Igrači Kolona (©AFP)
Igrači Kolona (©AFP)

Estudijantes sa rezervistima na Groblju slonova

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.04.22. | 22:50

Liga kup Argentine: Kolon dočekuje lidera Grupe B iz La Plate u derbiju 12. kola

Kvalifikaciona faza argentinskog Liga kupa bliži se kraju i u ovom trenutku svaki meč može biti odlučujući u borbi za plej-of. Praktično već klasifikovana u četvrtfinale ovog takmičenja, ekipa Estudijantesa iz La Plate noćas (01.30) gostuje na stadionu Heneral Estanasio Lopez u Santa Feu, poznatijem kao Groblje slonova, gde će odmeriti snage sa Kolonom, inače braniocem titule iz prethodne sezone. Susret između Sabalera i Leona označen je kao derbi 12. kola, a kako to već sada tradicionalno biva u ovako važnim duelima, glavni zadužen za pravdu biće nadaleko poznati arbiter Nestor Pitana.

Ovo je definitivno utakmica u kojoj će početi da se definiše kvalifikacija obe ekipe u drugu fazu Liga kupa. S jedne strane, domaćinima je potrebna pobeda da bi se približili kvalifikacionim pozicijama jer zaostaju tri boda za četvrtim mestom na kojem se trenutno nalazi Boka Juniors, a do kraja ove faze takmičenja u igri je preostalo još samo devet bodova. S druge strane, gostima iz La Plate koji su vodeći tim Grupe B bi i nerešen ishod već obezbedio prolazak u četvrtfinale.

Izabrane vesti

Upravo iz tog razloga glavni strateg Estudijantesa Rikardo Zjelinski odlučio je da protiv Kolona igra sa alternativnim timom, sastavljenim od igrača koji su obično zamene ili su imali malu minutažu u dosadašnjem izdanju takmičenja. Radi se i o tome da mu udobnost na tabeli daje mogućnost rotacije određenih igrača, ali i to da će sledećeg utorka ponovo igrati u Kopa Libertadores kada će na svom terenu da ugosti RB Bragantino, sa jasnom namerom da se izjasni kao jedini lider u Grupi C, pošto je trenutno izjednačen po broju bodova sa brazilskim predstavnikom.

01.30: (1,48) Kolon (4,00) Estudijantes (6,50)

Estudijantes ima odličnu sezonu i trenutno je lider Grupe B sa 24 osvojena boda. Zabeležio je sedam pobeda u 11 utakmica, uz tri remija i samo jedan poraz. Pored toga, ima i najbolji napad u ligi sa 28 postignutih i odbranom koja je primila 14 golova. Tim dolazi iz devet utakmica bez poraza u svim takmičenjima, uključujući tu Liga kup Argentine, Kopa Libertadores i Kup Argentine. U trenutnom takmičenju ostvarili su tri uzastopne pobede uz sjajan ofanzivni učinak. Pobedili su Sentral Kordobu sa 5:0, Barakas Sentral 6:1 i u prošlom kolu savladali su prvog pratioca na tabeli Tigre sa 2:1. Njegova taktička formacija je uvek sa dve linije od po četiri igrača, sa dva isturena napadača, nešto poput klasičnoj postavci 4-4-2, što ne daje prednost velikom posedu lopte, ali uvek ima veliki ofanzivni volumen. Igrajući u gostima, Estudijantes u dosadašnjem toku Liga kupa ostaje neporažen, uz dve pobede i tri remija, sa 14 postignutih i osam primljenih golova.

--------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

El Leon ostaje izolovan u vođstvu Grupe B sa 24 boda, drugoplasirani Aldosivi ima 20, Tigre je treći sa 19, a Boka četvrta sa 18 bodova. Dakle, da bi Estudijantes izgubio prvu poziciju i izašao iz zone plasmana, trebalo bi da izgubi sve preostale utakmice, a ostale ekipe dobiju sve.

Kolon dolazi na ovaj meč posle remija od 1:1 na gostovanju sa Urakanom i time je propustio priliku da se plasira među četiri kvalifikacione pozicije. El Sabalero je na petom mestu u zoni B, ima 15 bodova i zaostaje tri za Bokom Juniorsom, koja je četvrta na tabeli. Tim Kolona se tako bori i protiv vremena, pošto su do kraja grupne faze ostala samo tri kola. Takođe, udaljen je samo tri koraka od Boke Juniors, a kako je tim iz Buenos Ajresa dosta rasipao bodove u proteklim okršajima, tim iz Santa Fea mogao bi da iskoristi ovaj trenutak i ugrozi Đenovljanima kvalifikacionu poziciju.

Međutim, njihovi nedavni rezultati su slični Bokinim, tako da je potrebno da igraju mnogo bolje kako bi savladali trenutnog lidera Grupe B. Dokaz za to je da Kolon nije pobedio u Liga kupu već šest kola, i zaista je čudno de je uspeo da ostane pri vrhu tabele.

Kolon je pobedio samo tr puta u 11 utakmica, pored šest remija i dva poraza, uz 15 postignutih i 13 primljenih golova. Ono što usporava napredovanje ovog tima je veliki broj remija. Poslednji put su pobedili u ovom takmičenju krajem februara, od tada je odigrano sedam utakmica, uz pet remija i dva poraza. Posle prošlosezonske titule, Kolon je stekao pravo da igra u Kopa Libertadores, i sada se kao i Estudijantes bori na dva fronta. Na debiju, kod kuće su pobedili Penjarol sa 2:1, ali su u drugom kolu grupne faze u gostima pretrpeli poraz od Sero Portenja sa 3:1.

Poslednji zabeležen okršaj ovih timova bio je u oktobru prošle godine, na istom ovom stadionu, kada je Kolon slavio sa 2:1. Šta više, Estudijantes nije uspeo da savlada Sabalerose na poslednjih pet utakmica, a poslednji put kada im je to pošlo za rukom, bilo je to još 2016. godine.

Čuveno Groblje slonova, nastavlja svoju tradiciju slamanja velikana, i to je još jedan od onih nevidljivih i mitoloških podstreka koje gura Kolon ka novom, pa ne možemo reći iznenađenju, jer ovde iznenađenja već odavno ne postoje, već ka nekom ponovnom uzdizanju. Jer kako govori jedan od natpisa na ovom, sada već legendarnom stadionu -“En este Cementerio no se llora, se alienta” - ''Na ovom groblju se ne plače, ovde se ohrabruje".

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ARGENTINA, LIGA KUP - 12. KOLO

Subota

01.30: (1,48) Kolon (4,00) Estudijantes (6,50)

19.00: (2,45) Himnasija LP (2,85) Union (3,10)

19.00: (2,20) San Lorenco (3,00) Patronato (3,45)

21.30: (2,60) Rosario (3,00) Independijente (2,75)

23.55: (3,25) Kordoba (2,95) Boka Juniors (2,30)

Nedelja

02.30: (2,15) Banfild (3,00) Taljeres (3,50)

02.30: (3,80) Barakas (3,00) Velez (2,05)

21.30: (1,98) Rasing (3,30) Njuels (3,70)

23.55: (1,20) River Plejt (6,25) Atletiko Tukuman (3,70)

Ponedeljak

02.30: (1,63) Defensa i Hustisija (3,60) Platense (5,20)

02.30: (2,05) Godoj Kruz (3,30) Lanus (3,45)

20.30: (1,75) Tigre (3,40) Arsenal (4,70)

Utorak

02.30: (2,25) Aldosivi (3,10) Urakan (3,20)

02.30: (1,63) Argentinos Juniors (3,60) Sarmijento (5,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineKolonEstudijantesEstudijantes La Plata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara