Hans Hatebur i Federio Kjeza na jednom od ranijih susreta (©AFP)
Hans Hatebur i Federio Kjeza na jednom od ranijih susreta (©AFP)

Finale Kupa Italija: Istorija kaže Juve, teren veli Atalanta

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 12:47

Vlahović na terenu od prvog minuta, Kostić prema najavama počinje na klupi. Boginja oslabljena neigranjem Skamake, a Gasperini juri prvi trofej u karijeri i to u 66. godini

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kad pogledamo prošlost dva kluba, novac koji izdvajaju za plate, trofeje koje su osvojili igrači Juvea i Atalanta u karijeri, uključujući i dvojicu trenera, broj odigranih finala, onda nema nikakve sumnje da je Juventus favorit na večerašnjem finalnom duelu najmasovnijeg italijanskog takmičenja.

Izabrane vesti

Međutim, kada se koncentrišemo na ono što smo videli u poslednja dva meseca na terenu, u Seriji A, Kupu Italije i Evropi, uporedimo formu igrača na raspolaganju dvojice trenera kao i seriju rezultata dva tima, tada nam iz cillindra analize izlazi samo jedno ime sa velikim slovima, ATALANTA.

Dva tima su pre tri godine igrala finale Kupa Italije. Juve je izašao kao pobednik 2:1. Bio je to poslednji trofej koji su Bjankoneri osvojili. Andrea Pirlo je sedeo na klupi. Maks Alegri je osvojio 13 trofeja u svojoj karijeri, Đan Pjero Gasperini nula. Ali, od povratka u Juve u leto 2021. godine Alegri nije podigao nijedan pehar.

Atalanta je osvojila samo jednom Kup Italije, pre 61 godinu, pobedili su Torino u finalu 1963. Od tada su izgubili četiri finala nacionalnog kupa, od kojih dva sa Gasperinijem, jednom protiv Lacija, drugi put protiv Juventusa.

Šef stručnog štaba Atalante ima dve prilike da osvoji svoj prvi trenerski trofej i to u 66. godini što je samo po sebi raritet. Naravno, Gasperini je penalizovan činjenicom da nije trenirao tzv. velike klubove – sa izuzetkom Intera, par meseci – ali to čini još vrednijim njegov trenerski uspeh.

Alegri je juče napravio tipičan frojdijanski lapsus kvalifikujući večerašnji duel kao poslednji. Juve još ništa zvanično nije saopštio svom treneru, ali ja javna tajna da će doći do promene na klupi. Pitanje je samo da li će to biti Tijago Mota – po svoj prilici hoće – ili neko drugi. Novina je da bi Alegri mogao da ostane u Juventusu, ali sa drugim zaduženjima.

Atalanta neće večeras imati na raspolaganju Đanluka Skamaku, Seada Kolašinca i Emila Holma. Juventusu će nedostajati samo Manuel Lokateli. Paradoksalno, imajući u vidu igrače na raspolaganju, mnogo je veći problem za Alegrija odsustvo italijanskog reprezentativca nego što je trio Atalante za Gasperinija. Lokateli ne igra u sjajnoj formi i njegova sezona je prilično razočaravajuća, ali kad se pogledaju alternative za Manuela, jasno je koliko teži njegov izostanak. Nikolusi Kavilja i Mireti nisu kredibilne zamene za reprezentativca Italije. Štaviše, neće biti iznenađenje ako Alegri prekomanduje Danila u vezni red.

U timu Juve od prvog minuta će sigurno biti Dušan Vlahović. Srpski as je bio prilično malerozan u poslednjih mesec i po dana, pogađao je stative, prečke, lopte su prolazile milimatar pored gola, poništavani su mu golovi zbog neprimetnih ofsajda. Nije pomogao ni Alegri sa automatskom odlukom da ga menja na polovini drugog polovremena što je dodatno unvervozilo i oduzelo neophodni mir i samopouzdanje Vlahoviću.

Za razliku od Dušana, Filip Kostić će, barem prema najavama, početi meč na klupi i verovatno će dobiti šansu u drugom poluvremenu. U poslednje vreme Filip je pružao bolje partije kada je ulazio u igru u drugih 45 minuta.

I dok Alegri mora da se dovija kako da ukomponuje vezni red Stare dame njegov kolega Gasperini, i pored odsustva Skamake, ima šestoricu igrača za tri mesta i svako od njih može da bude protagonista finala. Čini se da su Kopmejners i De Ketelare sigurni starteri, tim pre što su bili maestralni protiv Rome. Uz njih bi mogao da igra Pašalić ili Lukman dok će Ture biti rešenje za poslednju četvrtinu meča.

U poslednjih 35 dana Juventus je remizirao pet puta u Seriji A i izgubio revanš meča polufinala Kupa Italije. U istom periodu, Boginja je eliminisala Liverpul i Olimpik Marsej iz Lige Evrope, Fjorentinu u Kupu Italije i nanizala četiri pobede i jedan remi u Seriji A.

Na Olimpijskom stadionu će Juve biti u velikoj prednosti budući da su navijači Juventusa veoma brojna, treća po zastupljenosti, armija tifoza u Večnom gradu.

ATALANTA – JUVENTUS

/TV Arena Premium 2, 21.00/

Olimpijski stadion, Rim

ATALANTA (3-4-2-1): Karneseki – Đimšiti, Hijen, Skalvini – Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri -Kopmejners, Pašalić (Lukman)– De Ketelar;

JUVENTUS (3-5-2): Perin – Gati, Bremer, Danilo – Kambijazo, Mekeni, Nikolusi Kavilja (Mireti), Rabio, Iling Junior – Vlahović, Kjeza.https://twitter.com/Zeljko73


tagovi

Kup ItalijeAtalantaJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara