Crveno-beli na San Siru (©Starsport)
Crveno-beli na San Siru (©Starsport)

Evro-kalkulacije: Ferencvaroš bauk drugog kola, Zvezdaši navijaju za Osijek

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.04.21. | 10:53

Ozbiljni izazovi od treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona: Ludogorec, Steaua, Legija...

Minimalac u 164. večitom derbiju ostavio je Partizanu samo teoriju kao saveznika, u prvenstvu kakvo je srpsko, skoro je pa nemoguće očekivati da Crvena zvezda u poslednjih osam kola ispusti 12 bodova prednosti nad večitim rivalom. Četvrta uzastopna titula za crveno-bele već je kaparisana i sada klubu iz Ljutice Bogdana predstoji priprema za evropsku avanturu od leta.

Jer paradoks je to srpskog fudbala, da se o uspehu sezone odlučuje maltene na njenom početku. Učešće u grupnim fazama evropskih takmičenja puni budžet, privlači igrače, diže atmosferu kod navijača. A Crvena zvezda je posle četiri uzastopne sezone u grupama podigla standarde. I sada će pokušati da pojuri, prvo Ligu šampiona, pa ako ne bude mogla – Ligu Evrope. Novoosnovana Konferencija već bi se smatrala neuspehom na crveno-beloj strani Topčiderskog brda.

Izabrane vesti

Prvi cilj je naravno Liga šampiona, jer je ona najunosnija, iako ipak nivo iznad onog što Zvezda trenutno može da pruži. Međutim, posle značajno popravljenog klupskog koeficijenta crveno-beli nisu u tako nezahvalnoj poziciji kao što je bilo za mandata Vladana Milojevića. Što opet ne znači da će biti lako.

(3,60) Eupen (3,45) Standard (2,05)

Dva uvodna kola kvalifikacija ne bi trebalo da budu problem. Uostalom, prvo će crveno-beli možda i preskočiti. Zvezdi ne bi odgovaralo samo da Ligu šampiona osvoje Liverpul ili Borusija Dortmund koji će plasman u evropsku elitu teško izboriti kroz državna prvenstva. Možda bi tu i Porto mogao da zakomplikuje situaciju, čak i Čelsi, peti je na tabeli premijer lige s bodom manje od Vest Hema, pa i Pari Sen Žermen (samo bod ispred Liona, dva ispred četvrtoplasiranog Monaka u Ligi 1). U najrealnijem scenariju ipak to se neće desiti, mada nikad ne reci nikad.

A i ako bude igrala to prvo kolo, Zvezda će imati relativno lak zadatak, taman da uđe u takmičarski ritam protiv objektivno slabijih rivala. Standardni već predstavnici iz zemalja koje u svetu fudbala važe za fudbalske “liliputance“. Prvaci država poput Crne Gore (izvesno Budućnost), Velsa (Konahs Ki ili Nju Sejnts), Severne Irske (Linfild), Islanda (Valur već obezbedio plasman), Malte (Hamrun Spartans), Albanije (Teuta vodi, pet timova u pet bodova)... Trenutno, sigurni učesnici su Riga, Šamrok, Valur, norveški Bode Glimt i Kairat iz Kazahstana bi mogli da budu mine, ali Kairat bi možda mogao i do statusa nosioca, zavisno od ishoda u ostalim ligama.

Igraće u prvom kolu i Malme, Žalgiris, Šahtjor Soligorsk, FSCB ili Kluž, Dinamo Zagreb ili Osijek, ali oni će verovatno biti nosioci.

Realnije je, uostalom, da Zvezda krene iz drugog kola, a tu već raste rizik. Recimo, Ferencvaroš bi tu mogao da naleti kao najozbiljniji protivnik, pa dalje Slovan iz Bratislave, Olimpija ili Maribor, sa Kipra Omonija, AEL ili Apolon, Sarajevo kao lider šampionata Bosne i Hercegovine, Šerif kao nedodirljiv u Moldaviji... Plus predstavnik Jermenije (Ararat trenutni lider), Škendija, Dinamo Tbilisi. Nije šetnja kroz park, ali objektivno – Zvezda je kvalitetnija od svih, mada je Ferencvaroš ove sezone igrao grupu Lige šampiona i osvojio bod u teškoj grupi sa Barselonom, Juventusom i kijevskim Dinamom. Podsetimo ipak da ga je Juve u Torinu savladao pogotkom Alvara Morate u 92. minutu, a da je Dinamo u Budimpešti osvojio bod.

Najveći benefit svih uspeha u poslednjim sezonama je taj što bi Zvezda bila nosilac i u trećem kolu kvalifikacija što će reći da ne bi mogla na Dinamo, Olimpijakos, prašku Slaviju, Jang Bojs i Rendžerse. Izuzev Dinama, bodovno poravnat sa Osijekom uz utakmicu manje, ostali pobrojani su izvesni šampioni u svojim državama.

Ostaju ipak izazovni rivali. Bugarski Ludogorec recimo, pa prvak Rumunije – rekosmo već FCSB ili Kluž – šampion Azerbejdžana ako bude Karabag (trenutno bod prednosti nad Nefčijem), šampion Izraela ako bude Makabi Tel Aviv (bod prednosti nad imenjakom iz Haife), Malme i Legija.

Opet, bolja je Zvezda, mada ovde ta razlika već nije toliko očigledna.

Ako prođe i treću rundu kvalifikacija imali bi crveno-beli sigurno grupnu fazu Ligu Evrope. A za Ligu šampiona bi se potukli u plej-ofu gde već ne bi bili nosioci, barem ako ne bude previše velikih iznenađenja, a nekih će sigurno biti.

Ipak, da bi Zvezda i došla do statusa nosioca bilo bi potrebno da ispadnu bar dva povlašćena tima, a oni su već tradicionalno: Salcburg, Dinamo Zagreb, Olimpijakos i Slavija. Pride, Salcburg se tek u plej-ofu i priključuje, on dakle ne može da ispadne ranije.

Mada, ako Osijek uzme titulu Dinamu...


Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara