(©SwissFootballData)
(©SwissFootballData)

Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels... I Srbija

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 09:02

Pri dnu Uefine lestvice

Račun je pre ili kasnije morao da se plati, a čini se da konobar ovog puta neće ostaviti srpskom fudbalu previše vremena da se veseli. Evropska sezona krenula je poražavajuće i mada ovom nedeljom možemo da budemo čak i relativno zadovoljni kakve su bile ostale, matematika jasno govori: ne navikavajte se, neće da potraje.

Uostalom, direktnog učesnika u Ligi šampiona već od sledeće sezone nećemo imati – to smo znali još od kraja prošle – ali sudeći po rezultatima iz ove, nećemo dugo sačuvati ni pet predstavnika, jer sa ovakvim učinkom ne može se opstati u prvih 15 na Uefinoj rang-listi.

Izabrane vesti

Tih pet zajedno u dosadašnjem toku ove sezone osvojili su jedan jedini bod za srpski koeficijent. Od toga Crvena zvezda čak 0,8, još i pre no što je istrčala na teren, pošto je kao direktan učesnik grupne faze Lige šampiona nagrađena sa četiri boda. Onda se taj broj delio sa pet klubova i eto tih 0,8. Preostalih 0,2 nam je leglo od Partizanove pobede nad Sabahom.

I to je to, jer Srbija je ove sezone odigrala 13 utakmica, dobila jednu, izgubila preostalih 12! I sve to uz gol razliku 9:34.

Profesor sportske ekomonije na Univerzitetu u Zagrebu Tomislav Globan na Tviteru je naveo da verovatno niko nikada nije u evropsku sezonu ušao sa tako užasnim rezultatima. Niko iz top 30 zemalja u Evropi svakako. Ostali sa takvim rezultatima ne bi ni stigli do ovolikog broja utakmica.

Da potkrepimo tu tezu dovoljno je samo da pogledamo ko je ove sezone osvojio manje bodova od nas. Nije to dugačka lista. Estonija svega 0,125 bodova, pa Gibraltar sa 0,166, San Marino je dobacio do 0,333 boda, Lihtenštan je na 0,500, Vels je išao do 0,650...

I to je to, niko drugi. Taj jedan srpski bod je najgori ovosezonski rezultat iole ozbiljne evropske zemlje. Više su uzele i Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Severna Irska, Finska... Turska je, recimo, iskoristila kvalifikacije i svom koeficijentu već dodala 7,25 bodova, a u grupnoj fazi ima tri predstavnika. Samo Galatasaraj im je doneo 2,625 bodova.

Belgija je već bogatija za 4,80 bodova, Holandija za 4,40, Poljska za 4,38, odmah tu je i Danska sa 4,25, a baš nam je Danska prva pratilja pa ćemo sa posebnom pažnjom da pratimo šta rade Kopenhgan (u Ligi šampiona sa Galatasarajem, Bajernom i Mančester junajtedom) i Nordsejand (u Ligi Evrope sa Fenerbahčeom, Ludogorecom i Spartak Trnavom)

Sada su već opasno blizu i Norveška (Bode i Molde), te sve bolja Češka (Viktorija Plzenj, Slavija Prag, Sparta Prag). Norvežani su do sada osvojili 3,250 bodova, Česi okruglo 4,00 i gaze redom. A ako bi nas pretekli i Danci i Norvežani i Česi to bi značilo da ispadamo i iz top 15 i da gubimo petog predstavnika u Evropi. Izgubili bismo, naravno, i sigurna mesta u grupnim fazama.

Bar u kvalifikacijama nešto možemo i da dobijemo. Na startu grupne faze u tri evropska takmičenja ni da opepelimo. I možemo da pričamo da smo se časno borili, ali pamti se samo rezultat. On kaže: 0-0-3 i gol razlika 3:9 ove nedelje. U prvih 20 na Uefinoj listi jedina smo zemlja koja nije uzela ni cvonjka.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara