Elanga kao metak u Čolovo srce (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.02.22. | 22:55

Atletiko 80 minuta držao defanzivnu kliniku, a onda...

Tri šuta u okvir gola - dva gola. Prekršaja blizu 40, kartona osam. Mnogo nervoze, malo fudbala, još manje poteza koji će se prepričavati. S jedne strane 80 minuta defanzivne perfekcije, s druge jedan jedini tren ofanzivne potentnosti na nivou elitnog takmičenja. Ali ispostaviće se da je taj jedan tren vredniji od ovih 80 minuta teškog rada i truda. Jasno je kao dan: Atletiko je taj što je preorao teren uzduž i popreko i bio nadomak trijumfa koji bi ga doveo na prag prolaska u narednu rundu; Mančester se mučio, kao u većem delu sezone ličio na prosečan tim iz Lige Evrope i - izvukao se (1:1).

Atletikov nesuđeni junak - Žoao Feliks. Mančesterov spasilac - Entoni Elanga.

Izabrane vesti

Znao je dobro Simeone kako treba da postavi igru da bi došao do rezultata protiv Junajteda. Bilo je to „ono Čolovo“, ono još samo njemu svojstveno - jedinstveno u današnjem fudbalu: žestoko i ružno; odlučno i drsko; neretko bez prevelikih obaveza ka moralnim normama sažetim u fer-plej kodeks, ne zazirući, kad prigusti, ni od onoga što bi kritičari njegovog lika i dela komotno mogli da nazovu fudbalskom poganštinom. Kad su mnogi pomislili da je ta njegova filozofija na izdisaju, da ne ume da radi s ekipom u kojoj ima više od dvojice-trojice igrača što „znaju lopte“, on se u svom stilu vratio na veliku scenu. U redu, rezultat možda nije kakav su navijači i sam argentinski stručnjak priželjkivali, ali ovih 80 minuta sigurno uliva nadu da se u revanšu može do pobede koja bi značila plasman među osam najboljih.

Reći će neko kako ovaj i ovakav Mančester nikako ne može da bude reper i pokazatelj realne destruktivne moći Atletika od koje Evropa strahuje godinama unazad, međutim ne treba potceniti Čolove motivacione sposobnosti i realnu mogućnost da Madriđani na Old Trafordu Englezima suprotstave još veću emisiju ludačke energije koju smo imali prilike da vidimo večeras.

Zavisiće mnogo od toga kako im krene, od samopouzdanja, jer kad su njime dobro nafilovani onda ovi momci mogu da budu mnogo nezgodni. Da, njihov diplomski mogao bi da bude na Teatru snova za dve nedelje. Pa ako ga uspešno polože eto ih među osam. Eto ih među svršenim diplomcima, među velikim dečacima...

I onda, smete li da tvrdite kako takvi ne bi mogli da pomrse konce i jačima od Junajteda? 

Rezultat možda govori kako bi Mančester Junajted trebalo da ponese ulogu blagog favorita u revanšu. Utisak je, ipak, nešto drukčiji. Atletiko deluje daleko kompaktnije, odbrana mu je pukla jedan jedini put večeras - na njihovu žalost, to je značilo mat - i pritom španski tim još nije pokazao pravu napadačku moć. A nije da je nema.

S druge strane, Mančesterova najjača karta je baš ofanziva koja nije mogla da se nosi s madridskim bedemom. Ambiciozno je krenuo Ralf Rangnik, sa četvoricom veoma ofanzivno orijentisanih igrača kao što su Markus Rašford, Bruno Fernandes, Džejdon Sančo i Kristijano Ronaldo u samom špicu. Plus Pol Pogba koji je trebalo mnogo više vremena da provodi na protivničkoj polovini i u kreaciji napada, nego li pred svojim golom. Nije vredelo... Jer Atletiko je podsetio na onaj od pre nekoliko godina što je dva puta gurao do same završnice Lige šampiona, a Čolo Simeone na onog Čola čije su defanzivne klinike frustrirale najpotentnije navale Evrope.

Rak rana Junajtedove odbrane Hari Megvajer ponovo će biti tema narednih dana. Nije se proslavio u 7. minutu kada je Renan Lodi uputio loptu sa boka, a Žoao Feliks mu izmakao za dva koraka i glavom pogodio mrežu nemoćnog Davida De Hee.

Dugo, dugo Mančester nije mogao da opepeli, a podatak da gosti u prvih sat vremena nisu pipnuli loptu u šesnaestercu rivala zvuči potpuno nevrovatno. Istina, Špancima, odnosno Atletikovom stilu, legao je kriterijum suđenja Rumuna Hacegana koji je dozvolio grubu igru. Tako su domaći ozbiljno prebili Engleze, a prvi žuti karton dobili tek u poslednjem minutu prvog poluvremena.

Rangnik je uvideo koliko je njegov tim impotentan i posegao za trostrukom izmenom već u 65. minutu. Na teren je poslao Matića umesto Pogbe, zamenio oba beka... Nedugo potom povukao je i ključni potez: mlađani Entoni Elanga umesto Markusa Rašforda.

Upravo je Elanga bio metak u srce Atletiku. Brunov pas i loša intervencija Reinilda kumovali su svemu...

U samom finišu imaće Madriđani veliku šansu da ipak dođu do trijumfa. Udarac Antoana Grizmana zaustavila je prečka.

ATLETIKO MADRID - MANČESTER JUNAJTED 1:1 (1:0)

/Feliks 7, Elanga 80/

Stadion: Vanda Metropolitano

Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija)

ATLETIKO MADRID (4-4-2): Oblak - Vrsaljko, Himenez, Savić, Reinildo - Ljorente, Erera, Kondogbija, Lodi (od 76. Lemar) - Korea, Feliks (od 75. Grizman). Trener: Simeone.

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea - Lindelef (od 66. Van Bisaka), Varan, Megvajer, Šo (od 67. Teljes) - Pogba (od 66. Matić), Fred - Rašford (od 75. Elanga), Fernandeš, Sančo (do 82. Lingard) - Ronaldo. Trener: Rangnik.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara