Radost crno-belih (©Reuters)
Radost crno-belih (©Reuters)

Evropsko proleće na vidiku! Partizan osvojio Kipar i zaseo na prvo mesto grupe

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.09.21. | 22:53

Menig upisao prvenac, Rikardo nastavio seriju

Kada se pogleda kroz prozor u Humskoj 1, na horizontu se nazire evropsko proleće! Jeste tek prvo kolo u grupi Lige konferencije prošlo, ali je Partizan napravio veliki korak pobedom nad Kipru (2:0), napravio je “brejk” protiv jednog od konkurenata za prva dva mesta i ima pregršt razloga za veru da će dočekati proleće na međunarodnoj sceni.

Nakon 90 minuta igre u takmičenju crno-beli su na vrhu grupe i slede im dve utakmice u Humskoj u kojima mogu širom da otvore vrata eliminacione faze.

Izabrane vesti

Prvim golom Kvinsija Meniga otkako je došao u Partizan i novim pogotkom Rikarda Gomeša, koji nastavlja da sipa na svim frontovima, Parni valjak je protutnjao kroz Nikoziju – 2:0. Moglo je da bude i ubedljivije, golman domaćih Lorija je odbranio nekoliko kolosalnih šansi, ali i ova dva pogotka su dovoljna crno-belima da sa velikim optimizmom i novim dahom samopouzdanja dočekaju najveću utakmicu jesenjeg dela sezone – večiti derbi u nedelju.

Sve što se pričalo prethodnih dana: da će Partizan igrati mnogo lakše sada u grupnoj fazi nego tokom kvalifikacija dok mu je imperativ prolaska bio na leđima, kao i da je Anortozis slabiji tim od Sočija i Santa Klare pokazalo se – tačnim.

Kiprani su u prethodne dve utakmice kvalifikacija dali dva gola Rapidu iz Beča, pa tri Hapoelu Ber Ševi, ali su protiv Partizana bili potpuno bezopasni. Probao je Anortozis da se nametne od prve sekunde, krenuo je sa mnogo igrača napred, međutim, svi njegovi pokušaji su se odbijali od odbrane crno-belih.

“Zujali” su Kiprani oko šesnaesterca Partizana, međutim, ništa nisu uspevali da naprave. Štaviše, veće probleme su crno-beli pravili sami sebi pogrešnim dodavanjima i izgubljenim loptama na svojoj polovini. Osim jednog sjajnog udarca iz slobodnog udarca sa više od 35 metara, golman Popović nije imao razloga da interveniše.

Na drugoj strani, Partizan je bio neuporedivo opasniji. Svaki put kada bi Stanojevićevi puleni uspevali da se licem okrenu ka golu Anortozisa, noseći loptu, stvarali su obećavajući napad ili pak dobre šanse. Dve je promašio Miljković, imao je u 16. minutu zicer, priliku da dočeka svojih pet minuta slave, ali je šutirao pravo u golmana Loriju.

Razbranio se čuvar mreže Kiprana, izvadio je iz gola zicer koji je imao Šćekić u 35. minutu, ali je na kraju posustao, čak je bio nehotični asistent Kvinsiju Menigu za gol Partizana. Odbranio je golman Anortozisa kolosalnu šansu Markovića, međutim, kratko je odbio loptu, pravo na nogu Holanđaninu, koji je igrao dosta skromno do tog trenutka, ali ga je pogledala zvezda sreće da se nađe na pravom mestu u pravo vreme da dovede srpski klub do prednosti – 1:0.

Polovina drugog poluvremena je period najslabije igre Partizana, bilo je to izdanje kakvo crno-beli ne bi trebalo da prikazuju. Povukli su se, prepustili sredinu terena Kipranima, koji su krenuli na sve ili ništa, pritiskali, uspeli da preko Deletića stvore i najbolju šansu za njih za izjednačenje.

A, onda u jeku te ofanzive – kontraudarac. Jović je spakovao šansu Rikardu, a ovaj je zakucao loptu pod prečku – 2:0. U neverovatnoj formi je napadač Partizana, postigao je 13. gol u sezoni u 14 odigranih utakmica. Najveći strah za crno-bele je od njegove povrede, večeras je dva puta ostajao na zemlji. Pred kraj je, verovatno preventivno, izašao iz igre.

Golom Gomeša pitanje pobednika rešeno. Do kraja utakmice mogao je Partizan komotno do još tri ili četiri pogotka, da bolju igru od Anortozisa kruniše ubedljivim trijumfom. Besneo je, s razlogom, Stanojević na klupi, zabava umesto golova bila je u glavama njegovih pulena...

Još jedan meč, još jedna runda, a Partizan i dalje ima savršen učinak. Sa vrha tabele čeka Floru u narednoj rundi, ali i sa novim trijumfom u džepu ide na večiti derbi.



tagovi

FK PartizanKvinsi MenigRikardo GomešLiga konferencijeAnortosis

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara