sve njih želeo da dovede i na Old Traford, te da Erik Lamela, jer voli da igra u oba pravca što Posebni posebno ceni.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara