Filip Malbašić (©Starsport)
Filip Malbašić (©Starsport)

Filip Malbašić pred Zvezdu: Svi su nas otpisali, treba da se zainatimo i pokažemo da je grupa u Evropi dostižna

Vreme čitanja: 7min | čet. 20.10.22. | 08:44

U razgovoru za Mozzart Sport povratnik u Vošin dres priča o predstojećem derbiju sa Crvenom zvezdom, iskustvima u dosadašnjoj karijeri, povratku u Novi Sad, ambicijama sa Vojvodinom...

Mozaik velikih ambicija Vojvodine u ovoj sezoni Mozzart Bet Superlige gradila su zvučna pojačanja, koja su letos stigla u Novi Sad, a za koja je procenjeno da mogu biti tvorci najvećih uspeha Novosađana u novijoj istoriji kluba. Tačnije, za koje novo rukovodstvo kluba veruje da su kadri da ostvare primarni cilj – grupna faza nekog evropskog takmičenja – a onda da na tim temeljima kroz dve, tri sezone vrate i titulu u Srpsku Atinu, nakon više od tri decenije.

Jedno od najzvučnijih imena koje je letos pojačalo Staru damu jeste krilni napadač Filip Malbašić, kome je ovo drugi mandat na “Karađorđu”. Nakon nekoliko najuspešnijih godina u karijeri tokom epizoda u Španiji, gde je sa Kadisom igrao i u Primeri, odlučio se za povratak u srpski fudbal. Dugo su trajali pregovori na relaciji Vojvodina – Filip Malbašić. Problem je pravio i doskorašnji Filipov tim Burgos. Trajali su pregovori oko mesec dana, ali se na kraju stiglo do rešenja.

Izabrane vesti

Malbašić je stigao u Novi Sad kad je sezona uveliko počela, ali mu je bilo dovoljno svega par minuta da postigne gol na povratničkom debiju u Kragujevcu protiv Radničkog 1923. Međutim, posle manje povrede kolena, došlo je do pada u formi. Kako i sam kaže, nimalo nije zadovoljan dosadašnjim učinkom, ali veruje da će uskoro da uhvati pravi ritam i opravda očekivanja.

Istina je da ni Voša trenutno nije u najboljem momentumu. Iako je furiozno otvorila sezonu i bila u samom vrhu tabele, forma je pala, uvukla se i nervoza, čemu su kumovali porazi od rivala iz vrha tabele – najpre od Čukaričkog na Banovom brdu (0:2), potom od Partizana u Humskoj (1:4), a onda i u vojvođanskom derbiju od TSC-a (1:2), kada su Novosađani prvi put u ovoj sezoni poklekli pred svojom publikom. Veliku šansu za iskupljenje i Malbašić i Voša imaće danas, kad im predstoji izuzetno veliki izazov, budući da na “Karađorđe” stiže šampion Crvena zvezda (18.55, TV Arena Premium 1).

Nema sumnje da bi pomenuti porazi otišli u zaborav, ako bi Vojvodina danas pokazala reakciju i savladala beogradske crveno-bele, što na “Karađorđu” Lale nisu učinile više od devet godina.

To nam sigurno daje veoma veliki motiv. Treba da budemo uvek jaki na terenu, tako da svakome bude jako teško da nas pobedi kod kuće. Imamo sutra dobru priliku da popravimo trenutnu situaciju i da, pre svega, pokažemo da smo dobra ekipa i da s razlogom imamo najviše ambicije. Istina je da su nas poremetili loši rezultati koje smo zabeležili, kada smo igrali ispod očekivanja. Hteli smo svi kao klub mnogo više. Ova utakmica je jedna od najlepših koja može da se igra. Nekako mi deluje da su nas svi otpisali i zato treba da se zainatimo i pokažemo da posedujemo kvalitet. Moramo da zabeležimo pozitivan rezultat i prekinemo lošu mini seriju”, kaže Vošin ofanzivac Filip Malbašić na početku razgovora za Mozzart Sport.

Poslednji put Novosađani su savladali Crvenu zvezdu pre šest godina, kada je na “Marakani” bilo 1:3 za Staru damu. Zanimljivo, jedini igrač u sadašnjoj postavi Vojvodine koji je tada bio na terenu je upravo Filip Malbašić, koji je upisao i asistenciju u tom trijumfu.

Sećam se dobro te utakmice. Čini mi se da se tada igralo i bez prisustva publike. Mislim da nam je ta utakmica bila veoma bitna da izborimo Evropu i pobedili smo. Trujić je postigao dva gola, a jedan Paločević...”, prisetio se Malbašić tog podviga.

A susret s beogradskim crveno-belima budi mu i ružna sećanja na jedan od najtežih poraza u karijeri.

Takođe, iz tog perioda u lošem sećanju mi je ostao meč sa Zvezdom na ‘Karađorđu’, kada smo vodili sa 2:0, a na kraju izgubili sa 3:2... To je možda i najteži moj poraz u dresu Vojvodine. Uvek su utakmice sa njima bile jako dobre i zanimljive. Verujem da će tako biti i danas”.

Crvena zvezda ne dolazi baš u najboljem raspoloženju u Novi Sad. Nakon poraza od Ferencvaroša u Ligi Evrope, izabranici Miloša Milojevića dosta su se namučili da dođu do trijumfa u Kragujevcu protiv Radničkog 1923 (1:0). Malbašić izuzetno poštuje rivala i s oprezom poručuje da taj meč nije pravo merilo stvari.

Ne treba mnogo komentarisati Zvezdu. Oni su najkvalitetnija ekipa u državi, što pokazuju iz godine u godinu, konstantno su šampioni, igraju Evropu... Bez obzira na to da li su u dobrom ili lošem periodu, sigurno imaju veliki motiv da nas pobede, a ta pobeda značila bi im mnogo da izađu iz te male krize. Kad igrate veliki broj utakmica, veoma je teško da svaku odigrate na najbolji način. Prema tome, ta utakmica u Kragujevcu nije realna slika onog koliko oni u stvari mogu. To ne igra značajnu ulogu i ne treba da nas zavarava, jer će sigurno doći silno motivisani da pobede”.

Na Voši je veliki pritisak jer je poražena u tri velika ovosezonska derbija, od Čukaričkog u gostima (2:0), od Partizana u Humskoj (1:4), a onda i jedini put u ovoj sezoni na “Karađorđu” od TSC-a (1:2).

U nekim utakmicama nismo uspeli da pružimo ono što smo očekivali, i ono što stvarno možemo. Recimo, protiv Partizana smo, s jedne strane, iz dve greške primili dva gola, a s druge nismo pružili ni blizu svoju najbolju partiju, pa je rešena utakmicu u startu. Protiv TSC-a smo odlično ušli u meč, ali opet smo bez veze primili gol, što je uticalo na nas. Velika su očekivanja, a sami smo sebi stvorili pritisak da moramo da pobedimo svaku utakmicu... Zato nam treba jedan dobar, veliki rezultat da bismo se digli i da bismo shvatili da možemo mnogo bolje. Smatram da ove godine Vojvodina zaista ima odličnu ekipu i da to treba da pokažemo i na terenu”.

U VOJVODINI SE GRADI PRAVA PRIČA

U meču sa TSC-omU meču sa TSC-om

Ni na terenu doduše nije sve idealno. Zna i Malbašić da on ume mnogo bolje, ali posle izgubljenih godinu dana (šest meseci bez kluba, pa još toliko bivstvovanja u Burgosu) sada plaća ceh.

Ponuda Vojvodine stigla je još u junu. Moralo je dosta svari da se poklopi da bih se vratio. Na kraju krajeva imao sam problem i sa klubom (prim. aut. Burgos), jer sam bio pod ugovorom, ali na kraju smo uz veliku moju želju i želju Vojvodine uspeli sve to da sredimo. Vratio sam se zato što sam iz razgovora s Markom (Jovanovićem, sportskim direktorom Vojvodine) shvatio da se gradi ozbiljna priča, koja neće biti na kratke staze i da imaju ambiciju da od Vojvodine naprave ono što i zaslužuje”.

U dosadašnjem delu prvenstva Malbašić je postigao jedan pogodak i zabeležio jednu asistenciju. Tim učinkom nimalo nije zadovoljan.

Ovo je meni poznato okruženje, možda me i mnogi gledaju kroz taj prvi period kad sam bio u Vojvodini, ali činjenica je da nije idealno, ni blizu... Realno gledano, imao sam odličan početak. Onda sam povredio koleno i propustio dve, tri utakmice, pa i dalje osećam posledice toga. Međutim, duga je sezona, predstoji nam sad još nekoliko utakmica, pa onda slede pripreme. Verujem da ću što pre uhvatiti pravi ritam i ispuniti, kako svoja, tako i očekivanja ostalih”.

Ipak, na prvom mestu Malbašiću je timski uspeh.

Nisam previše opterećen ličnim učinkom. Kad sam dolazio, rekao sam da hoću da pružim sve od sebe i pomognem klubu. Nisam zadovoljan ličnim učinkom i ne treba da budem, ali želim da pre svega ekipa beleži rezultate. Kad ekipa igra dobro, onda uvek iskoče i pojedinci. Najbitnije je da na kraju godine budemo zadovoljni onim što smo svi zajedno učinili. Uvek sve polazi od tima. Ako ekipa igra dobro i ima dobre rezultate, onda ćemo i svi mi pojedinačno imati dobru statistiku”.

Malbašić veruje da ovaj tim Stare dame ima potencijal da izbori grupnu fazu u Evropi.

Ništa ne može preko noći. Ambicije jesu igranje u Evropi i verujem da je to dostižno. Imamo jako dobru ekipu, došli su veoma dobri igrači, imamo i dosta dobrih mladih igrača... Naravno, treba i vremena da se uigramo. Ja sam došao sam posle tri, četiri kola, Čumić posle osam, devet, još kasnije Vitas... Treba još mnogo toga da se namesti da bismo pokazivali igru u skladu s našim mogućnostima”.

Takođe, uveren je da će se Vojvodina narednih sezona ozbiljno umešati u borbu za šampionsku titulu.

Ako klub nastavi da ide u ovom pravcu, uopšte nije nerealno da Vojvodina bude jedan od kandidata za titulu. Vojvodina kao klub i Novi Sad kao jedan od naših najvećih gradova, to svakako zaslužuju. Vojvodina treba uvek da bude u borbi za najveći plasman. Međutim, neophodno je ići polako i najvažnije je da ove godine izborimo prvi cilj, a to je mesto koje vodi u Evropu, a onda i grupnu fazu”.

Osvrnuo se i na podršku navijača, koji ove sezone dolaze u velikom broju na “Karađorđe”, pa svaku utakmicu Lala u Novom Sadu gleda u proseku 4.500 gledalaca.

Mislim da su navijači prepoznali da je Vojvodina započela neku novu priču i da zato i dolaze u ovom broju. Nama mnogo znači što nas podržavaju i razumem ih kad nisu zadovoljni, jer objektivno gledano ne možemo biti ni mi. Verujem da će nastaviti da dolaze u što većem broju. ‘Karađorđe’ je mnogo lep stadion kada ima mnogo ljudi”, zaključio je razgovor krilni fudbaler Vojvodine Filip Malbašić.




tagovi

Filip MalbašićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara