Marko Pantelić (©Starsport)
Marko Pantelić (©Starsport)

FSS: Prekršili smo zakon, Pantelić nije ni smeo da bude predsednik

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.05.21. | 16:03

Za novog zamenika predsednika FSS izabran Nenad Bjeković

Spektakl u režiji čelnih ljudi srpskog fudbala. Samo nekoliko sati nakon što su na sajtu Fudbalskog saveza Srbije objavljene odluke vršioca dužnosti predsednika Marka Pantelića da je smenio još šest članova Izvršnog odbora – a ta odluka još se može pronaći na adresi fss.rs – novo saopštenje u kome se smenjuje: Marko Pantelić.

I to zato što je deset članova Izvršnog odbora koji su izglasali smenu utvrdilo da su i sami kršili Zakon o sportu kada su Pantelića uopšte imenovali prvo za delegata Skupštine, zatim za člana Izvršnog odbora, a potom i zamenika predsednika FSS.

Izabrane vesti

Stoga je Izvršni odbor u sastavu Nenad Bjeković, Novica Tončev, Dragan Simović, Dragomir Lazović, Milan Karadžić, Dušan Mrakić, Marjan Rnić, Dragan Ilić, Branko Stojaković, Saša Bajčetić odlučio da su sve Pantelićeve odluke pravno ništave. Kad kažemo sve, mislimo na one da je dužnosti članova Izvršnog odbora razrešio Bjekovića, Lazovića, Mrakića, Rnića, Ilića, Stojakovića i Bajčetića, te na njihova mesta imenovao Miloša Đelmaša, bivšeg fudbalera Nikolu Petkovića, Jovana Teodosića, brata proslavljenog srpskog košarkaša Miloša, te široj javnosti nepoznate Jugoslava Jugovića, Davora Jevremovića i Zorana Lekića.

Stari članovi Izvršnog odbora su na mesto zamenika predsednika FSS – koji samim tim do izbora novog preuzima i sva ovlašćenja – izabere Nenada Bjekovića.

Obrazlažući odluku FSS je ocenio...

Pod jedan da Pantelić nije smeo da bude imenovan za člana Izvršnog odbora, pošto je tadašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza još pre toga imenovao svojih osam članova Izvršnog odbora koliko po Statutu ima pravo.

Pod dva, da Marko Pantelić nije smeo da bude izabran ni za zamenika predsednika FSS pošto Zakon o sportu propisuje da članovi sportskih organizacija ne mogu biti članovi uprave nadležnog sportskog saveza što je bivši reprezentativac bio, jer je i dalje upisan u Agenciji za privredne registre kao predsednik Fudbalskog saveza Beograda.

Preciznije, Zakon kaže da “članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije ne mogu biti članovi uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom“.

Zanimljivo, Izvršnom odboru FSS ne smeta to što je Novica Tončev recimo i dalje predsednik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije, Dragan Simović predsednik FS Vojvodine, a Branko Stojaković predsednik Zapadne Srbije.

I pod tri, Izvršni odbor FSS je utvrdio i da Marko Pantelić nije smeo da bude ni delegat Skupštine pošto je u nju izabran kao predstavnik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije, iako u tom regionu nije obavljao nikakvu fudbalsku funkciju niti ima prebivalište na toj teritoriji. Kako nije smeo da bude član Skupštine, još jednom, Pantelić nije smeo ni da bude zamenik predsednika FSS.

Što je sve apsolutno tačno i što je cela Srbija znala i ranije, pa se zato i čudila dok je isti ovaj Izvršni odbor prihvatio Marka Pantelića i kao delegata Skupštine i kao člana Izvršnog odbora i na kraju kao zamenika predsednika FSS.

Tada su glasali za njega, sada protiv njega. Inicijalna kapisla je bila Pantelićeva svađa sa Dragomirom Lazovićem, pošto je ovaj drugi predložio da se liga od leta proširi sa 16 na klubova kako bi njegov Javor - pride i Rad - sačuvao status superligaša. I sve to nakon što je sezona već završena, a promena takmičenja usred sezone je protivna svim mogućim pravilima. Pantelić je tada smenio Lazovića, krenuo na Šurbatovića - prema informacijama Mozzart Sporta protiv njega će podneti i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog pečata - ali izgleda da nije mogao sam protiv svih. Možda bi, da nije baš on potpisao ono saopštenje kao odgovor Nemanji Vidiću na ranije izrečene kritike o radu FSS i mogao da se nada široj podršci, ovako...

Izvršni odbor FSS je za zamenika predsednika FSS izabrao Nenada Bjekovića, koji će biti registrovan i kao ovlašćeni zastupnik FSS u periodu do 2023. Dakle, više se ne pominju izbori iako je prilikom Pantelićevog imenovanja najavljen takav rasplet.

Za kraj, Izvršni odbor FSS je zadužio oficira za integritet da ga izvesti o svim Uefinim prijavama o postupcima oko regularnosti domaće takmičenja, te ovlastio Šurbatovića da formira Radnu grupu za izradu teksta Predloga novog Statuta FSS...

I pride formirao Radnu grupu za izradu Predloga sistema takmičenja za sezonu 2022/2023 sa intencijom da se ide na smanjenje liga i koncetraciju kvaliteta.


tagovi

FSSMarko PantelićNenad Bjeković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara