Džud Belingem (©Reuters)
Džud Belingem (©Reuters)

Džud Belingem će biti najbolji vezista na svetu

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 04:34

Pljušte komplimenti na račun asa Borusije iz Dortmunda posle impresivne partije protiv Senegala u osmini finala Mundijala u Kataru

Džud Viktor Vilijam Belingem ima samo 19 godina, a već igra kao „mator“, kao da ima pet, šest seniorskih sezona u nogama. Mladi vezista Borusije iz Dortmunda briljira na ovom Mundijalu u Kataru, jedna je od udarnih igla Gordog Albiona. Sa samo 17 godina je debitovao za najbolji selekciju Engleske, a pre toga je igrao za sve mlađe kategorije.

Strepeli su Englezi od Senegala, a bez Sadija Manea, afrički šampion je bio lak zalogaj za raspoloženu četu Gereta Sautgejta u kojoj je jedan od junaka meča bio mladi Belingem. Kao na tacni je uposlio Džordan Hendersona kod vodećeg gola evropskog vicešampiona u osmini finala Mundijala u Kataru.

Izabrane vesti

Ne želim da preterujem jer je on još uvek mlad, ali je on jedan od najtalentovanijih igrača koje sam ikada video“, rekao je as Mančester Sitija, saigrač iz reprezentacije Engleske, Fil Foden, prenosi BBC.

Nastavilo je krilo Građana da sipa hvalospeve na račun Belingema.

On nema slabosti u igri. Milsim da će biti najbolji vezista na svetu“, smelo je predviđanje Fodena.

Subota, 20.00: (3,30) Engleska (3,10) Francuska (2,50)

Fantastična partija protiv Senegala pokazala je da će biti zvezda prelaznog roka u narednim godinama. Borusija iz Dortmunda ga je kupila od Birmingema 2020. godine za siću - 25.000.000 evra. Njegova tržišna vrednost sada je višestruka veća. Sigurno i Milioneri zadovoljno trljaju ruke jer znaju da imaju u svojim redovima „zlatnu koku“ koja će do vrha da im napuni bankovni konto. Transfermarkt ga je procenio na 100.000.000 evra, a nema sumnje da bi tu sumu bar pet, šest timova odmah iskeširalo.

Belingem je postao prvi tinejdžer koji je asistirao u utakmici nokaut faze Mundijala još od 1966. godine. Ima 19 godina i 158 dana.

On je još uvek mlad i samo treba da ga pustimo da igra fudbal, ali je neverovatan“, rekao je kapiten Liverpula Henderson posle meča.

Statistika je nekada kao bikini, ali u slučaju Belingema mnogo toga otkriva i pokazuje kakvu je partiju pružio protiv Senegalaca, posebno u prvih 45 minuta. U prvom poluvremenu je imao osam dobijenih duela, bez greške je imao dodavanja u poslednjoj trećini terena (6/6). Samo je imao jedan neprecizan pas od 24 (96 odsto). Učestvovao je i u akciju kod drugog gola, kada je poveo napad, a kasnije je Foden asistirao Hariju Kejnu za drugi gol Albiona u finišu prvog poluvremena.

Ima 19 godina. Njegova igra je bila neverovatna“, rekao je nekadašnji igrač Mančester Sitija Majka Ričards i dodao:

Kada je utakmica bila ravnopravna, kada je Senegal pravio probleme Engeskoj, baš kada je trebalo neko da ’zgrabi’ utakmicu, tu je bio Belingem, bilo da se brani, napada, dodaje. Bio je veoma agresivan protiv brzih fudbalera Senegala“.

I Met Apson, Rio Ferdinad i Roj Kin su bili oduševljeni igrom asa Borusije iz Dortmunda.

Pokazao je kako treba da igra jedan vezni fudbaler. Briljatno“, istakao je Kin, nekadašnji as Mančester Junajteda.

Belingem je zamenjen 15 minuta pre kraja kada je sve bilo gotovo. Na kraju mu je statistika bila impresivna. Imao je najviše driblinga na meču (4), pobedio u najviše duela (devet)...

Kapiten Hari Kejn je takođe pohvalio mladog asa.

Džud je fantastičan igrač, radi sve dobro. Mnogo mi se sviđa, dobra je osoba, zreo je za svoje godine i ima odlične liderske sposobnosti“, rekao je strelac drugog gola protiv afričkog šampiona u osmini finala Svetskog prvenstva.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

Selektor Geret Sautgejt rekao je da je Belingem dosta napredovao.

Mislim da nismo mogli ni da zamislimo koliko brzo Belingem može da sazri. U poslednjih pet, šest meseci prešao je na drugi nivo. Želeli smo da uložemo u mlade igrače jer smo znali da možemo u budućnosti da dobijemo mnogo“.

Nema Engleza koji nije bio zadivljen igrom Belingema. Rekorder po broju golova u dresu Gordog Albiona na Mundijalima, Gari Lineker, napisao je na Tviteru:

Zaboga, Džud je neverovatno dobar. On je lider u ovom timu. Njegovi roditelji mora da su veoma ponosni na njega“, napisao je strelac 10 golova na Svetskim prvenstvima.

Englesku u subotu čeka moćna Francuska, branilac titule iz Rusije od pre četiri godine. Biće to šlager naredne runde.


tagovi

Džud Belingemreprezentacija EngleskeGaret SautgejtKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara