Husein el Šahat i Karim Benzema (©AFP)
Husein el Šahat i Karim Benzema (©AFP)

Egipćani žele do finala Klupskog svetskog prvenstva – prva prepreka petostruki prvak Karim Benzema

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.12.23. | 11:32

Šampion Afrike Al Ahli u četvrtfinalu ovog petka od 19 časova igra protiv domaćina turnira Al Itihada iz Džede

Polako se zakuvava na Klupskom svetskom prvenstvu, koje će se do 22. decembra igrati u Džedi. Domaćin turnira Al Itihad je u prvoj rundi savladao najbolji tim Okeanije Okland (3:0), pa će se ovog petka od 19 časova sastati u četvrtfinalu sa prvakom Afrike Al Ahlijem iz Kaira. Pre tog, od 15.30 će se odigrati još jedan meč ove runde, između meksičkog Klub Leona i japanske Urave, šampiona Severne Amerike i Azije.

Al Itihad je „upao“ na Klupsko svetsko prvenstvo kao aktuelni šampion Saudijske Arabije. Dobio je organizaciju turnira, isto kao što je prošle godine dobio marokanski Vidad. Al Itihadu je ovo drugo učešće, prethodno je 2005. bio četvrti, kada je u meču za bronzu izgubio od kostarikanske Saprise.

Izabrane vesti

Al Ahli je daleko redovniji učesnik, ovo mu je četvrti uzastopni svetski turnir. Osvojili su Egipćani 2020. i 2021. godine bronze, pobedama nad Palmeirasom (posle penala) i saudijskim Al Hilalom. Prošle sezone su međutim bili „tek“ četvrti, savladao ih je Flamengo sa 4:2, a pre toga je u polufinalu bio bolji i Real Madrid.

Zanimljivo, u Kairu su taj rezultat proglasili totalnim neuspehom, čak se većalo da li da se otpusti švajcarski trener Marsel Koler. Na kraju je bivši selektor Austrije zadržao posao, odveo Al Ahli do nove, 11. titule u Ligi šampiona Afrike. Koler je i dalje na toj funkciji, ovog puta je Švajcarac verovatno svesniji koliko je Egipćanima važno da na Klupskom svetskom prvenstvu konačno naprave iskorak i dođu do finala.


19.00: (5,80) Al Ahli Kairo (3,90) Al Itihad Džeda (1,60)


Nije Al Ahli svakako favorit protiv Al Itihada, koji u svojim redovima ima petostrukog osvajača Klupskog svetskog prvenstva Karima Benzemu, ali i Engola Kantea, Fabinja, Luiza Felipea… Al Ahli, uz sav trud rukovodstva da privuče neko veliko ime u klub, ipak nema takve zvezde. Najbolji igrači su im Persi Tau, Kahraba, Ali Malul, Mohamed Hani, golman Mohamed El Šenavi

Najveća snaga Crvenih đavola leži u uigranosti te ekipe. Godinama već je tim na okupu, u Africi bolju ekipu nećete naći, ali pitanje je da li je to zaista dovoljno za pobedu protiv skupocenih Saudijaca. Prošle sezone je se Al Ahli lepo potukao sa Realom i Palmeirasom, oba meča je izgubio samo na neiskustvo. Sada je žreb lepo poslužio Egipćane, ako pobede Al Itihad u polufinalu će igrati protiv Fluminensea (svakako bolja opcija od Mančester Sitija). Teško da su mogli da se nadaju lakšem putu do finala.

U drugom polufinalu Klub Leon će odmeriti snagu sa Uravom. Meksikanci su osvojili KONKAKAF Ligu šampiona pobedom nad Los Anđelesom FK, dok su Japanci priredili malu senzaciju tako što su u elitnom takmičenju AFC bili bolji od Al Hilala. Doduše, to je bilo pre svih ovih ogromnih ulaganja Saudijaca, odnosno dolaska Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića, Nejmara i družine…


15.30: (2,05) Klub Leon (3,45) Urava (3,60)


Meksički klubovi su redovni na svetskim prvenstvima, ali retko su uspevali da naprave nešto više tamo. Monterej ima dve bronze, Pačuka jednu, a najdalje je dogurao Tigres 2020. godine, kada je u finalu izgubio od minhenskog Bajerna sa 1:0. Leonu je ovo prvi nastup na svetskoj smotri.

Urava nije debitant, igrala je već dva puta kao prvak Azije, 2007. i 2017. godine. Prvi put je došla do bronze, pobedom nad Etoil Sahelom iz Tunisa posle penala, dok je u drugom nastupu eliminisana u četvrtfinalu od Al Džazire iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

15.30: (2,05) Klub Leon (3,45) Urava (3,60)

19.00: (5,80) Al Ahli Kairo (3,90) Al Itihad Džeda (1,60)

(Fluminense i Mančester Siti su se direktno plasirali u polufinale)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoAl Ahli KairoAl AhliAl ItihadKarim BenzemaLeonUrava Reds

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara