(©AFP)
(©AFP)

FOTO PRIČA: Suze od Argentine do Indonezije - smrt koja je zaustavila rat i ostavila glad u senci

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.11.20. | 10:11

Ljudi širom sveta rekli su zbogom čuvenom Dijegu Armandu Maradoni

Bio je jedinstven, neponovljiv, jedan jedini. Najbolji! Bio i biće, zbog svega što je ostavio nama smrtnicima da nas seća na njega koji nas od sinoć gleda sa nebesa kojima je oduvek i pripadao.

Odlaskom među besmrtnike Dijego Armando Maradona zaustavio je planetu. Od Buenos Ajresa, preko Napulja, do Azije, svi problemi postali su sitnica, ratovi, glad, siromaštvo, sve je palo u senku činjenice da je najveći fudbalski maestro stavio tačku na impresivnu predstavu koju je igrao punih šest decenija.

Izabrane vesti

Ulice širom sveta u trenu su obojili simboli u znak sećanja na Dijega. Stanovnici Napulja, grada u kojem je El Pibe stekao status božanstva još u igračkim danima, noć su proveli odajući počast čuvenom Argentincu. Grad podno Vezuva, ga nikada neće zaboraviti bilo je to jasno 1984. godine kad je stigao na San Paolo, tri godine kasnije kad je doneo titulu prvaka Italije, pa i danas kada se milioni u suzama i uz sveće opraštaju od njega.



Slike, protkane najdubljim emocijama obišle su svet i iz Buenos Ajresa iz kojeg je Maradona krenuo put ka besmrtnosti iz lokalnog Argentinos Juniorsa čiji stadion nosi upravo ime Dijego Armando Maradona.



Veliki Dijego, poseban trag ostavio je i u Boki. Umetnošću koju je demonstrirao na Bombonjeri omaleni Argentinac prvi put je skrenuo pažnju šire javnosti, a pristalice kluba u kojem je Dijego osvojio jedini trofej u Argentini, pozdravile su se sa najvećim kojeg su gledale na sebi svojstven način uz tugu, ali i pesmu. Zaplakali su i najmlađi, oni koji će tek slušati kakav je mađioničar bio Maradona.


Tuga je preplavila i druge delove sveta, zahvatila je i krajeve planete koje Maradonina noga nije stigla da pređe, međutim nije bilo ni potrebno, njegove igre su ga učinile delom naroda i zaraćene Sirije, siromašne Indije, Indonezije...

Maradonin mural u SirijiMaradonin mural u Siriji
Minut ćutanja afričkih fudbalera u čast legendarnog DijegaMinut ćutanja afričkih fudbalera u čast legendarnog Dijega
Počast Maradoni odali su i navijači u IndonezijiPočast Maradoni odali su i navijači u Indoneziji


Fotografije: ©AFP


tagovi

Dijego Armando MaradonaNapoliBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara