Fabio Kapelo (@Reuters)
Fabio Kapelo (@Reuters)

Fabio Kapelo izneo zanimljiv predlog: Uključite bivše igrače u VAR timove

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.01.24. | 10:27

Slavni trener govorio o učestalim spornim odlukama sudija i pored korišćenja video-tehnologije

U Engleskoj najviše, a sve češće u Španiji i Italiji, sudije uprkos korišćenju video-tehnologije donose sporne odluke. Svesno ili ne, nemoguće je sa sigurnošću reći, ali svakako sa uticajem na rezultate. Kako bi se to promenilo i broj grešaka smanjio, trofejni trener Fabio Kabelo izneo je zanimljiv predlog: uključiti i bivše fudbalere u VAR timove koji su u komunikaciji sa glavnim sudijom.

Italijan tvrdi da niko ne razume pokrete igrača bolje od njih samih, te bi mogli da procene da li je u određenim situacijama postojala namera da se nešto učini ili je slučajnost koju nije bilo moguće izbeći.

Izabrane vesti

"Možemo da provedemo dva sata pričajući i opet ne bismo stigli da kažemo sve što imamo na ovu temu. Kao prvo, većina sudija nikada nisu bili igrači, ne znaju koji pokret je potrebno napraviti u određenim situacijama. Zato mislim da bi bivši igrači morali da budu uključeni u VAR timove. Ali sudije su takve da imaju svoj svet, koji je zatvoren za druge. Poštuju druge, ali ništa više od toga. Iako često nisu u pravu", istakao je Kapelo.

Tokom intervjua za Marku slavni trener osvrnuo se i na svoj period na klupi Real Madrida. Kraljevski klub je vodio u dva navrata po jednu seznu, 1996/1997 i 2006/2007.

Bila su to neka druga vremena. Primera radi, u sezoni 96/97 Real nije igrao Evropu jer je prethodni takmičarski ciklus završio kao šesti u Primeri i ostao bez vize za međunarodna takmičenja.

"Bilo mi je čudno kada sam došao, jer sam stigao iz Milana u kojem je pobeđivanje bilo nešto najnormalnije. Brzo sam uvideo da je neophodno vratiti takav mentalitet među igrače i - uspeli smo, zbog čega sam jako ponosan. Bilo mi je drago da vidim fudbalere koji se ponovo energično bore za Real Madrid. Ista situacija bila je i drugi put, dok je danas drugačije. Kada trener dođe u Real zna da ga čekaju najbolji svetski igrači, u svlačionici se oseti njihovo samopouzdanje da su najbolji na svetu".

Iako je osvajao titule, Kapelo se nije dugo zadržavao u Madridu.

"Prvi put sam imao ugovor na tri godine, ali me je Berluskoni pozvao nazad u Milan i tražio sam dozvolu da odem. Moja karijera počela je sa Berluskonijem i ako sam mu bio potreban, dužan sam bio da se odazovem. Drugi put su u Realu doneli odluku i pre nego što je sezona završena. Na devet ili deset utakmica pre kraja bili smo devet bodova iza Barselone. Završili smo kao prvi, ali odluka da se angažuje novi trener već je bila doneta, tako da sam se vratio u Italiju", prisetio se Kapelo.

Taj drugi mandat, ispostaviće se, našao se u žiži skandala pošto je Barselona optužena da je čak 17 godina plaćala potpredsednika sudijske komisije.

"I pored toga smo osvojili titulu... To je svakako nešto neverovatno i veoma loše za fudbal. Skandal. Ne razumem ni jednu ni drugu stranu. Ako si predsednik Barselone koji daje novac potpredsedniku sudijske komisije moraš biti svestan da to nije uredu za klub. l obrnuto, čak je i gore ako kao potpredsednik sudija uzimaš novac", smatra Italijan.


tagovi

Fabio KapeloVAR sistem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara