Kristijano Ronaldo i Antoan Grizman (©MOZZART Bet)
Kristijano Ronaldo i Antoan Grizman (©MOZZART Bet)

Dvoboj sa visokom cenom

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.11.20. | 09:33

Portugalija i Francuska u međusobnom duelu najverovatnije odlučuju o ulaznici za plej-of Lige nacija

Dvoboj čija je cena prilično visoka. Kontinentalni velikani, Portugalija i Francuska, sukobiće se međusobno u meču 5. kola najjače divizije Lige nacija na stadionu Da Luž u Lisabonu. I verovatno odlučiti pobednika Grupe C, koji će obezbediti mesto u polufinalu takmičenja, koje je u prvom navratu osvojila upravo selekcija Fernanda Santosa. Mada, prvak sveta ima ozbiljne aspiracije i nije imun na uspeh.

Posle četiri runde Lige nacija, i Portugalci i Francuzi imaju po 10 bodova. U boljoj situaciji su Navigatori zahvaljujući sjajnoj gol-razlici 9:1, ali predstojeći sastanak mogao bi da odredi sudbinu ulaznice za plej-of. Proteklog meseca timovi su se odmerili u Parizu i remizirali bez golova. U prvom poluvremenu Portugalija je izgledala malo bolje, u drugom - Francuzi, ali Kilijan Mbape i Kristijano Ronaldo nisu uspeli da donesu prevagu. Očigledno da je obema selekcijama bilo važnije da ne izgube.

Izabrane vesti

Od tada se nije mnogo toga promenilo, osim dodatnog zamora koji se nakupio tokom proteklih mesec dana. Kalendar u evropskim prvenstvima predstavljao je pakao, mečevi su se igrali gotovo na svaka tri dana. U tom kontekstu, povrede su prestale da budu nešto neobično. Mbape se, na primer, nedavno vratio u stroj. Malo je verovatno da će od početka igrati protiv Navigaota, ali najverovatnije će dobiti minutažu u drugom poluvremenu. Bez njega Trikolorima ide vrlo loše.

Pre tri dana, u sparingu sa Finskom, Francuska je igrala bez Mbapea, Grizmana, Kantea i niza drugih glavnih igrača, a eksperiment je završen prvim domaćim porazom od proleća 2018. godine. Finci su, čak i sa drugim timom izgledali inteligentnije i svrsishodnije od svetskih prvaka. Međutim, možda će sastav selektora Didijea Dešana imati koristi od takvog potresa.

Nećemo se sećati ni portugalskog teretnog voza, koji je paralelno prolazio. Kakva je svrha razgovora o prijateljskom meču protiv Andore? Sve što je važno znati: Ronaldo je sačuvao snagu i tek na kraju izašao na teren da postigne 102. gol za nacionalni tim. Njegova mahnita trka za Alijem Daeijem se nastavlja, a Iranac je i dalje najbolji strelac u reprezentativnim okvirima sa 109 pogodaka za nacionalni tim.

Treba očekivati da portugalija od početka pokuša da ide napred. Imaju Santosovi momci vrlo jaku domaću statistiku. Nijedan poraz u 13 utakmica od Svetskog prvenstva 2018. godine. U aktuelnoj Ligi nacija Portugalci su na domaćem terenu samleli prvo Hrvate (4:1), a potom i Šveđane (3:0). Neće popustiti pred Francuskom, čiji su lideri Pogba i Grizman u užasnoj formi, a Mbape je spreman za pola utakmice. Sa druge strane, Trikolori će se truditi da igraju kao na proteklom Mundijalu koji su osvojili - kompaktno, brzo, agresivno na loptu. Na njihovoj strani su dva srca Ngoloa Kantea, ali Portugalci imaju tri ili četiri igrača koji iz ničega mogu da postignu gol.

Brojke i činjenice

* Portugalija je poslednji put izgubila na svom terenu u martu 2018. godine u prijateljskoj utakmici protiv Holandije (0:3). Od tada devet pobeda i šest remija.

* Francuska ima samo dva poraza u poslednjih 15 mečeva na svim turnirima. Pored senzacionalnih Finaca, Trikolore su pobedili Turci 2019. godine (2:0)

* Portugalija je primila najmanje jedan gol u samo dva od 10 prethodnih mečeva na svim turnirima. Hrvatska (1:4) i Ukrajina (2:1) uspele su da se probiju kroz odbranu Navigatora

* Francuzi su na četiri od pet proteklih susreta u svim takmičenjima primili najmanje pogodak. Sačuvali su mrežu u tom opsegu samo protiv Portugalije (0:0)

* Portugalija je pobedila Francusku u finalu EURO 2016. (1:0), a pre toga Francuzi su slavili 10 mečeva u nizu protiv Navigatora

* Najbolji strelac francuske reprezentacije od aktuelnih igrača Olivije Žiru postigao je za nju dva i po puta manje golova od Kristijana Ronalda za Portugal - 42 naspram 102

PORTUGALIJA - FRANCUSKA (20.45)

Stadion: Da Luž (Lisabon)

Bez prisustva publike

Sudija: Tobijas Štiler (Nemačka)

Portugalija (4-3-3): Rui Patrisio - Kanselo, Pepe, Ruben Dijas, Gereiro - Bruno Fernandes, Danilo Pereira, Vilijam Karvaljo - Bernardo Silva, Kristijano Ronaldo, Žoao Feliks.

Francuska (4-3-1-2): Ljoris - Pavar, Varan, Kimpembe, Ernandez - Kante, Pogba, Rabio - Grizman - Žiru, Marsijal.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA - 5. KOLO

Subota

GRUPA 3

20.45: (2,50) Portugalija (3,20) Francuska (2,95)

20.45: (2,75) Švedska (3,05) Hrvatska (2,75)

GRUPA 4

20.45: (1,30) Nemačka (6,00) Ukrajina (10,0)

20.45: (3,90) Švajcarska (3,45) Španija (1,98)

Nedelja

GRUPA 1

18.00: (1,40) Holandija (4,50) Bosna i Hercegovina (8,50)

20.45: (1,73) Italija (3,50) Poljska (5,30)

GRUPA 2

20.45: (2,45) Belgija (3,30) Engleska (2,95)

20.45: (1,33) Danska (5,00) Island (10,0)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijareprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara