©Starsport
©Starsport

Dve krajnosti Stankovićevih glavobolja: Zvezda bez rezervnih bekova i sa ofanzivcima za dva tima

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.07.22. | 13:13

Upadljiv disbalans u konkurenciji defanzivaca i napadača šampiona Srbije

Ubedljivom pobedom protiv Radničkog iz Niša na premijeri (4:0) Crvena zvezda je idealno otvorila sezonu u Mozzart Bet Superligi, a nakon što je upravo prethodni protivnik zaustavio večitog rivala crveno-beli su se našli u poziciji da večeras (20.00) na svom terenu portiv Kolubare eventualnom pobedom naprave iskorak u trci sa Partizanom.

Iako su Lazarevčani najavili borbu i nagovestili ambicije da pomrse planove braniocu titule, izabranici Dejana Stankovića novi izazov dočekuju sa epitetom izrazitog favorita, odnosno u ulozi u kojoj će dočekati veliku većinu utakmica s obzirom na to da su nebrojeno puta dokazali da su značajno iznad nivoa domaćeg šampionata.

Izabrane vesti

Naspram kvaliteta igračkog kadra kluba iz Ljutice Bogdana, međutim stoji disproporcija u raspoloživim snagama koje stručni štab crveno-belih ima na raspolaganju u defanzivi i ofanzivi, a koje su postale još izraženije poslednjim dešavanjima.

Naime, šampion Srbije uoči susreta sa Kolubarom na spisku raspoloživih snaga ima praktično dvocifren broj konkurenata za ofanzivne pozicije, dok istovremeno na pojedinim mestima u odbrambenoj liniji izazov dočekuje bez adekvatne alternative. Kada su u pitanju igrači bez realnih konkurenata u svojim ulogama u prvi plan dolaze bekovi, s obzirom na to da je Milan Rodić godinama unazad jedini igrač sa primarnom ulogom levog beka, dok je Marko Gobeljić ostao kao jedina opcija uz desnu aut liniju nakon rastanka sa Milanom Gajićem i Kristijanom Pičinijem.

Prinudnu alternativu na poziciji desnog beka predstavlja Strahinja Eraković koji je već imao prilike da se okuša u sebi manje svojstvenoj ulozi, dok je u situacijama kada je Rodiću neophodan odmor praktično jedina alternativa Gobeljićevo rotiranje strane. Alternativu na desnom beku u određenim vizijama u budućnosti bi mogao da predstavlja i mladi Nikola Stanković (koji bi već danas mogao da se okuša na poziciji desnog beka), dok u scenarijima u kojima Eraković ne igra na štoperskoj poziciji za centralno mesto u defanzivi, pored neprikosnovenog Aleksandra Dragovića konkurišu golobradi Stefan Leković i Vuk Bogdanović. Da je sposoban da obavi posao i na štoperskoj poziciji potvrdio je u prethodnom periodu i Seku Sanogo, dok je zbog povrede još van stroja Radovan Pankov.

"Ne mogu da računam samo na Radovana Pankova. Ohi se vratio u trenažni proces, odradio je dva treninga sa nama. Ne verujem da će početi utakmicu, ali da će imati minutažu to je sigurno", kazao je na konferenciji uoči utakmice sa Kolubarom Stanković i dodao da je trenutno Eraković neprikosnoven među bonus igračima.

Za razliku od kalkulacija i rotacija u defanzivi koje izazivaju vrtoglavicu i glavobolju, Dejan Stankvović je pri izboru ofanzivaca na slatkim mukama. Najefikasniji tim šampionata Srbije u prethodnoj sezoni dodatno su pojačali Osman Bukari i (nešto defanzivniji) Kings Kangva, dvojac stranaca koji se crveno-beloj publici već na premijeri predstavio prvencima. Reprezentativci Zambije i Gane brzo su se uklopili u sistem igre u Ljutice Bogdana, i stali rame uz rame konkurentima za uloge na polovini rivala. Uz pomenute novajlije ofanzivu su osvežili i Vladimir Lučić i Ibrahim Mustafa, hitra krila koja su se u prethodnom periodu kalila na prvoligaškoj sceni, te Stanković na svakoj poziciji na polovini rivala u konkurenciji ima najmanje po dva rešena.

Oporavkom Ohija koji se uoči susreta sa Kolubarom vratio u trenažni proces, stručni štab Crvene zvezde ponovo ima opciju izbora s obzirom na to da je Milan Pavkov iskoristio ukazano poverenje u prvom kolu i golom otvorio sezonu. Bez obzira na izbor devetke, iza centarfora će se za tri mesta nadmetati niz igrača te su uz neprikosnovene Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija konkurenti za minute El Fardu Ben, Nemanja Motika i pomenuti Mustafa, Lučić i Bukari, dok su istovremeno otpisani Filipo Falko i Rišario Živković koji su u potrazi za novoim sredinama, ali još pod ugovorom sa crveno-belima.

Uprkos aktuelnom disbalansu, rano je za donošenje krajnjih zaključaka s obzirom na to da je prelazni rok u toku, kao i da je poznato da su na radaru crveno-belih kako potencijalna pojačanja u defanzivi tako i u napadu, te će slika igračkog kadra šampiona Srbije biti jasna tek nakon narednih nedelja.

Očekivana postava

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Stanković, Eraković, Dragović, Rodić - Kangva, Kanga - Bukari, Ivanić, Katai - Pavkov.

MOZZART BET SUPERLIGA - 2. KOLO

Petak

Novi Pazar - Čukarički 1:2 (1:1)

/Danoski 42 - Ivanović 30, Badamosi 88/

Radnički Niš - Partizan 3:3 (1:1)

/Mlađović 2, Dimić 50, Jovanović 55 - Natho 13p, Urošević 71, Rikardo 96/

Spartak - Radnik 2:0 (1:0)

/Bijelović 20, Srećković 49/

Subota

20.00: (1,05) Crvena zvezda (18,0) Kolubara (40,0)

20.00: (5,70) Mladost GAT (3,70) Vojvodina (1,65)

20.00(1,42) TSC (4,50) Javor (8,00)

Nedelja

17.30: (2,75) Radnički 1923 (3,20) Mladost Lučani (2,65)

20.00: (2,45) Napredak (3,20) Voždovac (3,00)



tagovi

FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara