Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekskluziva iz Engleske: Nema više FFP-a, UEFA uvodi salary cap i porez na luksuz

Vreme čitanja: 1min | čet. 12.08.21. | 22:25

Navodno, nova pravila biće na dnevnom redu u Nionu već idućeg meseca...

Čemu služi kada ga malo ko poštuje? Koliko puta ste postavili ovo pitanje u svakodnevnim raspravama o finansijskom fer-pleju? Verovatno nije lako prebrojati. Svesni su i ljudi iz Uefe i obični zaljubljenici u fudbal da data ideja nije prošla, odnosno da balans između potrošnje i zarade nije lako regulisati, pa otuda pred glavešine u Nionu stiže predlog da se FFP ukine.

Kako javlja dobro upućeni novinar uglednog britanskog Tajmsa Martin Cigler, jedan od specijalnih odbora Evropske kuće fudbala priprema nacrt novog rešenja koje bi tokom idućeg meseca trebalo da bude predstavljeno.

Izabrane vesti

U najkraćem, FFP kao takav više neće postojati. UEFA će po ugledu na špansku La ligu uvesti neku vrstu "seleri kepa" (salary cap), što će reći da će svaki klub koji igra evropska takmičenja morati da poštuje ograničenja plata. Prema tom sistemu kontrole klubovi će, saznaje Cigler, moći da za primanja igrača izdvoje maksimalno do 70 odsto od godišnjih prihoda.

Oni što prekrše pravilo neće biti kažnjavani zabranom transfera, nego će plaćati takozvani porez na luksuz. Za sada nema informacija o kojim se sumama radi, ali taj novac bi trebalo da bude distribuiran manjim i siromašnijim klubovima kroz razne akcije solidarnosti.


tagovi

Liga šampionaFFPfinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara