Đani Infantino (© AFP)
Đani Infantino (© AFP)

FIFA sprovodi studiju o Mundijalu na dve godine, protiv samo 22 članice

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.05.21. | 22:23

Ide ka tome da ćemo Svetsko prvenstvo gledati duplo češće nego inače

Superliga je sprečena (videćemo da li i definitivno), ali to ne znači da fudbal neće pretrpeti promene. UEFA ih je već najavila, a sprema se i FIFA.

Sve češće pominje se Svetsko prvenstvo na dve godine, a tim povodom u planetarnoj fudbalskoj organizaciji glasalo se o sprovođenju odgovarajuće studije izdržljivosti. Čak 166 članica reklo je "da", dok su samo 22 bile protiv, piše Kiker.

Izabrane vesti

"To je način za promociju fudbala. Moramo dobro proučiti šta možemo da uradimo da stimulišemo fudbal i moramo biti širokih shvatanja", istakao je predsednik FIFA, Đani Infantino.

01.15: (4,10) KARABOBO (3,35) PUERTO KABELJO (1,85)

Svestan je, ipak, Infantino da neće biti lako pronaći termine u ionako zgusnutom rasporedu zbog klupskih takmičenja.

"Moramo da vidimo kako se to može uklopiti u međunarodni kalendar i kako bi se organizovale kvalifikacije. Navijači žele da gledaju više važnih utakmica i turnira, prioritet će biti sport, a ne komercijalna stvar".

Jasno je, ovo poslednje što je Infantino naveo odnosi se na pokušaj formiranja Superlige Evrope. Međutim, prvi čovek Svetske fudbalske organizacije pomenuo je više jakih utakmica, a upravo je zasićenje duelima istih rivala, ma koliko veliki bili, među vodećim razlozima zašto su navijači bili protiv Superlige.

Kada je reč o komercijalizaciji sporta, pitanje je koliko je Infantino bio iskren. Novinari Marke podsetili su na to da je FIFA od Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. zaradila 4.800.000.000 dolara, a od Mundijala u Rusiji oko 6.000.000.000. Prostom matematikom, češća organizacija smotre najboljih svetskih reprezentacija donosila bi više novca. Da li je i u praksi tako, pitanje je...

Inače, predlog o kraćoj pauzi između Mundijala prvi je izneo nekadašnji trener Arsenala, Arsen Venger.

"Imamo Ligu šampiona koja se igra svake godine, a navijače je i dalje vole", naveo je Francuz kao primer.

Da li je, međutim, isto klub i reprezentacija?


tagovi

Đani InfantinoFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara