Matić i Pogba tokom zagrevanja na Enfildu (© Reuters)
Matić i Pogba tokom zagrevanja na Enfildu (© Reuters)

Egzodus sa Old Traforda: Mančester može da ostane bez 18 fudbalera, idu Pogba, Kavani, Mata, verovatno Ronaldo, možda De Hea

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.04.22. | 12:13

Pet pozicija su prioritetne, Hari Megvajer u svim analizama ostaje

Još jedna sezona očaja. Možda će se na njenom kraju domoći Mančester junajted Lige šampiona, samo što velika većina momaka koja sad igra neće od avgusta biti na Old Trafordu, pošto se sa njega sprema egzodus. Kako zbog rekonstrucije u režiji budućeg trenera Erika ten Haga, tako poslovnih odluka, ali i dužine trajanja ugovora aktuelnih prvotimaca.

Crvenim đavolima je potrebno veliko spremanje. Istinske, a ne kozmetičke promene. I pojačanja koja će doneti kvalitet odmah. Ako je verovati Skaj sportsu, jednom od uticajnih medija na Ostrvu, tamošnji velikan je za letnji prelazni rok odredio pet prioritetnih pozicija. U pitanju su jedan štoper, dvojica centralnih vezista i po jedno krilo i špic. Na sve to, u klubu razmatraju da li da osveže kadar među golmanima i bekovima.

Izabrane vesti

Da bi usledil potpisi neko mora i da ode. Skaj navodi da kofere polako pakuju šestorica. Nemanja Matić je potvrdio da traži novi klub, Edinson Kavani izvesno odlazi (traži ga Barselona, pominje se i Atletiko), rezervni golman Li Grant će pokušati da pronađe drugi premijerligaški angažman, krilni napadač Džesi Lingard se oseća izdanim, jer nije dobio minutažu kakvoj se nadao posle bleska na pozajmici u Vest Hemu (Roj Kin mu zamerio što nije otišao još pre dve godine), a marketinški najatraktivniji (fudbalski ne toliko) Pol Pogba procenjuje da li je smislenije vratili se u Juventus ili birati novu sredinu u vidu Pari Sen Žermena, dok će 33-godišnji Huan Mata verovatno natrag u Španiju. Nijednom od pomenutih Mančester ne nudi nastavak saradnje i izvesno je da ih nećemo gledati u crvenom dresu po okončanju ove sezone.

U narednoj grupi su fudbaleri koji ulaze u završnu godinu saradnje. S obzirom na imena, biografije i godine, veliko je pitanje da li će ostati. Pogotovo ako Junajted ne izbori plasman u Ligu šampiona. Primera radi, Kristijano Ronaldo sigurno neće da se smuca po Ligi Evrope, a uz to Portugalac kao da se nije povezao sa ostatkom tima u drugom mandatu. Mada, biće da ima i do saradnika. U karijeri nije imao skromnije fudbalsko okruženje. Još mu je Hari Megvajer kapiten. Mora da boli.

Osim Ronalda, ugovor ističe i Davidu de Hei. Potencijalno bi i golman mogao da završi misiju, zavisno od procene Ten Haga, s tim da Holanđanin obožava čuvare mreže sposobne da akcije grade iz peterca, a Španac je baš takav. Jedino ako ga nešto žestoko ne izbaci iz takta, a sudeći prema gestikulacijama na pojedinim utakmicama deluje da se i njemu smučilo da deli svlačionicu sa prosečnim fudbalerima. Posebno u odbrani. U junu 2023. saradnju bi trebalo da okonča i Markus Rašford, ali kako novi trener voli mlade igrače čini se da je budućnost engleskog reprezentativca sigurna, iako se ove sezone muči, naročito posle letošnjih angažmana Ronalda i Džejdona Sanča.

Svi oni imaju klauzulu po kojoj Mančester saradnju automatski može da produži na dodatnih 12 meseci. Ako želi. Isto važi i za levog beka Luka Šoa, koji je izgubio mesto usled učinka Aleksa Teljesa i Dioga Dolota, a upravo je Portugalac jedan od igrača projektovanih za prodaju. U odbrani će verovatno doći do rastanka i sa Filom Džonsom, mada ne bi valjalo smetnuti s uma da je na opšte iznenađenje javnosti stameni štoper 2019. produžio ugovor koji ističe narednog juna.

Ostaje pitanje šta raditi sa Fredom. Brazilac ulazi u završnih 12 meseci, ali ako odu i Pogba i Matić možda bi bilo previše da Junajted istog leta ostane bez trojice sličnih fudbalera sredine terena. Posle samo jednog meča ove sezone deluje sigurno da će Tom Hiton pronaći sredinu u kojoj će redovno biti među stativama.

U završnoj kategoriji su igrači skromne minutaže, koji možda ne bi hteli da idu, ali moraju, jer neće biti u sastavu. U pitanju su Din Henderson (kad se vraćao iz Šefilda obećano mu je da će braniti, a nije dobijao šanse), štoper Erik Baji (iako je produžio do 2025. nema ga u planovima), napadač Antoni Marsijal (trenutno na pozajmici u Sevilji), kao i mladi levi bek Brendon Vilijams (kali se u Noriču).

U svim analizama ostaje Hari Megvajer. Možda je zato Mančester u dubiozi.


tagovi

Mančester JunajtedErik ten HagKristijano RonaldoDavid De HeaHari MegvajerNemanja MatićEdinson KavaniDžesi LingardFil DžounsLuk ŠoAleks TeljesHuan Mata

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara