Slavlje fudbalera Aston Vile (©Reuters)
Slavlje fudbalera Aston Vile (©Reuters)

Džerardova Vila svira rok'n'rol, Čelsi zbog Haverca zaboravlja Lukakua, Njukasl ovim tempom može i u Evropu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.03.22. | 17:52

Aston Vila napunila mrežu Sautemptona do vrha, Plavci za osam minuta rešili Barnli, dok ekipa Edija Haua već sedam ligaških utakmica ne zna za poraz. Ajvan Toni het-trikom razbio Norič, Kristal Palas slavio na gostovanju Vulvsima

Kolo u Premijer ligi počelo je minimalcem Lestera nad Lidsom u uzbudljivom meču, a nastavak programa obilovao je golovima! Ukupno 17 na pet utakmica, što je više od tri pogotka po utakmici. Najviše su se mreže tresle na Vila Parku i Tarf Muru gde su Aston Vila i Čelsi sa po četiri gola napunili mreže Sautemptona, odnosno Barnlija. Njukasl je vezao sedmu utakmicu bez poraza uz peti trijumf, dok je Brentford zahvaljujući het-triku Ajvana Tonija slavio na gostovanju Noriču u direktnoj borbi za opstanak. Važnu pobedu za miran san ostvario je Kristal Palas Patrika Vijere protiv Vulverhemptona...

Prošla je faza medenog meseca za Stivena Džerarda u Aston Vili, jasnu je i nekadašnjem kapitenu Liverpula da ga čeka veliki posao na novom radnom zadatku. Ali, kada hoće, simpatični klub iz Birmingema zaista može da bude spektakularan za gledanje. Tako je izgledao danas! Rok'n'rol su svirali fudbaleri Vile na terenu i propisno su deklasirali Sautempton (4:0) koji je osetio gorčinu poraza prvi put nakon skoro dva meseca! I to na kakav način...

Izabrane vesti

Vila je bila ne samo dominantna, da je htela mogla je mrežu Frejzera Forstera načisto da pocepa i da razlika bude ubedljivija. Od prvih minuta krenuli su da gaze napred i to im se brzo isplatilo. Konačna razlika možda i nije toliko bitna koliko utisak da Aston Vila u budućnosti, a pre svega od naredne sezone zaista može da bude ozbiljan takmac najvećim klubovima na Ostrvu za plasman u evrotakmičenjima. Naravno, pod uslovom da se Džerardov trenerski mandat nastavi i da se ekipa dodatno zategne u svim linijama.

Ne treba podsećati šta je napravio od Rendžers pre nego što ga je vratio na tron škotskog fudbala. Kako stvari stoje, Džerard će biti direktno odgovoran za novi fudbalski život nekoliko igrača, pogotovo Filipea Kutinja. Brazilski kreativac izgleda neprepoznatljivo bolje u odnosu na vreme kada je tavorio u Barseloni opterećen etiketom jednog od najskupljih pojačanja u istoriji fudbala. Asistencijom za ovosezonski prvenac Daglasa Luiza duplirao je Vilinu prednost u finišu poluvremena, da bi se i sam upisao u listu strelaca početkom drugog dela.

Jeste Kutinjo imao važnu ulogu u ovoj pobedi, ali je prvi pik utakmice bio Dani Ings. Čovek koji je definitivno mogao da napravi mnogo bolju karijeru da nije bilo svih povreda tokom proteklih godina danas je zaokružio trijumf sa golom i dve asistencije – prvo u prelepoj akciji koju je Oli Votkins pretvorio u vođstvo već u 9. minutu, potom u pomenutoj situaciji za gol Kutinja. Posle dva razigravanja, bio je red da se počasti golom, što je učinio nepuna dva minuta posle Kutinja.

Plesali su fudbaleri Aston Vile danas po terenu i učinili ono što nisu mogli Mančester Siti, Totenhem, Junajted i ostali u poslednje vreme – da potpuno deklasiraju Sautempton.


Ćelsi je prilično loše ušao u utakmicu sa Barnlijem, ali je nakon pretrpljenog pritiska domaćina prvom delu okrenuo susret na svoju vodenicu i ekspresno opravdao ulogu favorita – 4:0 (0:0). Nisu dozvolili fudbaleri aktuelnog evropskog šampiona da se ponove scene iz nedavno odigranom meča protiv Lutona u FA kupu, ali pre svega da ih opterete priče o prodaji kluba i šta će biti sa Čelsijem kada Roman Abramovič definitivno stavi tačku na 19 godina dugu vladavinu. Po povratku iz svlačionice sve je izgledalo daleko stabilnije, pre svega razigranije u Čelsiju i čekao se samo momenat kada će pasti taj prvi gol.

Ni puna dva minuta u nastavku nisu prošla, a Ris Džejms je pogodio malu mrežu sa desne strane pošto je dva puta dobro “zalomio“ protivničku odbranu. Postao je jedan od svega tri igrača u Premijer ligi sa bar pet golova i asistencija, uz Džeroda Bouena iz Vest Hema i saigrača iz Čelsija – Mejsona Maunta. Kada je probio čep ispred gola Nika Poupa, Čelsi se kao lavina obrušio na gol Barnlija i rešio sve dileme.

Ubrzo posle Džejmsove simultanke na scenu je stupio Kai Haverc. Jednom, pa još jednom i naterao navijače Čelsija da počnu da zaboravljaju na Romelua Lukakua. Jeste Belgijanac dao odlučujući gol protiv Lutona, ali ako je zato plaćen 115.000.000 evra, onda to definitivno nije dobar posao. Haverc je i sam prošao kroz težak period na Stamford Bridžu od dolaska u poslu vrednom 80.000.000 evra pre skoro dve godine, ali sada se definitivno vidi koliko Čelsi bolje funkcioniše u napadu bez klasičnog špica... Da je Lukaku sve dalje od bilo kakve bitne uloge u ovom timu pokazuje i to što danas uopšte nije ni ušao u igru. Ubedljivijoj pobedi dodatno je doprineo Kristijan Pulišić koji je posle asistencije za prvi od dva Havercova gola i sam pogodio metu. Amerikanac u poslednje vreme igra sve bolje i maksimalno opravdava Tuhelovo poverenje.

Možemo da pričamo o uplivu arapskog kapitala, rušenju tradicije sa praktično neograničenim budžetom novih vlasnika, ali Edi Hau je posle skromno odrađenog prelaznog roka – skromnog u pogledu kvaliteta dovedenih igrača, u poređenju sa svim najavama – napravio pravo čudo u Njukaslu. Pobeđen je Brajton rezultatom 2:1 (2:0), a još važnije od toga je podatak da klub sa Sent Džejms Parka ni sedmu uzastopnu ligašku utakmicu ne zna za poraz! Od maksimalnog 21 boda, Njukasl je ispustio samo četiri i za ovih sedam utakmica ostvario mnogo više nego za prethodnih 19 od početka sezone.

Njukasl je već posle 14 minuta imao dva gola prednosti. Rajan Frejzer je već u 12. minutu bio na pravom mestu posle odbitka u šesnaestercu kako bi zakucao loptu u mrežu i doveo Njukasl u vođstvo, da bi Fabijan Šar lepo dočekao Frejzerov centaršut iz slobodnjaka i snažno pucao glavom, a lopta je prošla tik uz desnu stativu. Brajton je dao utakmici određeni žar posle gola Luisa Danka, takođe iz vazdušne igre, na ubačaj Paskala Grosa. Ali, Njukasl je do kraja ostao siguran u svoje kvalitete i zadržao gol više za nova tri boda.

Kako sada igraju Svrake, ovim tempom ni izlaz u Evropu neće biti nerealan. Mada, verovatno će svi na Sent Džejms Parku biti presrećni sigurnim opstankom, kako bi od leta mogli da se kuju planovi za znatno viši plasman...

PREMIJER LIGA – 28. KOLO

Subota

Lester - Lids 1:0 (0:0)

/Barns 67/

Aston Vila - Sautempton 4:0 (2:0)

/Votkins 9, Luiz 44, Kutinjo 52, Ings 54/

Barnli - Čelsi 0:4 (0:0)

/Džejms 47, Haverc 52, 55, Pulišić 69/

Njukasl - Brajton 2:1 (2:0)

/Frejzer 12, Šar 14 – Dank 55/

Norič - Brentford 1:3 (0:1)

/Puki 90+2 - Toni 32, 52 penal, 57 penal/

Vulverhempton - Kristal Palas 0:2 (0:2)

/Mateta 19, Zaha 34 penal/

18.30: (1,35) Liverpul (5,60) Vest Hem (9,00)

Nedelja

15.00: (6,75) Votford (3,90) Arsenal (1,60)

17.30: (1,45) Mančester Siti (4,70) Mančester Junajted (8,00)

Ponedeljak

21.00: (1,65) Totenhem (3,90) Everton (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kai HavercČelsiRis DžejmsAston VilaFilipe KutinjoSautemptonAjvan Toni

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara