Kalum Hadson-Odoi (Reuters)
Kalum Hadson-Odoi (Reuters)

EURO U21 (Grupa D): Englezi od 300.000.000, Grinvudovu povredu kamufliraju Hadson-Odoi i ubica Širerovog rekorda

Vreme čitanja: 9min | čet. 25.03.21. | 08:10

Portugalcima otpao Leao, Hrvatima Gvardiol, Švajcarce niko ne bi smeo da uzme zdravo za gotovo

Nadmetanje u Grupama A i B na Evropskom šampionatu za fudbalere do 21. godine počelo je u sredu, a pre nego što danas ostatak ponajboljih selekcija Starog kontinenta izađe na fudbalska borilišta, predstavićemo vam ostale učesnike. Struktura D grupe je takva, da je nezahvalno bilo šta prognozirati – u to su nas uostalom uverile kvalifikacije. Možemo samo da govorimo kroz činjenice.

One kažu da konkurencija u Grupi D koja podrazumeva Englesku, Hrvatsku, Portugaliju i Švajcarsku sa sobom nosi drugi najskuplji tim šampionata, drugi najubitačniji napad kvalifikacija, nepreglednost talenta razvijanog u fudbalskim školama sa krajnjeg zapada Pirineja... A onda i selekciju koja je na putu do najboljih 16 na Starom kontinentu uspela da savlada jednu Francusku, inače prvog favorita za podizanje pehara 6. juna u Ljubljani. Utisak o atraktivnosti grupe, delimično kvari podatak da su sve selekcije osim Švajcarske neposredno pred prvenstvo izgubile po jednu zvezdu tima.

Izabrane vesti

Pa da počnemo.

ENGLESKA

Mnogi bi rekli da je posredi ono verovanje da su cene engleskih fudbalera postavljene uvek daleko iznad realnog kvaliteta. Bilo kako bilo, sastav Gordog Albiona kotira se kao najskuplji, odmah iza Francuza koji vrede preko pola milijarde. Zvezda u usponu Mančester Junajteda Mejson Grinvud bio je viđen kako predvodi mlade Lavove u pohodu na prvi trofej evropskog U21 prvenstva posle 37 godina, međutim, isprečila se povreda, pa je njegovo mesto u poslednji čas zauzeo Noričov Tod Kantvel.

(1,63) RUSIJA U21 (3,80) ISLAND U21 (5,70)

Da će Grinvudova umešnost za mučenje protivničkih odbrana faliti, to je činjenica. Faliće i Fil Foden, koji je prerastao omladinsku reprezentaciju i postao ravnopravni član seniorske. Međutim, koga nema bez njega se može, a i mora, a selektor Endi Botrojd, bogu hvala, ima široku paletu premijerligaškog kvaliteta, ali i onog koji se krije u Čempionšipu. Samo dvojica od 23 fudbalera igraju za klubove van Ostrva, a čak četrnaestorica imaju solidno premijerligaško iskustvo.

Da ne obrađujemo svakoga pojedinačno, uzelo bi podosta vremena, počećemo gradacijski od onih najzvučnijih, pa naniže.

Kalum Hadson-Odoi je prva zvezda tima, barem na konto činjenice da igra za Čelsi, a da je leta 2020. Hansi Flik želeo da ga dovede u minhenski Bajern. I kod Frenka Lamparda i kod Tomasa Tuhela češće je ulazio sa klupe i još uvek ne uspeva da se izbori za zvanje standardnog prvotimca. Gro njegovog talenta čini se i dalje spava i čeka da bude oslobođeno, a ovo bi mogla da bude idealna prilika, baš zbog izostanka pomenutog Grinvuda. Lepeza pozicija koje može da pokrije nije uska, pa bismo mogli da ga vidimo na mestima ving-beka, levog krila, drugog napadača...

Imaće i koga da hrani loptama, pošto je najbolji strelac čitavih kvalifikacija Edi Enketija i dalje na raspolaganju. Arsenalovo dete je postiglo 13 od 34 gola Gordog Albiona u utakmicama sa Turskom, Albanijom, Austrijom, takozvanim Kosovom i Andorom – svi pomenuti rivali padali su i kod kuće i na strani osim Andore koja je počupala dva boda Englezima kada su gostovali na granici Španije i Francuske.

Edi Enketija (Reuters)Edi Enketija (Reuters)

Enketija od 19. decembra 2020. godine ima svega deset minuta premijerligaškog fudbala, ali je je sa 16 golova najbolji strelac U21 reprezentacije Engleske. Prethodni rekorder bio je Alan Širer.

"On je jedan od vođa tima, velika je stvar prestići jednog Alana Širera", rekao je selektor Botrojd.

Ostatak napadačke konkurencije takođe je vrlo zanimljiv – Rajan Bruster važi za supertalentovanog iako u redovima davljenika Šefilda nije uspeo da postigne debitantski gol. Dvajt Meknil ima dva gola za Barnli ove sezone, dok je Noni Medueke (pokriva širok spektar pozicija od veznog reda do napada) postigao sedam i namestio šest golova za PSV u Erediviziji.

Motor, a i mozak ekipe trebalo bi da bude Liverpulov Kurtis Džons kojem je Jirgen Klop ove sezone u Premijer ligi napravio poligon za igrački razvoj.

Odbranom će komandovati Evertonov Ben Godfri koji u drugoj sezoni u engleskoj eliti (prošla sa Noričom) uspeva da se rve sa stamenim premijerligaškim napadačima. Na desnom beku je Maks Arons, momak kojeg od prošlog leta jure evropski velikani, na levom Totenhemov Džapet Tanganga. Baš pre par dana posle trijumfa nad Aston Vilom hvalio je Žoze Murinjo energiju, želju i stav sa kojim je mladi fudbaler razmrdao ekipu.

Najzvučnije ime među stativama je Aron Ramzdejl. Šefildova košmarna sezona je glavni razlog što se o ovom momku ne govori u naročito pozitivnom tonu, ali ko je pratio Oštrice ove sezone uvideo je da je vrlo često vrhunskim intervencijama sprečavao rezultatsku katastrofu.

Imena, tržišna vredost od preko 300.000.000 evra, kao i nastupi u kvalifikacijama Engleze preporučuju za epitet osvajača grupe.

***

Golmani: Aron Ramzdejd (Šefild Junajted), Džozef Bursik (Stouk), Džošua Grifits (Četelnam)

Odbrana: Maks Arons (Norič), Lojd Keli (Bornmut), Ben Godfri (Everton), Mark Gei (Svonsi), Rajan Sesenjon (Hofenhajm), Ben Vilmot (Votford), Stiven Sesenjon (Bristol Siti), Džapet Tanganga (Totenhem)

Vezni red: Tom Dejvis (Everton), Konor Galager (Vest Bromvič Albion), Konor Hadson-Odoi (Čelsi), Oliver Skip (Norič), Kurtis Džouns (Liverpul), Emil Smit-Rou (Arsenal), Noni Madueke (PSV)

Napad: Tod Kantvel (Norič), Edi Enketija (Arsenal), Ebereči Eze (Kristal Palas), Rajan Bruster (Šefild Junajted), Dvajt Meknil (Barnli)

***

Najvredniji: Kalum Hadson-Odoi (Čelsi) – 35.000.000 evra

Golman: Aron Ramzdejl (8.000.0000)/ukupno: 14.500.000

Odbrana: Ben Godfri (25.000.000)/ukupno: 93.000.000

Sredina: Kalum Hadson-Odoi (35.000.000)/ukupno: 114.000.000

Napad: Dvajt Meknil (22.000.000)/ukupno: 86.000.000

Ukupna vrednost ekipe: 307.500.000 evra

PORTUGALIJA

Talenat je uvek svepisutna kategorija kada se priča o mladim Portugalcima. Ali on mora biti obuhvaćen mogim faktorima kako bi dao željeni finalni produkt.

Izvrsne partije u kvalifikacijama tokom 2019. godine nisu donele prvo mesto u grupi izabranicima Ruja Žorža. U konkurenciji Holandije, Norveške, Belorusije, Kipra i Gibraltara, Portugalci ni sa devet pobeda nisu uspeli da okončaju grupu kao pobednici, već su učešće n Euru obezbedili kao najdominantnija drugoplasirana selekcija. Jednostavno, sa istim brojem bodova gol-razlika je debelo išla u prilog Lala, iako su Portugalci imali ubedljivih 29 datih i devet primljenih golova na deset utakmica.

(1,55) Francuska (4,00) Danska (6,25)

Od bitnijih igrača fali recimo Vulverhemptonov Pedro Neto koji je dobio poziv od Fernanda Santosa da igra kraj Kristijana Ronalda i Bruna Fernandesa, a potpuno drugi razlozi. Zbog povrede mišića propustio je duel Milana i Fjorentine i već tada je bilo jasno da neće put Slovenije.

Vest o Leaovom otkazivanju nije oduševila selektora, ali svestan je Žorž, da odeljak spiska sa podnaslovom “napadači” ima štošta da ponudi. Francisko Trinkao jeste tržišno najvredniji igrač ekipe i nosi dres giganta Barselone, ali nema dileme ko igra sezonu života. Pedro Gonsalves prevashodno golovima (15) i asistencijama pride (4) gura Sporting ka dugo iščekivanoj tituli prvaka Portugaije. Toliko ubedljivo igra za Lavove da ga je poželeo i Mančester junajted. Vole na Old Trafordu fudbalere sa zapada Pirineja, naročito iz Sportinga, pa su spremni da se odreknu napada na Džejdona Sanča i dovedu mlađu verziju Bruna Fernandesa.

Pedro Gonsalves (Reuters)Pedro Gonsalves (Reuters)

Talenta ima za izvoz i u veznom redu, ali čeka da bude probuđen iz zimskog sna. Ovo takmičenje je velika prilika za Žedsona Fernandesa da posle neuspešne sage u Totenhemu i mršavih sedam nastupa za Galatasaraj, fudbalski progleda. Dosta se u veznom redu očekuje i od nekadašnje mete Milana Florentina koji ne igra redovno u Monaku. Defanzivno su najzvučnija dva Dioga – Portov Leite i Milanov Dalot.

Na papiru svakako glavni favoriti posle Engleseke, Portugalci kreću u borbu za prvi trofej evropskog prvensta za mlade fudbalere. Međutim, neće im Englezi biti jedina prepreka. Već na startu, iza ugla ih čeka Hrvatska spremna da odmah zakuva situaciju u Grupi D.

***

Golmani: Diogo Kosta (Porto), Luis Maksimilijano (Sporting), Žoao Viržinja (Everton)

Odbrana: Tjeri Koreja (Valensija), Diogo Leite (Porto), Diogo Keiros (Famalikao), Diogo Dalo (Milan), Tomas Tavares (Farense), Pedro Pereira (Krotone), Tijago Đalo (Lil)

Vezni red: Florentino (Monako), Vitinja (Vulverhempton), Žedson Fernandes (Galatasaraj), Gonsalo Ramos (Benfika), Danijel Baransaga (Sporting), Felipe Soares (Moreirense), Pedro Gonsalves (Sporting), Fabio Vieira (Porto)

Napad: Dani Karvaljo (Monca), Francisko Trinkao (Barselona), Tiago Tomas (Sporting), Žoao Mario (Porto), Francisko Konseisao (Porto)

***

Najvredniji: Francisko Trinkao (Barselona) – 25.000.000 evra

Golman: Diogo Kosta (6.000.0000)/ukupno: 12.500.000

Odbrana: Diogo Dalo (10.000.000)/ukupno: 42.200.000

Sredina: Pedro Gonsalves (15.000.000)/ukupno: 67.500.000

Napad: Francisko Trinkao (25.000.000)/ukupno: 38.500.000

Ukupna vrednost ekipe: 160.700.000 evra

HRVATSKA

Mladi Vatreni su se kontinentalne smotre domogli kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija u kvalifikacijama. Postići 37 golova na deset utakmica deluje impresivno, ali iza priče od drugom najkvalitetnijem napadu na putu do Eura, krije se začkoljica. Gol razlika se pumpala protiv San Marina kojem su izabranici Igora Bišćana spakovali 17 lopti u mrežu u dve utakmice, dok se na pravim testovima lomila olovka, pa su protiv pobednika grupe Češke i trećeplasirane Škotske upisani po poraz i remi.

Dosta problema imao je Igor Bišćan sa neplaniranim otkazivanjem pojedinaca. Bez sumnje najveći hendikep je neigranje Joška Gvardiola. Potpisao je talentovani štoper minulog leta za Red Bul Lajpcig za 16.000.000 evra, ostao na pozajmici u zagrebačkom Dinamu, ali ga je da otputuje na Euro sprečila povreda mišića. Povreda je precrtala i vezistu Luku Sučića iz Red Bul Salcburga, kao i Atalantinog štopera Boška Šutala.

Uprkos tome, Hrvati imaju vođu oličenog u Nikoli Moru. Letos je iz zagrebačkog prešao u moskovski Dinamo gde se ustalio i na 19 prvenstvenih utakmica postigao tri gola. Sa kapitenskom trakom, ali i ogromnom dozom zrelosti, discipline i samopouzdanja, centralni vezista će predvoditi jednu od najtalentovanijih generacija hrvatskih omladinaca. Uz besprekorne mentalne karakteristike, tu su pas, kontrola lopte, dribling i vrlo snažan udarac.

Dvojac šampiona Hrvatske Luka Ivanušec – Lovro Majer dolazi na Euro šljašteći od samopouzdanja posle eliminacije Totenhema u osmini finala Lige Evrope. Obojica su asistirali Mislavu Oršiću i pomogli mu da het-trikom slomi Pevce. Kao i u kvalifikacijama i na samom turniru pokušaće da se nametnu čestim golovima i asistencijama.

Bez obzira na to što je gotovo polovinu golova na putu ka evropskom prvenstvu postignuto protiv San Marina, Mladi Vatreni demostrirali su ogormnu napadačku raznovrsnost. U prevodu, u 37 pogodaka stalo je čak 14 različitih strelaca. Segment raznovrsnosti je nešto što će Moru, Majeru i drugovima biti neophodno u paklenoj konkurenciji Engleza, Portugalaca i Švajcarske.

***

Golmani: Adrian Šemper (Kjevo), Dominik Kotarski (Ajaks), Ivan Nevistić (Rijeka)

Odbrana: David Čolina (Hajduk), Martin Erlić (Specija) , Domagoj Bradarić (Lil), Krešimir Krizmanić (Gorica), Mario Vukšković (Hajduk)

Vezni red: Marin Šverko (Sarbriken), Hrvoje Babec (Gorica), Darko Nejašmić (Hajduk), Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb), Nikola Moro (Dinamo Moskva), Lovro Majer (Dinamo Zagreb), Mihael Žaper (Osijek), Bartol Franjić (Dinamo Zagreb), Kristijan Bistrović (Kasimpaša)

Napad: Sandro Kulenović (Rijeka), Dario Vizinger (Volfsberger), Marko Divković (Dunajska Streda), Matej Vuk (Istra), Petar Musa (Union Berlin), Dario Špikić (Gorica)

***

Najvredniji: Lovro Majer (Dinamo Zagreb) – 10.000.000 evra

Golman: Ivan Nevistić (3.000.0000)/ukupno: 5.300.000

Odbrana: Domagoj Bradarić (3.000.000)/ukupno: 12.500.000

Sredina: Lovro Majer (10.000.000)/ukupno: 30.300.000

Napad: Petar Musa (1.700.000)/ukupno: 6.350.000

Ukupna vrednost ekipe: 54.450.000 evra

ŠVAJCARSKA

Sve priče o Švajcarskoj kao o autsajderu u Grupe D mogu da padnu u vodu kada se vratimo godinu, dve unazad. Pobediti Francusku, trenutno prvog favorita za osvajanje turnira i stati rame uz rame sa njom na kraju kvalifikacija je podvig koji nikome ne daje za pravo da unižava vrednost ovog tima.

Sa devet pobeda Švajcarci su se plasirali na Euro, a predvodnika imali u Andiju Zekiriju, momku koji je postigao deset od 26 golova svog tima. Svojevremeno, još kao tinejdžera, Juventus ga je pozajmio od Lozane, a danas nastupa za Brajton, doduše ne standardno. Pomenuli smo trijumf protiv Francuza – e tada je odbranu držao jedan od najtalentovanijih štopera Evrope i novopečeni Bajernov fudbaler Dajo Upamekano, a Zekiri je dva puta pronašao način da je zaobiđe. Toliko o napadačkom potencijalu ovog momka.

Ako je ekipa Maura Lustrinelija nešto demonstrirala u kvalifikacijama, onda je to sposobnost da ama baš svako ko se predstavlja kao napadač može bez problema da zatrese mrežu protivnika. Giljemon, Endoj, Stojilković, sasvim je svejedno…

Dosta kvaliteta leži na poziciji desnog beka. Tu su Džordan Lotomba iz Nice, odnosno Kevin Rug koji je ove sezone dobijao priliku na kašičicu u Veroni. Na selektoru je da pokuša da osmisli postavku u kojoj nijedan neće ispaštati.

Za par sati Englezi će biti spremni da pokažu moć pre Švajcarcima, a na njima je da ponovo budu hrabri, kao protiv Francuske i da pokažu da Trikolori nisu slučajno poklekli.

***

Golmani: Filip Kun (Vil), Timoti Fajulu (Sion), Entoni Raćopi (Dižon)

Odbrana: Silvan Sidler (Lucern), Jan Bamert (Sion), Sedrik Cesiger (Jang Bojs), Kevin Rug (Verona), Leonidas Sterđu (Sent Galen), Miro Muhajm (Sent Galen), Džordan Lotomba (Nica)

Vezni red: Jasper van der Verf (Bazel), Toni Domđoni (Cirih), Bastijen Toma (Genk), Petar Pušić (Grashoper), Fabijan Rider (Jang Bojs), Simon Som (Parma), Kastriot Imeri (Servet), Aleksandre Jankevic (Sautempton)

Napad: Žeremi Giljemon (Sent Galen), Andi Zekiri (Brajton), Dan Endoj (Nica), Filip Stojilković (Arau), Feliks Mambimbi (Jang Bojs)

***

Najvredniji: Džordan Lotomba (Nica) – 6.000.000 evra

Golman: Entoni Raćopi (2.000.0000)/ukupno: 2.500.000

Odbrana: Džordan Lotomba (6.000.000)/ukupno: 19.550.000

Sredina: Simon Som (5.000.000)/ukupno: 14.600.000

Napad: Dan Endoj (4.000.000)/ukupno: 10.600.000

Ukupna vrednost ekipe: 47.250.000 evra

Grupa D

(raspored utakmica)

Četvrtak

15.00: (1,65) Engleska (3,80) Švajcarska (5,50)

21.00: (1,85) Portugal (3,50) Hrvatska (4,40)

Nedelja

18.00: Hrvatska - Švajcarska

21.00: Engleska - Portugal

Sreda

18.00: Hrvatska - Engleska

18.00: Švajcarska - Portugal



tagovi

Evropsko prvenstvo za mladeEvropsko prvenstvo za mlade - U21

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara