Hotel Riksos u kojem će biti smeštena Srbija
Hotel Riksos u kojem će biti smeštena Srbija

EKSKLUZIVNO – Mozzart Sport u gnezdu Orlova: Ovde će živeti Srbija, Švajcarci nam dolaze na noge

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.04.22. | 15:52

Bili smo sa Piksijem u obilasku hotela u kojem će biti smeštena reprezentacija Srbije

(Od specijalnog izveštača Mozzart sporta iz Dohe)

Orlovi su našli svoje gnezdo u Kataru.

Izabrane vesti

Mozzart Sport je danas sa selektorom Draganom Stojkovićem i delegacijom FSS posetio hotel u kojem će naredne zime živeti naša fudbalska reprezentacija i nadamo da će se u njemu zadržati što duže. Orlovi su za bazu odabrali jedan od objekata iz sklopa luksuznog turskog lanca Riksos. Ovaj se zove Riksos Golf. Hotel je još u izgradnji ali se polako sve privodi kraju i do leta bi trebalo da bude otvoren. Ovako bi trebalo da izgleda kada se završi. Po uzoru na hotel Meriot.

Riksos u kojem će biti smešteni Orlovi se nalazi na periferiji Dohe, u predgrađu Ras Abu Abud koje nema mnogo toga da ponudi turistički. To je jedan od distrikta u kojima će tek da se gradi i da se širi. Hotel na periferiji grada je pažljivo biran i ima svoje adute zašto baš on.

Srbija je ovaj smeštaj dobila uz mnogo sreće. Prvo su ga kaparisali Turci. Da su se oni plasirali u Katar, bili bi tu smešteni. Kako su ispali u baražu, Srbija je prva od zainteresovanih zemalja iskoristila šansu i uspela da dobije Riksos.

Najzanimljivija stvar kod ovog hotela je da se nalazi praktično na 200 metara od Stadiona 974. Možete da ga vidite na slikama u pozadini. Ona šarena građevina...

A ovaj stadion je posebna priča i preti da zaseni sve ostale skuplje i modernije u Kataru. Podsetimo, Stadion 974 je prvi stadion u istoriji Mundijala koji je kompletno montažni. U njega su ugrađena 974 kontejnera za pomorsku trgovinu koja simbolišu pomorsku tradiciju i istoriju Kataraca. A 974 simboliše pozivni broj za Katar.


Plan je da se stadion potpuno demontira posle Mundijala i da se njegov veći deo pošalje u Tunis. Međutim, zbog te svoje originalnosti i šarenog dizajna, postao je pravi hit i posetioci jedva čekaju da ga obiđu, da se slikaju i snime ga pa je sve više onih u Kataru koji smatraju da takva atrakcija ne bi trebalo da se dira jer je postala jedan od simbola Mundijala u Kataru.

Šta god da bude sa ovim interesantnim stadionom, Srbiju će za njega vezati posebne emocije. Iz soba u kojima će biti smešteni naši igrači se jasno vidi Stadion 974. A on će biti ujedno i poprište verovatno odlučujuće bitke za plasman u nokaut fazu. Srbija će baš na njemu u poslednjem kolu grupne faze ukrstiti koplja sa Švajcarskom.

Retko koja reprezentacija će imati neki stadion blizu svoje baze kao što je to slučaj sa Srbijom. A još je ređe da će i igrati na njemu. Svakog dana će 974 biti pred očima naših igrača koji će se verovatno i prošetati do njega pa će ga ne neki način osetiti i kao domaći teren kad dođu Švajcarci.

Baš ta činjenica da će povremeno moći da prošetaju i opuste se je jedan od razloga zbog kojih je ovaj periferni deo grada izabran za bazu. Neke reprezentacije su već gorko zažalile što su izabrale hotele bliže gradu. Kada su videli kakve su gužve u Dohi i da će igrači iz hotela izlaziti direktno na ulice i bulevare, bez trunke privatnosti, ostali im je samo da navrat nanos menjaju i traže druga rešenja. Naši reprezentativci će imati mir, tišinu, izolovanost od svega. Imaće privatnu plažu i svoj bazen, a trening kamp je na desetak minuta odatle.

Bazu Srbije je izabrao direktor reprezentacije Stevan Dika Stojanović u dogovoru sa čelnicima Saveza i stručnim štabom. Kada je bio u poseti Dohi u februaru, odmah je shvatio benefite i prednosti lokacije i hotela koji su odabrani. Dodajte i to da se nalazi na samo 10 minuta od aerodroma što nije zanemarljiva činjenica.

„Čim je FIFA izbacila obaveštenje da je hotel dostupan, prvi smo aplicirali i dobili smo ga. Da nije bilo tako, morali bismo da idemo i tražimo neka druga ponuđena rešenja. Svaka reprezentacija ima rok od sedam dana da obiđe neki od 10 ponuđenih hotela i da izabere glavnu i rezervnu bazu. Mi smo znali šta hoćemo i dobili smo to. Mislim da smo sjajno prošli“, kaže nam Stojanović.

Beg van grada ima svoje razloge...

Pazite, u Dohi ne postoji loš hotel što se tiče smeštaja i soba. Šta god da odaberete, sjajno je. Ali lokacija je bitna za ekipu. Da izađeš napolje, da prošetaš... Znate kakav park će da bude tamo.... Bitna je privatnost. Tamo niko neće moći da nam priđe“.

Reprezentacija Srbije će zakupiti polovinu Riksos hotela. Tačnije, oko 100 soba. Hotel je sastavljen od dva dela, a jedan će biti potpuno posvećen Srbiji. Posebni ulazi, posebne garaže, poseban bazen, poseban park... U drugom delu hotela će biti neki drugi gosti ali ne postoji nikakva šansa da priđu delu u kojem je Srbija. Ovaj deo levo na sledećoj fotografiji će biti samo za Srbiju.

Osim soba i apartmana u kojima će biti smeštena srpska delegacija, stručni štab i igrači, još mnogo sadržaja će biti na raspolaganju. Piksi može da računa na veliku prostoriju za sastanke u kojoj će biti rađene analize i gledan video materijal na televizorima od 150 inča dijagonale. Ovako ta sala izgleda trenutno.

U obilasku, predstavnici hotela su imali sve odgovore na pitanja Dragana Stojkovića i srpske delegacije.

Pored te sale za sastanke će biti još jedna manja za odmor.

„Ovde da nam ubacite stolove za bilijar i stoni tenis. Igrači to vole, treba malo da se opuste“, zatražio je Piksi.

Domaćini su odmah prihvatili...

Sobe u hotelu su završene, nameštene, a evo kako izgleda jedna od njih u kojima će spavati naši reprezentativci.

Još se radi po prizemlju ali deluje da će sve biti gotovo i pre obećanog roka koji je 1. jul.

„Mislim da je ovo dobar izbor. Imaćemo sve uslove da se na miru pripremamo za utakmice. Neće biti dosadno. Naprotiv, mislim da će sadržaj u hotelu biti vrlo interesantan. Znam koliko ume da bude dosadno u ovim situacijama. Imaće sve što im je potrebno da se opuste, da rade, da treniraju... Imaćemo sobu za sastanke. Verujem da će igrači biti zadovoljni, a to je najvažnije. Moji prvi utisci su jako dobri. Sobe su komforne, a posebno je bitno što ćemo imati privatnost“, rekao je Dragan Stojković Piksi po obilasku hotela Riksos.

Na 200 metara dalje se nalazi Stadion 974 na kojem ćete igrati jedan od tri meča grupne faze.

„Jeste, tu nas čeka poslednja utakmica u grupi protiv Švajcarske. Praktično ćemo moći peške na stadion“.

A moći ćete i brzo da proslavite u hotelu plasman u nokaut fazu?

„Pa ja se nadam da će biti tako“, uz optimističan osmeh je zaključio Stojković.

Nadamo se i mi.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara