Didije Dešan (©reuters)
Didije Dešan (©reuters)

Francuska i Zidan čekaju Dešana da donese konačnu odluku

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.12.22. | 22:27

Savez želi da nastavi saradnju, ako do produžetka ugovora ne dođe, alternativa je dobro poznata svima

Poraz u finalu Svetskog prvenstva mogao bi da bude i poslednji radni zadatak Didijea Dešana na klupi Francuske. Dan posle tužnog i bolnog udarca od Argentine u spektakularnom finalu francuska javnost uveliko razmišlja o budućnosti i narednim koracima reprezentacije, a pre svega ko će voditi Trikolore u narednim godinama.

Najuticajniji mediji u toj zemlji bave se ovom tematikom. Tamošnji Savez spreman je da pregovara sa Dešanom oko produžetka ugovora koji zvanično ističe poslednjeg dana decembra. Dugogodišnji selektor još nije doneo konačnu odluku o tome da li će da nastavi posao koji je započeo pre više od deset godina. Predsednik Saveza Noel Le Gre planira da se telefonskim putem čuje sa Dešanom najkasnije do srede uveče, kako bi zakazali sastanak za prve dane 2023. godine i što pre doneli odluku o tome nastavljaju li saradnju ili ne.

Izabrane vesti

Prvi čovek francuskog Saveza je još tokom Mundijala uveravao tamošnju javnost da će Dešan imati mogućnost sam da bira da li želi da nastavi započeto ukoliko odvede selekciju do polufinala u Kataru. Taj cilj je ispunio, čak umalo odbranio titulu osvojenu 2018. u Rusiji, tako da je na nekadašnjem fudbaleru da izabere koji mu je naredni korak u trenerskoj karijeri.

28. decembar, 17.00: (5,00) Okser (3,70) Monako (1,80)

U medijima se mesecima vlada neizvesnost oko njegove budućnost. Te ostaje, te ne ostaje i tako u krug. On posle utakmice sa Argentinom nije želeo da govori o sledećem koraku, a njegov agent i prijatelj Žan Pjer Berne je za Radio Monte Karlo izjavio da je popularnom Didiju potrebno nekoliko dana da predahne, da splasne adrenalin kako bi se konačna odluka donela hladne glave.

Kako najavljuje RMC, Le Gre je spreman da ponudi Dešanu ugovor do kraja Evropskog prvenstva 2024, dok Ekip tvrdi da će selektor pristati na ostanak samo ako mu se dozvoli da završi kompletan ciklus, odnosno do jula 2026. godine. U celu priču se čak umešao i predsednik države Emanuel Makron koji je navodno Dešanu već šapnuo još tokom jučerašnje ceremonije dodele medalja da bi voleo da ga vidi i dalje u selektorskoj ulozi.

Konačni rasplet ne čeka samo Francuska, već i Zinedin Zidan. Nije tajna da je Zizu odavno pikirao mesto selektora Trikolora i da je zato odbio da vodi Pari Sen Žermen. Ako je pre Mundijala bilo izvesno da Dešan odlazi, sada ipak više i nije toliko jer bi on više želeo da nastavi posao, ali pod svojim uslovima. Više struja gura ka Dešanovom ostanku i ako bi se to zaista dogodilo, Zidan bi se definitivno vratio na tržište i tražio novi angažman.

Dešan je sa Francuskom uradio mnogo. Doveo je do finala Evropskog prvenstva 2016. gde je bolja bila Portugalija, zatim je uzeo Boginju dve godine kasnije u Rusiji i onda došao do finala u Kataru. Njegov nekadašnji saigrač Zidan sanja klupu Francuske, baš kao što i svaki Francuz sanja njega za selektora. I to je san koji će se jednog dana ispuniti. Samo je pitanje da li već u 2023. ili nešto kasnije.

Sve zavisi od odluke prvog čoveka Saveza. Njemu mandat ističe 2024, što bi značilo da eventualnim prihvatanjem Dešanovog uslova da dobije ugovor do 2026. ostavlja nasledniku selektora, što neki vide kao potencijalni problem. Njih dvojica su navodno poslednjih meseci imali određenih nesuglasica, ali to ne bi trebalo da predstavlja nekakvu prepreku, pogotovo jer Dešan ima slobodu da sam bira.

Sada ostaje da se vidi ishod ključnog sastanka u januaru...


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanKatar2022Zinedin Zidan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara