(Star sport)
(Star sport)

Filip Malbašić za Mozzart Sport: Možemo da preskočimo TSC, Vojvodina zaslužuje da bude barem treći klub u Srbiji

Vreme čitanja: 8min | pon. 25.12.23. | 17:01

„Suviše smo lako ispustili neke bodove, ali verujem da ćemo na proleće izgledati bolje”, poručuje kapiten Stare dame

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Pre početka sezone, rukovodstvo Vojvodine postavilo je izuzetno visoke ciljeve, oličene u napadu na grupnu fazu Lige konferencije, zatim na treće mesto u Mozzart Bet Superligi, kao i pehar Kupa Srbije. Epilog na kraju prvog dela sezone je sledeći: Stara dama je eliminisana iz Evrope već na prvom koraku, nakon duplog poraza od kiparskog APOEL-a (po 1:2), u najmasovnijem takmičenju je izborila plasman u četvrtfinale pobedama nad gradskim rivalima, RFK Novim Sadom (2:0) i Mladosti GAT (3:0), a u domaćem šampionatu je podbacila, budući da prolećni deo sezone dočekuje kao sedmoplasirani tim.

Izabrane vesti

Ruku na srce, ekipe od sedmog do četvrtog mesta razdvaja samo bod, ali jasno je da na „Karađorđu“ ne mogu baš biti zadovoljni. Trećeplasirani TSC im beži devet koraka, što je dostižno, ali je utisak da je Voša mogla i morala više. Tako misli i kapiten Filip Malbašić, koji dosta kritički govori o ličnom i o učinku ekipe. Uveren je da će Vojvodina pružati mnogo bolje partije, jer kako kaže u razgovoru za naš portal, zaslužuje da bude barem treći klub u državi.

"Moglo je i moralo mnogo bolje! Loše smo otvorili sezonu ispadanjem iz Evrope, a očekivali smo više. Posle toga su usledili porazi od Zvezde i Partizana, tako da smo počeli sporije, a tek kasnije smo uhvatili bolji ritam sa novim trenerom (prim.aut. Rankom Popovićem). Beležili smo bolje rezultate, ali istina je da smo opet igrali toplo-hladno i do utakmice sa TSC-om (2:1) nismo imali pobedu u gostima. Kad se sve sabere i oduzme, bez obzira na to što smo u hodu sklapali ekipu, smatram da smo imali kvalitet za nešto više i da shodno tome nismo dovoljno pokazali i ispunili cilj", kaže kapiten Vojvodine Filip Malbašić na početku razgovora za Mozzart Sport.

Malbašić dodaje da su olako rasipali bodove, što je nedopustivo za klub renomea Vojvodine.

„Najodgovorniji za rezultate smo smo mi – igrači. Nismo smeli da dozovolimo neke remije, kao što u gostima protiv Napretka (0:0) i Mladosti (2:2). Izgubili smo od Spartaka u Subotici (0:2), iako smatram da smo odigrali dobru utakmicu, ali rezultat nije oslikao igru. Poraženi smo i u Novom Pazaru (1:3), mnogo smo bodova ispustili, što je nedopustivo. Nismo uspevali da napravimo neki niz pobeda, koji bi nam dao veliko samopouzdanje. Generalno, polusezona nije bila onakva kakva smo očekivali da će biti”.

Vošin kapiten razloge nedovoljno uverljive igre Stare dame vidi u tome što je promenjeno dosta startera u odnosu na prošlu sezonu.

Mnogo ekipa je u bod, dva, tri... Nije nedostižno ni treće mesto. Dosta ekipa je osciliralo, TSC i Čukarički su igrali Evropu, pa su se trošili, što se odrazilo na neke rezultate. Naša ekipa je pretrpela promene, nije jednostavno kada ode sedam, osam igrača i dođe toliko novih. Nije lako uklopiti tim. Od prošle sezone ostala su možda četvorica, petorica iz početnih 11. Pola tima je promenjeno, a desio se i taj nesrećan slučaj s Bolingijem, koji je pokazao na početku da je dobar igrač i da može mnogo da nam pomogne. Sve te neke stvari su nas omele i nismo uspevali da se uigramo. Tek pred kraj smo pokazali neku kompaktniju i bolju igru“.

Malbašić ne sumnja u kvalitet ekipe, ali ističe da je potreban kontinuitet kako bi se tim uigrao.

Ne bih da poredim ovu i prošlogodišnju ekipu, jer smatram da i ove, kao i prošle sezone, imamo jako dobar tim. Veoma je bitno da se uigramo i da budemo duže zajedno. Vidi se to na primerima i drugih ekipa, koje su pretrpele dosta promena. Očekujem da u drugoj polusezoni budemo znatno bolji. Videćemo ko će biti novi trener, ali je važno da brzo pohvatamo sve nove ideje. Imaćemo i pripreme i dovoljno vremena da to sve uradimo i da pokažemo da smo kvalitetniji nego što pokazuju dosadašnji rezultati. Posedujemo kvalitet za prva tri ili četiri mesta, ali to ćemo morati da pokažemo na terenu“.

NA STRANI NAM NEŠTO NEDOSTAJE, A NE ZNAM ŠTA

(MN Press)(MN Press)

Novosađani su beležili dobre partije i rezultate na „Karađorđu“ (kao domaćini su osvojili 19 od 27 bodova), ali u gostima su doživljavali velike padove (od mogućih 30 bodova uzeli su tek devet).

„Ne znam razlog loših izdanja igre u gostima. Voša ne sme sebi da dozvoli takve oscilacije. Veliki je klub i mora u kontinuitetu da beleži dobre rezultate. Postojale su neke utakmice koje smo odigrali dobro na strani, a gubili smo ih, kao u Subotici. Takođe, neke mečeve smo kod kuće dobili, iako nismo briljirali. Imamo na strani važne pobedu nad TSC-om (2:1) i niškim Radničkim (1:0), ali generalno smo beležili loše rezultati u gostima. Jasno je da nam naš teren više odgovara, znači nam veća podrška publike i zato bolje igramo u Novom Sadu. Kada igramo na strani nešto nam nedostaje i moramo da vidimo šta je u pitanju. Zaista je veliki minus što na gostovanjima nismo osvojili mnogo veći broj bodova”.

Pre početka sezone uprava je kao cilj postavila napad na treće mesto u ligi, kako bi za dve, tri sezone Voša mogla da se sa večitima ozbiljno uključi u borbu za šampionski naslov. Novosađani su u svim susretima sa našim najtrofejnijim klubovima pretpreli poraze: od Partizana u Novom Sadu (0:2) i u Humskoj (1:3), a od Crvene zvezde kod kuće (1:2) i u gostima (0:5).

„Ove sezone su se Zvezda i Partizan odvojili prilično u odnosu na sve ostale ekipe. Jesmo izgubili sve mečeve od večitih, ali ozbiljnije ne računam prvu utakmicu protiv Zvezde (0:5), jer smo rano dobili crveni karton. U ostalim duelima smo bili konkurentni. Protiv Zvezde kod kuće smo imali inicijativu, a meč protiv Partizana u Novom Sadu je mogao je da se završi u našu korist. Na kraju su detalji prelomili. Zvezda i Partizan imaju kvalitetne ekipe, a smatram da je uz njih Vojvodina najveći klub u Srbiji. Mi kao ekipa moramo to da dokažemo na terenu, jer Vojvodina zaslužuje da u najgorem slučaju bude na trećem mestu”.

Odlaskom Nikole Čumića u Rubin iz Kazanja, kapitensku traku Novosađana preuzeo je upravo Filip Malbašić. Ističe da je velika privilegija da bude kapiten kluba kao što je Vojvodina, ali da to nosi i veliku odgovornost.

Sigurno da je velika čast biti kapiten bilo kog tima, a posebno velikog kluba kao što je Vojvodina. Zahvalan sam upravi i treneru koji su odlučili da baš ja budem kapiten. Velika je istovremeno i odgovornost na meni, ali mnogo toga sam prošao u karijeri i imam dovoljno iskustva da se nosim sa tim”.

AKO TEŽIMO NEČEMU VELIKOM, NE SMEMO DA PRIMAMO TOLIKI BROJ GOLOVA

Vošin krilni napadač nije zadovoljan ni ličnim učinkom.

„Svestan sam da moja igra nije na zadovoljavajućem nivou. Na početku sam bio povređen, ali sam posle drugog kola igrao u kontinuitetu skoro sve utakmice i daleko od toga da mogu reći da sam zadovoljan. Valja biti realan. Na stranu to šta su drugi očekivali od mene, ja znam da sam mnogo više očekivao od sebe. Bio sam ovde i pre šest, sedam godina i taj mandat je bio mnogo uspešniji. Na meni je da se promenim i pokažem u pravom svetlu. Znam da mogu da pružam mnogo bolje partije i verujem da će sve to dosta bolje da izgleda na proleće”.

Lale su tokom većeg dela sezone imale problema u defanzivnim segmentima igre. Nije to bila isključivo slabost poslednje linije tima, već je ekipa često delovala haotično kada protivnik ima loptu. U prilog tome govori podatak da je Voša primila čak 32 pogotka na 19 mečeva, a jedino se veći broj puta tresala mreža Železničara iz Pančeva (35) i kragujevačkog Radničkog (33).

Ako težimo ka nečemu velikom, ka uspehu, onda moramo da primamo manje golova. Na kraju smo uspeli i to da dovedemo u red, namestili smo se i, ne računajući poslednji meč protiv Voždovca (poraz 2:3 na Krovu), vezali smo tri utakmice bez primiljenog gola. Recimo, pobedili smo TSC (2:1) u gostima, oni su nas ozbiljno napali posle našeg vođstva, ali smo uspeli da se odbranimo. Dakle, imamo kvalitetne igrače i u odbrani, ali se nekako namestilo da povedemo i povučemo se, a nismo znali najbolje kako da se odbranimo. Nismo se branili kao tim, a sad nije to pitanje za mene u čemu je tačno bio problem. Time će se baviti novi trener, ali jasno je da nismo smeli da dozvolimo da primimo toliki broj pogodaka”.

NISAM BIO NI BLIZU SVOG NIVOA

(Star sport)(Star sport)

Tek što su se igrači Vojvodine prilagodili zahtevima Ranka Popovića, koji je u avgustu preuzeo palicu od Radoslava Bataka, a već je posle četiri meseca vreme za rastanak. Popović će trenersku karijeru nastaviti u Kašimi Atlers iz Japana, od koje je dobio unosnu ponudu, a Lale čekaju promociju novog šefa stručnog štaba.

Svesni smo da se ovde često smenjuju treneri. Tako je u svim klubovima, osim u TSC-u, gde je trener dobio podršku da radi u kontinuitetu. U ostalim ekipama je logično da se brzo menjaju treneri. Šef je dobio ponudu koja je bila odlična i klub mu je izašao u susret. Krivo nam je što odlazi, jer smo tek sad uhvatili njegove zahteve i ličili približno onome što je tražio od nas. Moraćemo da se prilagodimo filozofiji novog trenera. Problem je kontinuitet, neophodan da bi se ostvario dobar rezultat. Uspeli smo sa Rankom, koji je dobar trener, ali kad dođe novi šef znamo da ćemo morati da prihvatimo i neke nove ideje. Videćemo da li će to biti bolje ili lošije, pokazaće vreme. Značiće nam mnogo pripreme i imaćemo svakako dovoljno vremena da se namestimo kako treba“.

Malbašić poručuje da je Mozzart Bet Superliga ove sezone veoma ujednačena i neizvesna.

Biće teško, ali i zanimljivo do kraja sezone. Bitno je da ne bude sve rešeno unapred i da se neka ekipa ne odvoji na veliki broj bodova. Predstoji velika borba, svi imaju računicu, a videćemo ko će na kraju da ostvari cilj. Naš zaostatak za TSC-om nije veliki (prim.aut. devet bodova), igramo sa svim ekipama još jednom, onda i u plej-ofu. Hoćemo da uhvatimo dobar ritam i onda ćemo moći da ostvarimo ciljeve. Zavisimo od sebe, to je najvažnije. Prilično je ujednačena liga, što se vidi i po rezultatima Zvezde i Partizana, koji su češće kiksali nego ranije. Mozzart Bet Superliga je kvalitetnija nego pre, mnogo je kvalitetnih igrača, dobro je medijski propraćena. Sve je lepo, ali ima mnogo toga da se još uradi, pa da dođemo i na jedan viši nivo“.

Kad je reč o ambicijama sa klubom, Malbašić ističe da Voša na kraju sezone može da preskoči trećeplasirani TSC, za kojim trenutno zaostaje devet koraka.

„Smatram da možemo do trećeg mesta. U Vojvodini je sjajan ambijent, sve je fenomenalno. Imamo veliku podršku i predsednika (prim. aut. Dragoljuba Zbiljića) i sportskog direktora (prim.aut. Marka Jovanovića), kao i uprave. Treće mesto nije nedostižno, samo moramo da budemo pravi na proleće i da krenemo u kontinuitetu da beležimo dobre rezultate. Cilj ostaje treće mesto, a što se tiče mog učinka, očekujem bolja izdanja. Nisam bio ni blizu svog nivoa i daću sve od sebe da to promenim”, završio je za Mozzart Sport krilni napadač Stare dame, Filip Malbašić.



tagovi

FK VojvodinaFilip Malbašić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara