Akteri sutrašnjeg duela koji su već obeležili februarske derbije: Dejan Stanković i Miljan Smiljanić, Foto: MN Press
Akteri sutrašnjeg duela koji su već obeležili februarske derbije: Dejan Stanković i Miljan Smiljanić, Foto: MN Press

Februarski derbiji: "Sad nek osvoje titulu ako ih nije sramota" i Stankovićeva majstorija

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.02.22. | 10:28

Crvena zvezda i Partizan do sada odigrali pet večitih derbija u februaru

Februarski večiti derbiji pojava su ređa od prestupne godine, te će naredni susret crveno i crno-belih biti tek šesti okršaj u ovom mesecu od 1947. godine i prve od 166 dosadašnjih stranica velikog rivalstva.

Iako se susreti Crvene zvezde i Partizana u februaru mogu nabrojati na prste jedne ruke daleko od toga da isti nisu ostavili dubok trag u bogatoj i živopisnoj istoriji velikog rivalstva. Prvi od njih odigran je tek 1994. godine, 47 sezona posle prvog meča i to baš na datum sutrašnjeg okršaja.

Izabrane vesti

Tog 27. februara Partizan je crveno-bele iz Humske ispratio praznih šaka, a strelac jedinog gola bio je Brnović u 84. minutu. Fudbaler Partizana bolje se snašao u petercu protivnika i loptu sa visokim lukom spretno ispred Zvonka Milojevića prosledio glavom u mrežu.

Četiri godine kasnije, 21. februara 1998. godine Crvena zvezda je na istom mestu režirala svojevrsnu osvetu i to preko Dejana Stankovića, aktuelnog šefa stručnog štaba. Tada mladi biser kluba iz Ljutice Bogdana uspeo je da u 82. minutu spretno reaguje, oslobodi se rivala i hladnokrvno situaciju jedan na jedan sa Ivicom Kraljem reši poslavši loptu spoljnim delom stopala u mrežu.

Naredni februarski susret Zvezde i Partizana čekao se do 2007. godine, a upravo utakmica odigrana 24. dana drugog meseca izazvala je najviše reakcija. Uprkos odličnoj sezoni crveno-belih, Partizan je na gostujućem terenu uspeo da potpuno razoruža protivnika, bio je dominantan rival i u moru šansi iskoristio je četiri za pobedu 4:2. Slavlje crno-belih golovima su potpisali Mihajlov, Bajić, Marinković i Lazetić, dok su makar delimično poraz ublažili Kastiljo i Burzanović. Uprkos pobedi, Partizan nije uspeo da ugrozi rivala na putu do titule, a ostala je da se prepričava izjava Milana Smiljanića sa konferencije nakon utakmice.

"Meni je ovo sasvim normalno, ništa novo. Ja sam mislio da ćemo ih 5:0 pobediti. Imali su sreće što su samo četiri gola primili. Bilo je još šansi, nismo ih iskoristili... Bez obzira na to, mislim da smo ovaj stadion i ovo sve ovde zatvorili. Pokazali smo ko smo i šta smo. Da imamo karakter, da imamo srce koje smo ostavili na terenu. Crvena zvezda sad neka osvoji titulu ako hoće. Ako je nije sramota, naravno", kazao je vezni fudbaler Partizana koji i danas nosi crno-beli dres.

Dve godine kasnije Partizan i Zvezda su ponovo režirali februarski okršaj, a duel odigran 28. završen je remijem pošto je Moreira u petom minutu sudijske nadoknade neutralisao zaostatak iz 39. minuta kada je Tutorić pogodio mrežu.

Zanimljivo, kao i prvi februarski susret i predstojeći duel, poslednji dosadašnji derbi u februaru odigran je 27. dana. Pre šest godina večiti rivali su odigrali utakmicu u Humskoj i kojoj su u prvom planu bili stranci iz oba tabora. Sedrik Gogua je u 16. minutu razgalio domaće navijače, međutim radost crno-belih trajala je samo do 23. minuta i pogotka Luisa Ibanjeza, dok je u 31. Ugo Vieira preokrenuo rezultat i doneo pobedu Zvezdi.

FEBRUARSKI VEČITI DERBIJI

27. februar 1994. (95. derbi) Partizan - Crvena zvezda 1:0 (0:0)

/Brnović 84/

21. februar 1998. (109. derbi) Partizan - Crvena zvezda 1:2 (0:1)

/Isailovi 52, Krstić 19, Stanković 82/

24. februar 2007. (128. derbi) Crvena zvezda - Partizan 2:4 (0:1)

/Mihajlov 39, Bajić 57, Marinković 67, Lazetić 86 - Kastiljo 53, Burzanović 90+2/

28. februar 2009. Partizan - Crvena zvezda 135. derbi 1:1 (0:1)

/Moreira 90+5 - Tutorić 39/

27. februar 2016. Partizan - Crvena zvezda 150. derbi 1:2 (1:2)

/Gogua 16 - Ibanjez 23, Vieira 31/


tagovi

166. večiti derbiFK Crvena zvezdaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara