Džud Belingem i nagrada koju je prerastao

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.10.23. | 09:53

Ovaj momak puca na mnogo veće ciljeve već od iduće godine...

Mnogi su skloni da ga već sada nazovu najboljim igračem današnjice. I vrlo verovatno su u pravu. Ono što je sinoć uradio Barseloni u najvećem derbiju sveta, na Monžuiku, to samo potvrđuje. Na zvanično priznanje moraće da popričeka još neku godinu - ili možda samo do iduće, ko će ga znati, kako igra nikoga ne bi trebalo da iznenadi - ali jedno drugo, koje zapravo nagoveštava tu najvažniju i najvredniju individualnu nagradu - Zlatnu loptu - biće mu uručeno 4. decembra.

Kako najavljuju maltene svih relevantni evropski mediji, Džud Belingem (20) novi je 'Golden boy' u izboru torinskog Tutosporta. Odluka žirija datira od pre nekoliko dana i nema veze s jučerašnjim dešavanjima u El Klasiku, pa mu tako dva gola za preokret Reala dođu kao šlag na tortu. Možda čak i pokazatelj da je Belingem zapravio 'prerastao' pomenutu nagradu, te da je zreo da u najskorije vreme bude kandidat za onu glavnu.

Izabrane vesti

"U petak 10. novembra, u Torinu, Džud Belingem biće proglašen za najboljeg mladog igrača na svetu. Fudbaler Real Madrida ubedljivo je nadmašio sve ostale rivale, uključujući Rasmusa Hojlunda, Benija Šeška, Džamala Musijalu i Lamina Jamala", stoji u tekstu Marke.

Madridski list dalje objašnjava da se mladi Englez do doalska na Santijago Bernabeu dva puta pojavljiva u najužem krugu kandidata za ovo priznanje, doduše ne kao favorit. Tada su pobeđivali Kilijan Embape i Erling Haland. Ovoga puta, tvrdi ugledni dnevnik, nikakve dileme nije bilo. Džud je pobedio bez premca, sa mnogo većom razlikom od bilo kog ranijeg osvajača, pošto je dobio najviše glasova od urednika 95 odsto sportskih redakcija sa svih pet kontinenata?!

A sad ono što je Madriđanima posebno važno: Belingem je prvi igrač Real Madrida koji dobija ovo priznanje. Zvuči neverovatno, ali tako je. Transfer politika Belog kluba bila je značajno drukčija prethodnih godina, fokus je bio na dovođenju najvećih zvezda, ne na angažovanju mladih igrača, pa su njegovi predstavnici retko bili i u najužoj konkurenciji.

Istina, Isko je krunisan 2012, međutim priznanje je zaslužio kao igrač Malage. Tek kasnije stigao je u Madrid...

Ono u čemu na Bernabeuu posebno uživaju jeste činjenica da Belingemovim proglašenjem za najboljeg mladog igrača s trona 'pada' Barselonin Gavi. A i pre njega slavio je jedan igrač najvećeg rivala Reala - Pedri.

Treba pomenuti da je na listi finalista bio i reprezentativac Mađarske srpskog porekla Miloš Kerkez, novi igrač Bornmuta, zatim Matis Tel iz Bajerna, Voren Zair Emeri, koji je takođe oduševio tokom ove nedelje, i to u Ligi šampiona, pa Ćavi Simons, Alehandro Balde, Johan Bakajoko...

Ali da se vratimo Belingemu...

Englez je nagradu zaslužio delom i zbog sjajnih igara tokom proleća u dresu Borusije iz Dortmunda. U tom periodu postigao je pet golova i zabeležio šest asistencija. Od dolaska u Real njegove brojke su zaista čudesne - 14 pogodaka u svim takmičenjima i četiri asistencije.

Ukupno u 2023. godini: 19 datih i 10 nameštenih golova.

Evo i spiska dosadašnjih dobitnika priznanja 'Golden boy':

Zanimljivo da je samo Lionel Mesi od svih njih (do sada) uspeo da kasnije osboji i Zlatnu loptu. Možda će baš Džud Belingem biti sledeći...



tagovi

Džud Belingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara