Zauvek Žirondinci (©Reuters)
Zauvek Žirondinci (©Reuters)

Francuski velikan izbačen u treći rang, vlasnici Liverpula kao potencijalni spasioci

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.07.24. | 15:22

Bordo nikako da izađe iz finansijske krize

Proklinju navijači Crvene zvezde 30. avgust 2012. godine, kada su njihovi fudbaleri šokantnim porazom od Bordoa u gostima ostali bez mesta u grupnoj fazi Lige Evrope. Sekunde su delile crveno-bele od podviga u Francuskoj, ali je posle serije grešaka gostujućih igrača Gufran realizovao penal u trećem minutu nadoknade za 3:2 i, uz prethodnih 0:0 iz Beograda, odveo Žirondince u evropsku jesen.

Deceniju i više kasnije, slika je potpuno drugačija. Crvena zvezda je već godinama unazad redovan učesnik grupne faze evro-kupova, dok je Bordo poslednji put na međunarodnoj sceni igrao u sezoni 2018/2019. Ali, nije samo to problem za klub iz okruga bogatog vinogradima. U vreme pandemije korona virusa Bordo je doživeo velike finansijske udarce od kojih se još nije oporavio. Pre dve sezone je kao poslednji u Ligi 1 ispao u niži rang prvi put još od 1991. godine, ali situacija je sada još alarmantnija. Naime, Nacionalna direkcija za finansijsku kontrolu kaznila je Žirondince izbacivanjem u treći rang jer nisu uspeli na vreme da dosta finansijske garancije za sezonu 2024/2025.

Izabrane vesti

Isto se dogodilo i pre dve godine, s tim da je klub uspeo da u dozvoljenom roku dostavi potrebne garancije i sačuva drugoligaški status. Nadaju se u Bordou da će ponovo biti tako, pošto su u toku pregovori sa Fenvej Sport Grupom, kompanijom u čijem vlasništvu je i Liverpul. Amerikanci već neko vreme planiraju da prošire poslovanje na još neki fudbalski klub i čini se da bi to mogao biti šestostruki šampion Francuske. FSG je potvrdio da su pregovori sa trenutnim vlasnikom kluba, Đerardom Lopezom, biznismenom iz Luksemburga španskog porekla, u toku i da zbog toga kompanija ne može da daje opširnije komentare.

Rok da se dostave potrebne garancije kako bi klub opstao u Ligi 2 je dve nedelje i do tada bi posao oko kupo-prodaje kluba morao da bude završen. Pomenuta Fenvej Sport Grupa je preuzela rukovođenje Liverpulom 2010. godine i značjano doprinela boljim rezultatima kluba.


tagovi

Liga 1BordoLiverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara