Nekadašnje udarne igre crveno-belih, Krstičić i Radonjić ©Star Sport
Nekadašnje udarne igre crveno-belih, Krstičić i Radonjić ©Star Sport

Efekat Nenad Krstičić, Zvezda nema slabu tačku u veznom redu

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.07.21. | 09:34

Iskusni vezista donosi mnogo više opcija Dejanu Stankoviću, kako u organziciji igre, tako i u odnosu prilagođavanja na protivnike u evropskim kvalifikacijama

Nije bilo mnogo igrača u četvorogodišnjem šampionskom nizu Crvene zvezde koji su imali takav uticaj na igru kao što je imao Nenad Krstičić za godinu i po dana provedenih na stadionu Rajko Mitić u prvom mandatu. Njegovim odlaskom u Atinu tadašnja generacija Vladana Milojevića nije izgubila samo kvalitetnog pojedinca, već je ostala bez istinskog lidera na terenu i svlačionici, jedinog igrača koji je na takav način spajao odbanu i napad, pravovremenim dodavanjima Nemanju Radonjića činio dodatno ubitačnim za protivničke odbrane. Krstičić je bio sposoban da nosi ekipu i donosi kvalitet u mečevima grupne faze Lige Evrope i Lige šampiona. U svakom narednom prelaznom roku tražio se igrač sličnih karakteristika, ali je svaki pokušaj gotovo bio osuđen na neuspeh.

17.30: (1,40) Crvena zvezda (4,50) Arđeš (6,25)

Izabrane vesti

Iako na prvi pogled vezni red Crvene zvezde deluje prebukirano, što bi moglo da se promeni po završetku kvalifikacija, može se zaključiti da manevar srpskog šampiona više nema slabu tačku, već na dvostruku opciju na svakom mestu. Krstičić donosi mnogo više mogućnosti Dejanu Stankoviću. Može da bude idealan partner Sekuu Sanogu u defanzivnoj liniji veznog reda, a može da se nađe i na poziciji više, gde dejstvuju Veljko Nikolić i Gelor Kanga. U ranijoj fazi karijere, a pre svega u periodu dok je nosio dres Sampdorije igrao je i na mestu polušpica, a u prvom mandatu u crveno-belom dresu pokazao je da može kvalitetno da odradi posao i na levom boku, kao što je to bio slučaj protiv Kelna u Beogradu, kada je izvojevana istorijska pobeda vredna prolaska u 1/16 finala Lige Evrope. Ipak, sada neće biti previše potrebe za tako nešto, jer su pozicije i na Zvezdinim krilima ovog leta vrlo dobro pokrivene.

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

U protekle dve i po godine nekadašnji reprezentativac Srbije mnogo više je izgubio na psihološkom, nego na igračkom, planu. U AEK-u je odigrao 94 utakmice, ali nije bio emotivno ispunjen. Posebno ne u poslednjih šest meseci, kada je previše bio odvojen od porodice. Ta praznina je sada popunjena, pa se očekuje da to ima efekta i na njegove partije u crveno-belom dresu. Ipak, jasno je da Krstičić može da bude važan faktor u ovoj ekipi Crvene zvezde samo ukoliko bude na nivou igara iz prethodnog mandata.

Proces implementacije iskusnog veziste u Zvezdinu igru mogao bi da počne već danas protiv rumunskog Arđeša (17.30, TV Arena Sport). Krstičić bi mogao da dobije pola sata na terenu i priseti se na draž igre u crveno-belom dresu, ali i da započne proces ulaska u tim. Vremena ima dovoljno, ali ne i previše, s obziriom da za tri nedelje crveno-beli igraju prvi meč kvalifikacija za Ligu šampiona, a da prvenstvo startuje 16. jula.

KLINČ SA PONGARČIĆEM POVUKAO ZVEZDU KA LIGI ŠAMPIONA

Slavlje u Salcburgu ©Star SportSlavlje u Salcburgu ©Star Sport

Krstičić je u prvom manadatu stigao kao nadogradnja za tim koji je izborio herojsko učešće u Ligi Evrope posle eliminacije snažnog Krasnodara. Nije mu bilo potrebno mnogo vremena da pokaže kvalitet na terenu. Odlično je sarađivao sa Mičelom Donaldom i Gelorom Kangom u toj sezoni, a već u narednoj je zablistao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je u meču sa Salcburgom na Red Bul Areni bio jedna od inicijalnih kapisli za fenomenalan povratak i plasman u Ligu šampiona. Tada je na delu demonstrirao ratnički karakter u trenutku kada je razmrdao ekipu ulaskom u klinč sa prepotentnim Marinom Pogarčićem, zaradio žuti karton i izazvao reakciju čitave ekipe.

Prvo njegov, a potom odlazak Nemanje Radonjića, nisu više omogućavali Crvenoj zvezdi da igra takvu vrstu tranzicione igre koja je krasila uvodne godine mandata Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi, pa je tadašnji stručni štab bio prinuđen da traži različite opcije kojima bi parirao snažnim evropskim timovima.

Sadašnja ekipa Crvene zvezde je na sebi prepoznatljiv način uspela da napravi iskorak u Evropi i sada u najmanju ruku želi da zadrži taj nivo, zaigra u grupnoj fazi jednog od dva evropska takmičenja, a onda pokuša da izbori obračun sa nekim novim Milanom. Stanković ovog leta insistira na ubrzanju protoka lopte kroz sredinu terena, ali i apsolutnu kontrolu igre, a tu bi upravo Krstičić mogao da donese dodatan kvalitet.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Ponedeljak

13.00: (1,40) Spartak Moskva (4,40) Šibenik (6,50)

15.00: (1,63) Rubin (3,80) Ural (4,50)

17.00: (2,50) Ufa (3,50) Sepsi (2,50)

17.30: (1,40) Crvena zvezda (4,50) Arđeš (6,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Nenad Krstičić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara