FSS oštro po Superligi: To nije sport, to je odvajanje elitnog od nacionalnog fudbala

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.12.23. | 10:44

„Nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti UEFA“, poručili sa Terazija

Real Madrid i Barselona, kao začetnici ideje Superlige, i dalje slave, ali ostatak Evrope ne deluje kao da se predomislio zbog odluke Evropskog suda pravde u Luksemburgu da odluči da je Uefa kršila zakone EU kada je sprečavala klubove da osnuju kontinentalnu Superligu.

Bajern, Atletiko Madrid, Mančester junajted, Sevilja… Svi su oni već objavili da ne planiraju da se odmetnu od Uefe, a pri istom stavu i klubovi u našoj zemlji. Crvena zvezda je neformalno pominjana kao učesnik novog takmičenja, ali je ponovila priču da želi da ostane pod ingerencijom UEFA. Sličan stav ima i FS Srbije, koji se oglasio zvaničnim saopštenjem.

Izabrane vesti

„Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju ‘Superliga’, Fudbalski Savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA. Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara. Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu. Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja “elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane “Superlige” otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih.Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da “Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa. Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija“, stoji u saopštenju FSS


tagovi

Evropska SuperligaFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara