Finale pre finala? Kante sa 15 pluća na prirodnog De Brujnea, Mbape na Karaska šansa za Francuze

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.07.18. | 11:48

Kreće borba za medalje

Sve do sada bilo je samo zagrevanje. Mundijal se igra za medalje. Za pehar. A o njemu se odlučuje tek u samoj završnici. I samo oni koji su se usudili da izazovu sudbinu mogu da mu se nadaju. Pritisak na leđima – kao da je samo nebo leglo na ramena.  Ali zato si tu. Da bi sve to izneo. Da bi te istorija upamtila. Da bi bio svetski prvak. Francuska protiv Belgije. Prvo polufinale Mundijala u Rusiji. Mnogi će reći i finale pre finala.

Činjenica je naime da je ovaj deo kostura bio mnogo teži od onog iz kojeg su do polufinala prošli Engleska i Hrvatska mada bi takvo razmišljanje moglo da se obije o glavu i Francuzima i Belgijancima. Međutim, da su igrački bolji i od Engleza i od Hrvata – to je jednostavno tako.

Izabrane vesti

Samo što će sada to morati i da pokažu na terenu. I tu dolazimo do sastava, pa da vidimo šta nas čeka.

 Didije Dešan neće menjati mnogo, nema ni potrebe s obzirom da je formula do sada funkcionisala. Pitanje je samo da li će Blez Matuidi – koji je zbog suspenzije propustio meč sa Urguvajem, Korentin Toliso sada ide na klupu  - igrati po krilu ili u vezi i da li će Antoan Grizman biti u centru ili po boku? A sve je to u stvari samo odgovor na pitanje: 4-2-3-1 ili 4-3-3. I kakva god da je Dešanova zamisao ponajviše će zavisiti od zbivanja na terenu.

Inače, Kilijan Mbape sinoć nije trenirao sa ekipom, ali to je bilo samo preventivno, kao i to što su N’Golo Kante i Benžamin Pavar imali samo rastezanja. Inače, kad smo već pomenuli Kantea, trening kampom Francuske kruži šala da N’Golo nije doleteo nazad u Moskvu posle pobede nad Urugvajem u Nižnjem Novgorodu. Ne, Kante je dotrčao nazad u Moskvu! Pol Pogba za njega kaže: čovek sa 15 pluća!

I svako će mu sada biti potrebno, pošto će morati da “uhapsi“ Kevina De Brujnea, koga je Roberto Martinez u Rusiji selio sa jedne na drugu poziciju u vezi i nije tajna da ovaj nije najsrećniji zbog toga. Očekuje se da će ga selektora sada konačno isturiti uz Edena Azara, na De Brujneu priurodniju poziciju, kako bi pokušao da iskoristi sav napadački potencijal asa Mančester Sitija.

Odbrana bi mogla da bude problem. Belgijanci su  prinuđeni da menjaju s obzirom da Toma Menije neće moći da igra zbog kartona, pa će Naser Šadli, strelac onog pobedničkog gola protiv Japana, kao i protiv Brazila biti u startnih 11. Tu će ponovo biti i Maruan Felaini, samo sada ne umesto Janika Fereire Karaska, koji se vraća u prvu postavu, već umesto Drisa Mertensa, koji je očigledno ispustio mesto.

Samo, Kilijan Mbape na Karaska? Rizično. Vrlo rizično. Odbrana Belgije svakako nije ulivala posebno samopouzdanje, za razliku od Francuske koja je osim u meču sa Argentinom delovala kao možda i najjači deo Dešanove ekipe, bez obzira na to što su Pavar i Lukas Ernandez tek uoči Mundijala uskočili u startnih 11, dok je Samjuel Umtiti tek posle povrede Lorana Košćelnog zacementirao svoje mesto u prvoj postavi.

Ali ovo je polufinale Mundijala. Sve je tu moguće. Setite se samo 2014. i Belo Horizontea.


FRANCUSKA – BELGIJA, 20.00

Stadion: Sankt Peterburg
Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)

Francuska (4-2-3-1): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Kante, Pogba – Mbape, Grizman, Matuidi – Žiru.
Belgija (3-4-2-1): Kurtoa – Aldervajreld, Kompani, Vertongen – Šadli, Felaini, Vitsel, Karasko - De Brujne, Azar – Lukaku

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara