Navijači Albanije (Reuters)
Navijači Albanije (Reuters)

FSS poslao protestnu notu Uefi: Zašto niste prekinuli meč Hrvatske i Albanije?!

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.06.24. | 14:45

“Nisu to bili pojedinci, već veliki broj navijača“, piše u dopisu Jovana Šurbatovića

Hrvati i Albanci uglas: „Ubij, Srbina“. Uefa – bez reakcije. Fudbalski savez Srbije pita se zašto? I u protestnoj noti koju je uputio u Nion traži žestoke kazne za svet aktere.

Generalni sekretara FSS Jovan Šurbatović pita se i zašto utakmica nije prekinuta kako se nalaže u Uefinom pravilniku? Podseća Šurbatović: nisu ovde bili pojedinci u pitanju, već dobar deo tribina.

Izabrane vesti

Kao što ste verovatno informisani hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali ’Ubi, ubi Srbina’. U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama“, počinje se u dopisu Saveza.

I nastavlja u istom tonu.

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako ’raspaljivao’ masu“.

Još pre toga je, ističe FSS, utakmicu trebalo prekinuti.

FSS smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku ’tri koraka’. To je izričito predviđeno u propisu UEFA ’Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums’ i čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici“.

Zbog svega, FSS traži žestoke sankcije za vinovnike.

FSS veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica“.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara