FOTO: AFP
FOTO: AFP

Fajenordov prvi poraz u sezoni, Grolš Veste ništa manja tvrđava od De Kajpa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.10.23. | 14:22

Tvente pronašao lek za neverovatnog Santijaga Himeneza

Mašinerija Arnea Slota pokazala je u prethodom periodu da joj nema ravne u Holandiji, a čuvenom stadionu De Kajp vratila kult neosvojivog. Da i izvan Roterdama postoji još jedna ništa manja tvrđava obznanili su fudbaleri Tventea. Niko nije odneo tri boda u prvenstvu sa Grolš Vestea već 18 meseci, pa tako ni aktuelni šampion. Tvente je trijumfovao protiv Fajenorda 2:1 (1:0) i naneo mu prvi poraz u tekućoj sezoni Eredivizije.

Koliko god je na gostovanje u Enšede stigao osokoljen briljantnom igrom i pobedom nad Laciom prethodne srede u Ligi šampiona, znao je Fajenord da ga ne očekuje nimalo lak posao. Sve to zbog impresivnog podatka da Tvente nije izgubio prvenstveni duel na domaćem terenu još od 7.5.2022. godine. Pravu tvrđavu stvorili su Crveni od svog stadiona u poslednjih godinu i po, a sada je to od samog početka utakmice osetio i aktuelni šampion.

Izabrane vesti

Nagovestili su domaći velike probleme po ekipu Arnea Slota već u šestom minutu opasnim udarcem Jurija Regera. Niije Tvente tada načeo rivala, ali jeste svega četiri minuta kasnije. Mladi Kostarikanac Manfred Ugalde primio je loptu u šesnaestercu, "izlomio" slovačkog defanzivca Davida Hancka i šutirao sa desetak metara. Lopta se odbila od Hartmana i prevarila golmana Bejloua za vođstvo od 1:0.

Nisu Roterdamersi u tim trenucima pokazali ni delić od rapsodije viđene pre par dana u duelu protiv italijanskog velikana kada su pobedili 3:1, a mogli su i značajno ubedljviije. Za čitavo prvo poluvreme nisu stvorili veliku šansu pred protivničkim golom, a terenska inicijativa bila je u potpunosti jalova. Nije se Tvente zadovoljio minimalnim vođstvom, jurišao je hrabro ka obezbeđivanju sva tri boda, a to mu se iplatilo u 78. minutu kada je kultni veteran Riki Van Volfsvinkel ugurao loptu u mrežu za 2:0. Gol je isprva poništen zbog ofsajd pozicije, ali je nakon višeminutnog većanja u VAR sobi doneta odluka o priznavanju pogotka lisabonskog Sportinga, sada već 34-godišnjaka.

Dao je Gertujda nadu prvaku u izbegavanje poraza, pošto je u 86. minutu iskoristio karambol nakon kornera i smanjio na 2:1. Mada uzimajuću u obzir promašaj Mihala Sadileka u nadoknadi vremena može se reći da je Tvente bio bliži 3:1 nego Fajenord bodu. Veliki naklon zaslužila je zadnja linija domaćih koja je uspela da sačuva meksičkog napadača Santjaga Himeneza. On je do donas imao neverovatan saldo od 13 pogodaka na devet utakmica u najvišem rangu holandskog fudbala, a Laciju je pre par dana dao dva.

Koliko god tim Arnea Slota deovao sjajno prethodnih meseci i kada pobeđuje to radi u velikom stilu, sve su češće situacije emotivnog pražnjenja nakon dobrih rezultata u Ligi šampiona, zbog čega pati igra u Erediviziji u kolima nakon evropskih utakmica. Fajenord je sada četvroplasirani i u slučaju trijumfa PSV-a nad Ajaksom mogao bi da zaostane osetnih sedam bodova za liderom.

S druge strane Tvente igra briljantno, osvojio je 13 od mogućih 15 bodova iz poslednjih pet utakmica i zauzima treću poziciju nakom deset kola. Iako je još uvek prerano govoriti o tome, nije nemoguće da navijači kluba iz Enšedea uskoro počnu da sanjaju ono što je Tventeu već jednom uspelo 2010. godine - osvajanje šampionske titule.


EREDIVIZIJA - 10. KOLO

Petak

Vitese - Cvole 1:1 (0:1)

/Manhof 88 – Namli 25

Subota

Herenven - Herakles 3:0 (2:0)

/Sahraui 10, Bruvers 21, 72/

Almere Siti - Go Ahed Iglsi 0:0

Sparta - RKC 2:0 (0:0)

/Lauritsen 54pen, Vershuren 64/

Fortuna Sitard - Utreht 0:0

Nedelja

Tvente - Fajenord 2:1 (1:0)

/Ugalde 10, Van Volfsvinkel 78 - Gertrujda 86/

14.30: (1,33) PSV (5,50) Ajaks (8,50)

14.30: (2,80) Volendam (3,45) Ekscelzior (2,45)

16.45: (1,27) AZ Alkmar (6,25) NEC (9,50)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Holandija 1TventeFajenordEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara