Strahinja Eraković (©Starsport)
Strahinja Eraković (©Starsport)

Eraković na skeneru Milana Biševca: Ima od koga da uči, sad treba da radi dvaput više

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.03.22. | 18:03

Nekadašnji reprezentativac otvara internacionalni kamp u Srbiji, hvali Crvenu zvezdu i veruje u veliki rezultat Orlova

Odličnim igrama ove sezone, pre svega na međunarodnoj sceni, Strahinja Eraković našao se u centru pažnje fudbalske javnosti.

Mladi štoper Crvene zvezde značajno je podigao nivo igre, veliki ispit položio je u Razgradu - i to s kapitenskom trakom oko ruke - a diplomirao u beogradskom duelu sa Rendžersom. Sjajno se nosio sa Alfredom Morelosom i postavljao kao da su godine iskustva iza njega.

Izabrane vesti

Odmah posle utakmice pohvale su stigle od trenera Dejana Stankovića, ubrzo potom i od selektora Dragana Stojkovića, a u razgovoru za Mozzart Sport lepe reči o 21-godišnjem defanzivcu sipao je i Milan Biševac.

Nekadašnji štoper Crvene zvezde i nacionalnog tima istakao je odlično izdanje crveno-belih u dvomeču sa Rendžersom i nezasluženu eliminaciju.

"Zvezda je odigrala jako dobro obe utakmice. Sviđa mi se da su izašli htrabro, nisu se branili, igrali su napadački i na Marakani i u gostima, što se vidi po statistici. Neverovatno je da nisu postigli više golova, ali svakako su dobili ogromno iskustvo i samopouzdanje za ubuduće. Crvena zvezda je redovnim nastupima u Evropi poslednjih godina značajno podigla nivo, navikla se na ritam utakmica sreda-subota i verujem da naredne sezone može da se vrati u Ligu šampiona, ali i da će tamo imati šta da pokaže. Stanković odlično radi, što se vidi po rezultatima. Ekipa je ponovo prva, a po viđenom u poslednjem derbiju mislim da će tu i ostati", očekuje Biševac.

Erakovića je Stanković uporedio sa Alesandrom Nestom, dok Biševac kaže da ga podseća na kapitena Pari Sen Žermena, Markinjosa, a kao izuzetno važnu činjenicu za njegov napredak navodi to što su Crvena zvezda i Dejan Stanković imali strpljenje za njega posle greške u 163. večitom derbiju koja je dovela do gola Partizana, kao i kada je povredio petu metatarzalnu kost, zbog čega se oporavljao nekoliko meseci.

"Evidentno je da je napredovao, prisustvo Dragovića mu mnogo znači, a još jedna jako bitna stvar, po kojoj mi inače nismo poznati, je to što ga je Zvezda istrpela. Sjajno je Deki to uradio, sačekao je mladog igrača koji ima potencijal. Dosta se potencirala njegova greška u derbiju sa Partizanom pre par sezona, ali greške se dešavaju. Bitno je da ima ko da ga savetuje i od koga da uči, a to su Stanković i Dragović. Jake utakmice mu mnogo znače za iskustvo i samopouzdanje, ali posebno to što ima njih na raspolaganju. Kao i za svakog mladog igrača, sada je važno da ostane čvrsto na zemlji, da radi dvaput više, jer kad ode u inostranstvo opet će naići na viši i brži nivo fudbala kao kada je iz omladinaca prelazio u seniore. Sve je na njemu sada. To govorim i Bojanu Kovačeviću iz Čukaričkog koji je takođe iskočio ove sezone svojim talentom. Srbija je tržište sa velikim brojem talentovanih fudbalera, a jefitno za inostrane klubove koji se automatski pojavljuju čim neki mlad igrač skrene pažnju na sebe. I zato ti momci moraju vredno da rade ukoliko žele da se dokažu i van granica naše zemlje".

Milan Biševac u dresu Srbije (©MN Press)Milan Biševac u dresu Srbije (©MN Press)

S obzirom na veliko iskustvo sticano u dresovima Crvene zvezde, Liona, Pari Sen Žermena, Lacija... Biševac objašnjava kako izgleda komunikacija dvojice štopera tokom meča.

"Ja sam najviše voleo kada igram za reprezentaciju u tandemu sa Vidićem. Pored njega sam dobijao sigurnost znajući da je stalno tu negde blizu, mnogo znači kada imaš takvog igrača uz sebe. Nismo imali neke posebne signale, više je to do pokazivanja rukom, pogleda, namigivanja... Sve se to sa treninga prenosi na utakmice, kao neka fudbalska azbuka po kojoj tačno znaš šta treba da radiš gledajući onog ko je pored tebe, ali važna je i komunikacija van terena, ne samo na njemu. Kada je reč o štoperima, što se bolje poznaju to će biti bolji".

Crvena zvezda je ove sezone često igrala u postavci sa trojicom štopera, a to je formacija koju koristi i selektor Stojković, pa se nameće pitanje ima li mesta za Erakovića u A reprezentaciji Srbije već na Svetskom prvenstvu u Kataru sledeće zime.

"To je teško pitanje. Svi igrači koji su u formi sigurno su na oku selektora i najbolji će da igraju. Pred Erakovićem je vreme, i da ne ode na ovaj Mundijal nije smak sveta. U prednosti su igrači koji su izneli kvalifikacije, treba ići stepenik po stepenik, a ako si u formi sigurno si dobrodošao", objašnjava Biševac.

Bivši reprezentativac ima velika očekivanja od Orlova u Kataru.

"Piksi je imao harizmu kao igrač, predsednik, a pokazuje to i sada kao selektor. Ne boji se nikoga, voli napadački fudbal i ubedio je igrače da igraju tako. Videli smo u Lisabonu da želi od ekipe da igra na gol više. Bitno je da ga igrači prate, da mu veruju. Siguran sam u dobar rezultat na Svetskom prvenstvu, a mislim da to nije samo prolaz grupe. Poznavajući Piksija, neće se zadovoljiti time".

Milan Biševac se po završetku igračke karijere posvetio poslu menadžera i ovog leta će sa svojim saradnicima organizovati internacionalni kamp na Zlatiboru (Fut elit kamp), tokom kog će mladi fudbaleri imati priliku da uče, ali i da se izbore za probu u nekom od inostranih klubova.

"Biće tu i dece iz Francuske, Austrije, Švajcarske, radimo na tome da dođu i Senegalci, a sa njima će raditi licencirani treneri iz Srbije i Francuske. Program je baziran na francuski način: triput dnevno trening, plus teretana dvaput nedeljno i velnes. Biće tu nutricionista, obavljaće se testiranje tela, a gosti će nam biti sportski direktori i skauti iz inostranstva, pa će oni najbolji dobiti mogućnost da provedu odrećeni period u inostranim klubovima na probi. Pored nekih mojih bivših saigrača, specijalni gost kampa biće nekadašnji igrač Totenhema, Benoa Asu-Ekoto", otkriva Biševac.


tagovi

Strahinja ErakovićFK Crvena zvezdaMilan Biševac

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara