Siril Desers (Reuters)
Siril Desers (Reuters)

Fajenord nije otkupio pozajmicu čoveka koji je dao 10 golova na 13 utakmica u Ligi konferencije

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.06.22. | 20:45

Saradnja završena, napadač se vraća u Genk...

Ime Sirila Desersa je do ove sezone bilo poznato uglavnom zagriženijim ljubiteljima fudbala u Belgiji i Holandiji. A onda je za njega čula cela Evropa. I mi u Srbiji.

Nigerijski reprezentativac rođen u Belgiji je eksplodirao ove sezone u dresu Fajenorda. Pogotovo u Ligi konferencije gde je rešetao mreže i bio jedan od najzaslužnijih što je klub iz Roterdama došao do finala sa Romom. Postigao je čak 10 golova na 13 mečeva u ovom evrokupu. Sa po dva gola u pobedama nad Slavijom i Marseljom je bio junak Fajenordovog evropskog proleća. Zapamtili su ga i navijači Partizana protiv kojeg je u dva meča postigao isto toliko golova uz jednu asistensiju.

Izabrane vesti

Zato su se danas mnogi iznenadili kada je u Holandiji odjeknula vest: Fajenord nije otkupio Sirila Desersa i poželeo mu je sreću u nastavku karijeru.

Desers je bio u Fajenordu na pozajmici iz Genka sa kojim ima ugovor na još dve godine. Fajenord je imao opciju da ga otkupi za 4.000.000 evra do 1. juna. Nije to uradio...

Čovek se zapita šta bi više od ovoga igrač na pozajmici trebalo da uradi da bi ga klub otkupio?! Kvaka je u tome što Desers nije želeo da ostane...

Fajenord bi rado platio pomenutih 4.000.000 evra za 27-godišnjeg napadača ali u ugovoru o pozajmici je stajala i klauzula da i Desers mora da se složi. Tačnije, da može da traži uslove koje on želi. A oni su očigledno bili finansijski previsoki.

Holandski mediji javljaju da je Nigerijac platom i bonusima šokirao upravu Fajenorda. Očigledno je postao svestan da mu je vrednost skočila i da je vreme da se debelo naplati u karijeri koja do pre godinu dana nije obećavala. Dovoljno mu je videti biografiju: Leven, Lokeren, Breda, Utreht, Herakles i Genk. Samo je u Bredi prebacio brojku od 20 golova u sezoni. Prošle sezone u Genku je dao tek sedam pogodaka na 30 i kusur mečeva...

Ali u Fajenordu je zablistao tamo gde je najpotrebnije i najskuplje: U evropskim mečevima. I digao sebi cenu koju Fajenord nije mogao da plati. Evidentno je da ima bogatije i unosnije opcije sa drugih strana. Ali svestan je toga i Genk. Ako je za Fajenord važila fiksna otkupna cena od 4.000.000 evra, za druge verovatno neće biti tako i Belgijanci će pokušati da izvuku što više para. Mogu da stopiraju Desersu transfer karijere ako on bude vodio računa samo o svojim uslovima...

A mogao je u Roterdamu da ostane idol. Pre nekoliko nedelja su navijači pokrenuli onlajn akciju skupljanja novca za Desersov otkup i za samo dva dana skupili 35.000 evra. Jasno, to je kap u moru kada se vidi ukupna cena, ali dovoljno govori o statusu koji je imao na De Kajpu.

Ako ništa drugo, za navijače velikana iz Roterdama je danas stigla i dobra vest. Direktor Arnesen je potvrdio da je klub na dobrom putu da produži ugovor sa trenerom Arneom Slotom koji je veoma popualaran kod navijača. Slot ima „otvoren ugovor“ do 2024. što znači da može da ode na kraju svake sezone. Fajenord želi da ga blindira dugoročnijom saradnjom i izbaci klauzulu koja treneru garantuje slobodu kad poželi.


tagovi

Kirijels Desers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara