Faktor poznavanja rivala: Rodić, Borjan i Katai u karijeri najčešće igrali protiv Partizana, protivteža Urošević i Natho

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.02.23. | 08:02

Detalji koji bi mogli da imaju uticaja u 169. večitom derbiju

Istorija večitih derbija između Crvene zvezde i Partizana dobro je utemeljila činjenicu da stanje na tebeli i trenutna forma nemaju gotovo nikakav uticaj na konačan ishod međusobnog okršaja, pa stoga crno-bele niko ne može unapred da otpiše uoči 169. svetkovine srpskog fudbala, uprkos prilično nezavidnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi ekipa iz Humske ulice. Ipak, ono što moglo da ima uticaja u jednom u ovakvom meču jeste iskustvo igranja ovakvih utakmica, pa i poznavanje rivala. Ti segmenti su definitivno u značajnoj meri na strani Crvene zvezde.

Miloš Milojević je jesenas imao drenerski debi u večitim derbijima kao samostalan trener, ali zato u svojim redovima ima veliki broj igrača koji imaju dvocifren broj odigrani mečeva protiv Partizana. I to nije slučaj samo među igračima iz startne postave, već i među rezervistima. Dugogodišnjim liderima ovog tima Milanu Borjanu, Milanu Rodiću i Aleksandru Kataiju upravo je Partizan bio najčešći rival u karijerama. Levi bek srpskog šampiona do sada se čak 23 puta sastao sa Partizanom, od čega čak sedam u ranim igračim danima u OFK Beogradu, gde je pretrpeo isto toliko poraza. U crveno-belom dresu je popravio bilans, pa sada ima šest pobeda, sedam remija i ukupno 10 poraza.

Izabrane vesti

Milan Borjan je 21 put stajao na golu protiv Partizana, od čega 18 kao čuvar mreže Crvene zvezde. Dva puta je to činio kao golman Rada (remi i poraz), a jednom kao čuvar mreže Radničkog iz Niša (remi). Njegov ukupni bilans iznosi šest pobeda, 11 nerešenih rezultata i četiri poraza. Aleksandar Katai je ukupno 18 puta odmeravao snage sa Partizanom, od čega pet puta u dresu Vojvodine, gde je pobedio tri puta i dva puta izgubio. U Crvenoj zvezdi ima samo jedan poraz na 13 mečeva i to u svom prvom večitom derbiju u sezoni 2014/2015, kada je bilo 1:0 za domaćina u Humskoj, a Katai zaigrao u poslednjih 10 minuta. Od tog trenutka, uključujuči i utakmice u Kupu Srbije odigrao je 12 mečeva i zabeležio šest pobeda i pet remija. Zvezdin majstor iz Srbobrana je postigao i šest golova protiv večetig rivala.

O prilog ozbiljnom iskustvu Zvezdinih igrača u mečevima sa Partizanom govori i podatak da recimo Slavoljub Srnić ima 18 odigranih utakmica i osam pobeda protiv crno-belih, Mirko Ivanić i Marko Gobeljić su odmeravali snage po 17 puta protiv Parnog valjka, Gelor Kanga je odigrao 13, Nemanja Milunović 12, a Srđan Mijailović i Nenad Krstičić po 11 mečeva.

UROŠEVIĆ 20 PUTA PROTIV ZVEZDE, STEVANOVIĆ IMA PET POBEDA, FEJSA SAMO JEDNOM PORAŽEN

Partizanov kapiten Slobodan Urošević istinska je protivteža igračima Crvene zvezde po pitanju iskustva igranja u ovakvim utakmicama. Popularni Čaki je baš kao i Rodić, Borjan i Katai najviše mečeva u karijeri igrao protiv rivala sa suprotne strane Topčiderskog brda - tačno 20. Odlični levi bek Parnog valjka je protiv crveno-belih igrao jednom u dresu Rada, a pet puta kao igrač Napretka, dok će mu ovo biti 15. okršaj u dresu Partizana. Ima tri pobede i četiri poraza od kada je igrač crno-belih, uz čak sedam prvenstvenih remija.

Vrlo ozbiljno iskustvo u velikim utakmica, pa tako i u okršajima sa Crvenom zvezdom, ima i Bibars Natho. Sjajni Izraelac je 13 puta odmeravao snage protiv Crvene zvezde kao igrač Partizana i ostvario tri pobede, uz četiri poraza i šest remija. Postigao je tri gola Crvenoj zvezdi i u nekoliko navrata bio ključni faktor večitih derbija.

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da Partizanovi rezervni golmani imaju prilično veliki broj pobeda nad Crvenom zvezdom. Nemanja Stevanović je čak pet puta "rušio" crveno-bele na 12 mečeva, od čega tri puta kao golman Čukaričkog. Ima i pet poraza, od čega četiri kao čuvar mreže kluba sa Banovog brda. U dresu Partizana izgubio je samo finale Kupa Srbije u sezoni 2021/2022, kad je bilo 2:1 za Crvenu zvezdu. Iskusni Milan Lukač ima četiri slavlja nad Crvenom zvezdom, od čega dva u derbijima. Pobeda iz 146. derbija, kada je odbranio dva jedanaesterca, obeležila mu je čitavu karijeru.

Prvi čuvar mreže Aleksandar Popović još nema pobedu nad Crvenom zvezdom u seniorskoj karijeri. Isti je slučaj i sa Svetozarom Markovićem, koji je u seniorskoj karijeri šest puta igrao protiv ljutog rivala, uz učinak od tri pobede i tri poraza. Poređenja radi, izdanak Zvezdine škole Strahinja Eraković u dosadašnjih šest derbija koliko je odigrao još uvek nije doživeo poraz, uz dva slavlja i četiri remija, što jasno pokazuje da je samopouzdanje proteklih nekoliko sezona bilo na strani crveno-belih i kada su u pitanju oni najmlađi prvotimci ponikli u dva tabora.


Bez pobede nad Crvenom zvezdom od Partizanovih igrača je i Siniša Saničanin, ali on negativan bilans pre svega "vuče" iz perioda kada je nosio dresove Vojvodine i Mladosti iz Lučana. Od kada je u Partizanu igrao je dva prvenstvena derbija, uz po jedan remi i poraz.

Pozitivnim učinkom u okršajima sa Crvenom zvezdom može da se pohvali iskusni Ljubomir Fejsa, koji je samo jednom poražen od crveno-belih i to kao igrač Hajduka iz Kule. U dresu Partizana je odigrao četiri derbija i po dve pobede i remija. Jasno je da samopouzdanje dugogodišnjeg prvotimca lisabonske uoči 169. večitog derbija nije upitno.

Da li pomenute brojke imaju bilo kakvu težinu ili će sve zavisiti od trenutne inspiracije igrača dva tima biće jasno u petak. Ono što je činjenica jeste da Crvena zvezda znatno mirnije dočekuje utakmicu, s obzirom na ozbiljnu bodovnu prednost. Ipak, sa druge strane ekipa Miloša Milojevića na neki način pred sobom ima i pritisak obaveze da tu bodovnu nadmoć potvrdi i na samom terenu. Sa druge strane, crno-beli nemaju šta da izgube, ali mogu u potpunosti da povrate samopouzdanje ukoliko trijumfalno napuste Marakanu. Ostaje da se vidi da li će Igor Duljaj uspeti da trgne ekipu koja je našla u nezavidnoj situaciji posle serije loših rezultata na startu proleća.

IGRAČI CRVENE ZVEZDE PROTIV PARTIZANA

Milan Rodić 23 utakmice, 6 pobeda, 7 remija, 10 poraza

Milan Borjan 21 utakmica, 6 pobeda, 11 remija, 4 poraza

Aleksandar Katai 18 utakmica, 9 pobeda, 6 remija, 3 poraza

Slavoljub Srnić 18 utakimca, 8 pobeda, 5 remija, 5 poraza

Mirko Ivanić 17 utakmica, 7 pobeda, 6 remija, 4 poraza

Marko Gobeljić 17 utakmica, 4 pobede, 6 remija, 7 poraza

Gelor Kanga 13 utakmica, 4 pobede, 6 remija, 3 poraza

Nemanja Milunović 12 utakmica, 4 pobede, 3 remija, 5 poraza

Srđan Mijailović 11 utakmica, 5 pobeda, 1 remi, 5 poraza

Nenad Krstičić 11 utakmica, 2 pobede, 5 remija, 4 poraza

IGRAČI PARTIZANA PROTIV ZVEZDE 

Slobodan Urošević 20 utakmica, 4 pobede, 9 remija, 7 poraza

Siniša Saničanin 14 utakmica, 0 pobeda, 2 remija, 12 poraza

Bibars Natho 13 utakmica, 3 pobede, 6 remija, 4 poraza

Nemanja Stevanović 12 utakmica, 5 pobeda, 2 remija, 5 poraza

Rikardo Gomeš 9 utakmica, 1 pobeda, 5 remija, 3 poraza

Milan Lukač 8 utakmica, 4 pobede, 1 remi, 3 poraza

Aleksandar Filipović 8 utakmica, 1 pobeda, 0 remija, 7 poraza

Ljubomir Fejsa 7 utakmica, 2 pobede, 4 remija, 1 poraz

Danilo Pantić 7 utakimca, 2 remija, 2 remija, 3 poraza

Svetozar Marković 6 utakmica, 0 pobeda, 3 remija, 3 poraza


tagovi

169. večiti derbiMilan RodićMilan BorjanAleksandar KataiSlobodan UroševićBibars NathoLjubomir Fejsa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara