Ilustracija (©Twitter, ©AFP)
Ilustracija (©Twitter, ©AFP)

Emocija se, ipak, ne kupuje novcem

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.12.23. | 10:44

Al Ahli iz Kaira je očitao važnu životnu lekciju saudijskim plaćenicima

Dali su Liverpulu za Fabinja 46.700.000 evra, pa još 30.000.000 Seltiku za Žotu, pa 22.000.000 Betisu za Luiza Filipea. Onda plate za sve njih, pa još 100.000.000 evra na godišnjem nivou za Karima Benzemu, 15.000.000 za trenera Marsela Galjarda… Gotovo da je nemoguće izvući tačnu cifru koliko je Saudijsku Arabiju koštao ove sezone projekat zvani Al Itihad, ali jasno vam je da je na fudbalski klub iz Džede bačena basnoslovna suma novca.

Doslovce bačena, Saudijci su verovatno podebljali još nekoliko privatnih bankovnih računa bitnih čelnika FIFA, kako bi dobili organizaciju Klupskog svetskog prvenstva i omogućili svom nacionalnom šampionu priliku da igraju protiv najboljih klubova na planeti. I šta su dobili za uzvrat? Lekciju sa (finansijski) najsiromašnijeg kontinenta, od egipatskog i afričkog prvaka Al Ahlija iz Kaira. Strovalili su na stotine miliona evra samo da bi ih mudri Crveni Đavoli (da li je mogao prigodniji nadimak za klub?) nasamarili i naučili da se fudbalska emocija ne kupuje novcem. A ona, ponekad, vredi više čak i od svih tih svetlucavih i pozlaćenih sudova za piće, iz kojih tek retki gucnu šampanjac.

Izabrane vesti

Šta se to tako epohalno desilo, pitate se? U petak, u večernjim satima, Al Ahli je poslao u fudbalski pakao saudijski Al Itihad. U četvrtfinalu planetarnog šampionata ponizio ga je usred Džede, u svakom smislu. Savladao ga sa 3:1 i eliminisao sa turnira, a sebi zakazao priliku da protiv najboljeg tima Južne Amerike Fluminensea traži plasman u finale.

Benzema, čovek koji je čak pet puta osvajao Klupsko svetsko prvenstvo sa Real Madridom, ovog puta neće igrati ni polufinale. Sam je kriv Francuz, zaludeo ga je 34-godišnji golman Al Ahlija Mohamed el Šenavi. Još na početku utakmice mu je čovek koji je čitavu karijeru proveo u egipatskom fudbalu odbranio situaciju "jedan na jedan", a potom mu je "skinuo" i penal u 45. minutu.

Između ta dva događaja, štoper Al Itihada Hasan Kadeš, koji je letos plaćen Al Tavunu 10.000.000 evra, skrivio je jedanaesterac. Neoprezno je udario loptu rukom u šesnaestercu, a 33-godišnji Ali Malul je bio precizan sa bele tačke.

Reditelju prenosa je bilo zanimljivo da snima nervozne reakcije Benzeme i nemoćno klimanje glavom posle golova El Šahata i Ašura u 59, odnosno 62. minutu za 2:0 i 3:0, posle kojih je sve bilo rešeno. Počasni gol Benzeme u 92. minutu nije vratio nikakvu neizvesnost u meč.

Možda i veći poraz od tog rezultatskoj je ono što smo videli na tribinama stadiona u Džedi. Četvrtfinale Svetskog prvenstva, skupocene zvezde, domaći teren, a Saudijci su bili u manjini na stadionu na koji staje 62.345 gledalaca. Dve trećine stadiona "Kralj Abdulah" su bile ofarbane u crveno, dresovima Al Ahlija.

Egipćani su puni optimizma doputovali u Džedu. Pisali smo vam to i u najavi, da se ne iznenadite ako Al Ahli napravi poduhvat, jer je reč o klubu koji za sebe smatra da je prerastao Afriku. Otkad je proletos osvojio Ligu šampiona po 11. put, čitav klub se spremao za ovaj turnir, na kojem je cilj istorijski plasman u finale. Dosad je tri puta osvajana bronzana medalja, sada Egipćani žele iskorak.

Al Ahli je u svakom smislu velikan afričkog fudbala, najtrofejniji je, najpopularniji je, pa naposletku i najbogatiji je na Crnom kontinentu. U skladu sa renomeom uprava se ove sezone trudila svim silama da dovede treneru Marselu Koleru neko zvučno pojačanje. I jedva je uspela, privolela je Antonija Modestea, kojem je istekao ugovor sa Borusijom iz Dortmunda (Francuz dobio crveni karton u finišu meča sa Al Itihadom).

Međutim, novac koji je Al Ahli uložio u ovaj tim, sa sve Modesteom, samo je kap u moru za Saudijce. Zbirno, za četvoricu novajlija Egipćani su platili obeštećenje nešto manje od 5.000.000 evra. Taj novac su pokrili prodajama Hamdija Fatija u Al Vakru (3.000.000) i Mohameda Šerifa u Al Kalidž (1.400.000).

Ima neke pravde u tome što je Al Ahli pobedio Al Itihad baš u danu kada su svetski mediji počeli da pišu o novoj ofanzivi Saudijaca na Liverpulovog napadača Mohameda Salaha, bez dileme najvoljenijeg Egipćanina i najpopularnijeg fudbalera u arapskom svetu. Ako će Benzema, sa bonusima potencijalno da zaradi i do 180.000.000 evra za godinu dana, Salah može da se nada barem 200.000.000. Zamisao Saudijaca je baš da upare njih dvojicu u Al Itihadu.

Koliko je igračima Al Ahlija značila ova pobeda najbolje su pokazale suze defanzivnog veziste Marvana Ateje po završetku, kada je proglašen za najboljeg igrača utakmice.

Svetsko prvenstvo je san za svakog fudbalera. Rasplakao sam se prilikom primanja nagrade, jer prethodni period mi je bio mnogo težak. Zahvalan sam treneru i saigrača na podršci koju su mi pružili, ona je jednako njihova koliko i moja“, kazao je Atija.

Dugo je posle utakmice trajala pesma Egipćana na tribinama, a žustro su slavili i fudbaleri. Kako pišu egipatski portali, pevali su igrači Al Ahlija tokom večere u hotelu, kasnije i u sobama. Atmosferu je dodatno podgrejala i uprava kluba, koja je na licu mesta rešila da isplati bonuse igračima za ovu pobedu. Al Ahli je četvrtu godinu zaredom došao do polufinala Klupskog svetskog prvenstva.

Sledeći rival im je Fluminense. I ma koliko nama, neutralnim navijačima bilo zanimljivo da „jin“ Pepa Gvardiole sretne svog „janga“ u liku Fernanda Diniza, brazilskog trenera koji ima fudbalsku filozofiju potpuno suprotnu od Španca, neće biti greh za fudbal ni ako Al Ahli dođe do finala. Posle svega, zaslužili su Egipćani svojih pet minuta svetske slave, kada su već prošle godine hrabro, ali neiskusno izgubili od Real Madrida i Palmeirasa, te ostali bez medalje.

Mi u Al Ahliju uvek igramo s ciljem da pobedimo i fudbaleri su svesni da su očekivanja velika. Zaslužili su ovu pobedu, ali ništa još nije urađeno. Fluminense je jak, netipičan protivnik, moraćemo da se dobro pripremimo za taj meč. Ova utakmica donosi neke nove izazove. Moramo da budemo na visokom nivou“, poručio je Koler.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

Klub Leon - Urava 0:1 (0:0)

/Šalk 78/

Al Ahli Kairo - Al Itihad 3:1 (1:0)

/Malul pen 21, El Šahat 59, Ašur 90 - Benzema 90+2/

(Fluminense i Mančester Siti su se direktno plasirali u polufinale)

POLUFINALE

Ponedeljak

19.00: Fluminense – Al Ahli

Utorak

19.00: Urava – Mančester Siti



tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoKarim BenzemaAl AhliAl Itihad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara